Ruud, Vidar / TT NYHETSBYRÅN
Kompetensutvisningarna

Tre av fyra utländska arbetare nobbar jobb i Sverige

Den senaste tidens uppmärksammade kompetensutvisningar i landet har ger många utländska yrkesgrupper en negativ bild av Sverige som arbetsplats.

I nuläget skulle tre av fyra utländska arbetare inte rekommendera att jobba och leva i Sverige till andra utländska medborgare, visar en undersökning från stiftelsen Diversify som Metro har tagit del av.

Detta samtidigt som det råder stor kompetensbrist i landet.

”Vi konkurrerar på en global marknad och ibland finns den kompetens vi behöver inte i Sverige. Då är det viktigt för oss att kunna locka hit dem”, säger Spotifys globala HR-chef Katarina Berg i ett uttalande till Metro, ett av företagen som är starkt beroende av utländsk arbetskraft.

Många av utvisningsfallen, som på senare tid har rapporterats av media, har berott på små administrativa misstag hos antingen arbetsgivaren eller Migrationsverket.

– Många av oss kom hit för att vi trodde på Sverige mer än våra egna länder. Det är ett enormt slag mot Sveriges rykte när de utvisar kompetenta medarbetare, säger Matthew Kriteman, verksamhetschef på Diversify till tidningen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer