MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Det globala entreprenörskapet

Tre egenskaper som superentreprenörer delar

Tror du att passion, fokus och hårt arbete är de viktigaste recepten för att driva ett framgångsrikt företag? Då bör du tänka om.

Det menar Robert Frank som i nära två årtionden har studerat beteenden hos världens rikaste entreprenörer däribland Jeff Bezos och Elon Musk, skriver CNBC.

Han presenterar i stället tre andra unika egenskaper. En av dessa är okunnighet eftersom det hjälper sådana som Bezos att tänka utanför boxen och återuppfinna nya marknader och samtidigt vara orädd att beträda mark som ett många personer före honom har misslyckats med.

Andra viktiga egenskaper är en benhård besatthet av att ens idéer ska förverkligas och en inneboende vilja att alltid göra saker annorlunda.

I en CNBC-intervju får Frank medhåll av Scott Galloway, serieentreprenör och lärare på New York University, som även pekar ut riskattityd som en viktigt faktor.

– Det som skiljer entreprenörer från andra människor är bara en otrolig förmåga att ta risker.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket