Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kompetenskrisen

Transportbranschen vill få människor att byta yrke – storsatsar i höst

Det råder akut brist på yrkeschaufförer i Sverige samtidigt som e-handeln växer så det knakar. För att komma till rätta med situationen drar Transportsektorns yrkes- och miljönämnd (TYA) i gång en stor satsning till hösten för att locka fler att satsa på chaufförsyrket, skriver Arbetsmarknadsnytt.

– Vi är extremt beroende av att transportsystemet fungerar och att det kan leverera i tid. Våra kunder har höga krav på leveranssäkerhet. Den snabbt växande e-handeln är också beroende av att det finns tillräckligt många yrkeschaufförer för att kunna växa, säger Annmarie Gardshol, koncernchef på Postnord.

30 000 till 40 000 yrkesförare kan saknas år 2030, om inte fler väljer att jobba i branschen.

För att försöka komma till rätta med bristen kommer därför Transportfackens yrkes- och miljönämnd (TYA) att dra igång en storsatsning till hösten för att attrahera så kallade yrkesväxlare till chaufförsyrket.

– Vi ser idag att många människor byter yrke även sent i livet. Det är dessa potentiella yrkesväxlare som vi framförallt kommer att försöka nå med kampanjen. I den kommer vi att utgå från aktiva yrkeschaufförer som berättar sin historia och varför de väljer att arbeta i branschen, säger säger Sigalit Slutbäck, vd på TYA till Arbetsmarknadsnytt..

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer