Toppforskaren: Nu studsar Tyskland upp – tre saker Sverige kan lära
Trots pandemin står Tysklands ekonomi inför ett uppsving, visar nya siffor. Krisbranscher och många företag går fortfarande går på knäna, men ljusningen är ändå större än i andra länder. fPlus har pratat med ekonomer, experter och forskare om lärdomar för Sverige.
Nyligen kom beskedet att Ifo-index i Tyskland för februari stiger till 92,4, från reviderade 90,3 i januari. Februarinivån är den högsta för indexet sedan oktober i fjol. Detta visar att Tysklands ekonomi står inför ett uppsving, enligt IFO.
Det här såg många som ett glädjande besked.
– IFO-indexet är en viktig konjunktursignal om tysk ekonomis framtida utveckling, och eftersom Tyskland är bland de viktigaste ekonomierna i Europa är positiva siffror i detta index väldigt glada nyheter. Konjunkturutsikterna har förbättrats lite i hela västvärlden på sistone, säger Torbjörn Halldin, enhetschef för makroanalys på Svenskt Näringsliv.
Stora skillnader mellan branscher
Men Eva Häussling, policyansvarig för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv påpekar att IFOs mätning inte omfattar särskilt många företag.
– Det är absolut ett väldigt viktigt index. Det går ut på att de frågar chefer och företag om vad de tror om konjunkturen och exporten framgent, det går att jämföra med Business Swedens exportchefsindex. Det är en indikator på stämningen i ekonomin, säger Eva Häussling.
– Läget skiljer sig väldigt mycket beroende på vilken bransch i Tyskland man tittar på. För industrin verkar läget se lite ljusare ut, men man ska komma ihåg att det är lock down i Tyskland och många företag går på knäna. De flesta affärer får inte ha öppet, innerstäderna gapar tomma, restaurangbranschen och turismnäringen har enorma problem. Många företag i Tyskland går faktiskt inte alls bra, man får ta IFO-index med en nypa salt, fortsätter hon.
Eva Häussling tror att det är den positiva utvecklingen i Kina som gör att den tyska exportindustrin ser ljusare på framtiden.
– Läget i Kina och USA håller på att bli bättre. Kina köper nu in mer varor och maskiner från Tyskland. Kina är en stor och viktig exportmarknad för de tyska företagen, säger Eva Häussling
Tyskland sticker ut
Den amerikanska ekonomiprofessorn David Audretsch anser att Tyskland sticker ut på flera sätt.
– De har flera unika institutioner i Tyskland och deras politik har gjort det möjligt för Tyskland att klara pandemin bättre än många andra länder.
David Audretsch nämner också tillverkningssektorn som Tysklands största styrka genom coronakrisen.
– Tillverkningen står för en relativt hög andel av den ekonomiska aktiviteten i Tyskland jämfört med andra länder. Ett av fem jobb finns inom tillverkning, jämfört med hur det ser ut i USA och Storbritannien där var tionde jobb är inom tillverkning. Tillverkningen har klarat pandemin bättre än många andra sektorer, såsom turism, detaljhandel och tjänstesektorn. Denna höga andel av den ekonomiska aktiviteten inom industrin är inte en tillfällighet. Det har länge varit en politisk prioritering att upprätthålla konkurrenskraften i den tyska tillverkningen, säger David Audretsch.
Att Tyskland är uppdelat i 16 olika förbundsländer med stort eget självstyre har också varit viktigt.
– Tyskland har ett av de mest decentraliserade styrena bland OECD-länderna, vilket innebär att förbundsländerna har ett relativt stort ansvar för att hantera sina egna ekonomier och utforma politiken för att förbättra deras konkurrenskraft. Detta har gjort det möjligt för olika förbundsländer att anpassa sig till de störningar som pandemin utlöser på ett sätt som bäst passar regionens ekonomi och förutsättningar bäst, säger David Audretsch.
Klarade finanskrisen
Under finanskrisen klarade sig Tyskland bra av flera olika anledningar enligt David Audretsch.
– Tyskland gick särskilt bra under och efter finanskrisen eftersom de snabbt initierade en politik som möjliggjorde flexibilitet i lön och arbetstid. Statlig finansiering till företag syftade till att kompensera ekonomiska förluster genom att upprätthålla sysselsättningen, så att Tyskland i slutändan inte upplevde en ökning av arbetslösheten och arbetstillfällen som andra länder gjorde. Tyskarna har också varit mer negativt inställda till skulder än människor i andra länder vilket också mildrar effekten av ekonomiska kriser.
Enligt Torbjörn Halldin är det den påbörjade vaccineringen som kickat igång ljusningen i den tyska ekonomin.
– Det är mycket på grund av att vaccineringen kommit igång, nu börjar man se slutet på pandemin vilket gör att konjunkturförväntningarna skiftar upp. Industrin har gått bra i Tyskland, medan tjänstesektorn påverkats mer av pandemin. Vanligtvis är industrin mer konjunkturkänslig, men den här konjunkturnedgången skiljer sig från de vi tidigare sett eftersom den till stor del beror på restriktioner och nedstängningar. Tyskland är en exportnation vilket innebär att när exporten går bra går hela ekonomin bra. Och industrins utveckling hänger tätt samman med exporten, Torbjörn Halldin.
– Tyskland är en stark ekonomi i grunden med välskötta offentliga finanser och de har många starka välskötta företag som är världsledande i sina nischar, inte minst inom tillverkningsindustrin, fortsätter han.
Eva Häussling anser att man ska vara försiktig med att jämföra ländernas krishantering.
– Under finanskrisen klarade sig Tyskland kanske bättre än Sverige tack vare att de använde sig av korttidsarbete, men det har Sverige lärt sig av och använt under coronakrisen vilket är väldigt bra. Men nu är det svårt att jämföra länderna eftersom Sverige har en väldigt mjuk lock down jämfört med nästan alla andra länder. I Tyskland finns det många olika åtgärder med generösa stöd till företagen, till exempel kan företag permittera sin personal till 100 procent när det inte finns något arbete att utföra, så långt har vi inte gått här. Men det jag ser i Tyskland just nu är att många har svårt att hålla modet uppe, och de signalerna verkar Angela Merkel ha noterat, en försiktig öppning av delar av samhället är på gång samtidigt som befintlig lock down förlängs till den 28 mars.
Ett potentiellt orosmoment för Tyskland är att en ganska stor del av befolkningen är kritiska till vaccinering.
– Det pågår just nu en stor diskussion kring vaccinering och det tycks finnas ett ganska utbrett motstånd. Jag har sett undersökningar som visar att en tredjedel av den tyska befolkningen säger att de helst inte vaccinerar sig, säger Eva Häussling.
Hur det går för tysk ekonomi är viktigt för den svenska ekonomin.
– Den påverkas mycket, för det första är Sverige ett handelsberoende land, vi måste kunna exportera och importera. Går det dåligt för omvärlden går det dåligt för oss. Tyskland är en väldigt viktig handelspartner för Sverige, om det går bättre för Tyskland så har svenska företag mycket bättre förutsättningar att kunna göra affärer utomlands, säger Eva Häussling.
Torbjörn Halldin instämmer.
– För svensk del är vi ett litet omvärldsberoende land med stor export och import, Tyskland är den största enskilda handelspartnern till Sverige, så det är viktigt för oss hur det går där. Ett bra värde på ifo-mätningen bådar gott för svensk ekonomi och industri också.
Det finns tre viktiga lärdomar att lära av Tysklands krishantering enligt David Audretsch.
– Den första är decentralisering av politik och institutioner till en mer lokal nivå. Detta leder till att ekonomiska strategier anpassas till de specifika förhållandena och utmaningarna som varje stat står inför.
– Den andra lärdomen är den unika ”Mittelstand” som finns i Tyskland. Det är det nära ömsesidigt stödjande förhållandet som finns mellan många mindre företag och deras samhällen och arbetare i Tyskland. Mittelstandföretagen har en lång tradition av att arbeta tillsammans med sitt närsamhälle för att hitta positiva lösningar under tider av motgångar, som den nuvarande pandemin.
– Den tredje lärdomen handlar om den tyska samförståndsmodellen för att formulera och genomföra policyer som samlar privata företag, fackföreningar och regeringen, så att en samordnad och ömsesidigt förstärkande lösning kan genomföras.