Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag – två av favoriterna till posten. TT
Liberalernas framtid

”Tre frågor bör avgöra vem som blir nästa L-ledare”

Oavsett vem som blir Liberalernas nya partiledare står denne inför tre ödesfrågor. Det skriver Svend Dahl, fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala nyhetsbyrån, på Expressen Debatt.

För det första måste den nya partiledaren vara medveten om att L-väljarna lutar mer åt höger och ofta väljer mellan L och M. För det andra måste partiledaren ena partiet och minimera de ofta högljudda interna bittra striderna. Och för det tredje krävs ett svar på frågan om hur Liberalerna ska differentiera sig från C och M.

”Kandidaternas förmåga att erbjuda svar på dessa frågor bör därför vara en avgörande faktor när landsmötesombuden tar ställning”, skriver han.

Liberalerna ska välja ny partiledare den 28 juni.

Om debattören

Svend Dahl, fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala nyhetsbyrån

Läs mer

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer