Heart Aerospace
Storsatsningen på elfordon

Transportföretagen välkomnar regeringsuppdraget om elflyg

Transportföretagen välkomnar regeringens initiativ att utreda utvecklingen av elflygplan.

– Vi vill se en politik som stöttar flygets omställning och inte hindrar den, eller gör den svårare att genomföra, med ensidiga skatter och höga avgifter. Vi vill se satsningar på miljövänligare flyg och en politik som fokuserar på hållbar tillgänglighet där samtliga transportslag samverkar, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen i ett pressmeddelande.

I dagsläget arbetar Göteborgsföretaget Heart Aerospace med utvecklingen av elflygplan för regionaltrafik som ska klara av en räckvidd på 400 kilometer och ta emot 19 passagerare.

Enligt Anders Forslund, vd för Heart Aerospace innebär elflygplan inte bara minskade utsläpp utan också lägre driftskostnader.

Elflygplan ger också en effektivare infrastruktur, menar Forslund. Med mindre elflygplan kan man flyga sträckan Sundsvall–Karlstad utan att behöva åka förbi Arlanda.

– Vi är stolta över vår regering som delar vår vision av flygets framtid, säger Forslund.

Toppnyheter

Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analyser: Donald Trump hotar USA:s rättsapparat

USA:s president Donald Trump har benådat elva korrupta politiker och affärsmän som dömts till kännbara fängelsestraff. Presidenten visar därmed att han har rätten att benåda dömda brottslingar, menar DN:s Michael Winiarski.

Det skickar enligt honom också en signal om att Trumps vänner som dömts för mened och korruption kan vänta sig samma sak, så länge som de är lojala och inte vittnar mot presidenten. Winiarski tror därför att Roger Stone, Michael Flynn och Paul Manafort, samtliga dömda för brott med koppling till Rysslandsanklagelserna kring förra presidentvalet, kommer benådas.

Stephen Collinson på CNN menar att Donald Trump genom alla sina benådningar försöker ta kontrollen över rättsapparaten. Om han benådar fixaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort kommer presidenten på riktigt hota den självständighet som rättsapparaten har åtnjutit i 250 år.

Igår 21:34
Blagojevich skriver autografer när han lämnar fängelset. Trump när han berättar om frigivningen. TT
undefined

Dömd guvernör friges av Trump: ”En fin människa”

Den tidigare guvernören Rod Blagojevich har släppts ur fängelset på order av president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Blagojevich försökte sälja Barack Obamas senatorspost efter att denne blivit vald till president 2008. Han dömdes till 14 års fängelse för bland annat försök till utpressning och bedrägeri 2011.

– Han avtjänade åtta år i fängelse, en lång tid. Han verkar vara en mycket fin person, jag känner inte honom, säger Donald Trump enligt CNN.

Igår 06:52
Donald Trump och William Barr i september. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Ministern vill lämna efter Trumps tweets

USA:s justitieminister William Barr överväger att lämna sin post, enligt uppgifter till Washington Post.

”Han har sina gränser”, uppger en källa nära Barr för tidningen och syftar på turerna kring åtalet mot Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone. Uppgifterna tillbakavisas av justitiedepartementet.

Barr har tidigare sagt att Trumps öppna kritik av de federala åklagarna i fallet underminerar rättssystemet.

– Han gör mitt jobb omöjligt, sa Barr i intervju med ABC News då.

Åklagarna i fallet hoppade av efter att deras yrkande om ett fängelsestraff för Stone på mellan sju och nio år justerades ner av justitiedepartementet efter att Trump twittrat om fallet.

Igår 05:00
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer