Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Toppfinansmannen om Riksbankens penningpolitik: ”som kiss i sängen”

Finansmannen och entreprenören Claes Dinkelspiel riktar hård kritik mot Riksbanken expansiva penningpolitik. ”Alla borde förstå att man inte kan utveckla näringslivet med konstgjord andning”, säger han.

– Nu är det på allvar. Vi måste visa att vi inte är Europas bananrepublik utan en stark industrination.

Det säger finansmannen och entreprenören Claes Dinkelspiel när han får frågan om hur han ser på Riksbankens expansiva penningpolitik. Han menar att Sverige sedan efterkrigstiden ”försökt devalvera oss ur inre problem”.

– Det fungerar under kort sikt. Men det är lite som kiss i sängen. I början är det varmt och skönt. Sedan blir det kallt och äckligt.

– Om läget i dag kan jag bara konstatera att vi har haft en negativ styrränta alldeles för länge. Det borde nästan alla förstå att man inte kan utveckla näringslivet med konstgjord andning.

Under våren prisades hela Dinkelspielfamiljen av revisionsbolaget EY när de kammade hem priset ”Family Business Award 2018” i tävlingen Entrepreneur of the year.

Motiveringen var bland annat att ”Familjen har lyckats följa en framgångsrik, hållbar och långsiktig strategi. Dinkelspiel-familjen, som drivs av den tredje generationen, tjänar som en sann inspiration till alla familjeföretag i Sverige och i Norden".

Dinkelspielfamiljen äger Öhman, vilket är en oberoende finansiell företagsgrupp och har bland annat kärninnehavet i internetbanken Nordnet.

Claes Dinkelspiel har varit aktiv i familjeföretaget sedan 50-talet och även suttit i flera styrelser, däribland Bruks, Platzer och Peak Performance.

När han ser tillbaka på de många åren i näringslivet är det framförallt hur definitionen av en entreprenör har förändrats som väcker hans intresse.

– Förut kunde det vara en lastbilschaufför som inte hade ett fast jobb och då blev tvungen att försörja sig själv. Men om man frågar i dag skulle ingen svara så. En entreprenör är någon som går sin väg och vill förverkliga sin vision till ett framgångsrikt företag. Man kan ha hur stort företag som helst – men det är just de två faktorerna som i dag betecknar en entreprenör.

Han berättar att han är ”stolt över att ha krigat för företagens villkor och haft sin verksamhet i Sverige”. Men vid ett tillfälle var det nära att Claes och hans familj sålde företaget och flyttade utomlands. 

– Det var när det var nära att förbjudas att som familj äga inom finanssektorn. Det förslaget tillsammans med de uppmärksammade löntagarfonderna blev nästan för mycket. Jag har aldrig funderat på att flytta min verksamhet utomlands förutom just då. Det var förslag som hade förstört basen för fri företagsamhet i Sverige.

Var du ute och demonstrerade mot löntagarfonderna?

– Ja, absolut.

Hur ser du på Sveriges konkurrenskraft i dag?

– Stockholm är en av världens främsta städer inom techsektorn. Vi måste ta tillvara på den kompetensen och våga utveckla den. Men som det är inget vi kan ta för givet. Vi kan inte fortsätta devalvera kronan utan vi måste visa handlingskraft. 

Vad tycker du att Riksbanken borde göra?

– Vi borde så snabbt som möjligt lämna den negativa styrräntan och återgå till normal penningpolitik.

Claes Dinkelspiel är inte ensam om att tycka att Riksbanken för fel politik för att främja industrins intressen. Flera ekonomer som fPlus har pratat med den senaste tiden menar att jakten på inflationsmålet har gått överstyr.

De påpekar att det råder ett nytt läge med ökad internationell konkurrens, globalisering och digitalisering samtidigt som skulderna ökar, kronan faller och svenska företag reas ut.

Men Riksbanken verkar utgå ifrån ett helt annat läge, menar bland annat ekonomen Anders Rune som har lång erfarenhet från industrin. ”Med tiden har det blivit absurt att de hållit så hårt i målet”, säger han till fPlus.

Toppnyheter

Donald Trump. TT.
Trumps Amerika

Trump: Diskussion om sänkt skatt pågått länge

USA:s president Donald Trump hävdar att han kan sänka kapitalskatten utan kongressens medgivande. Det rapporterar Bloomberg.

Metoden för att göra detta skulle vara att justera kapitalvinster för inflation.

– Vi har talat om att indexera under en längre tid, sa Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset på tisdagskvällen och fortsatte:

– Många människor gillar tanken och det kan göra väldigt lätt, det kan göras direkt av mig.

Trumps uttalande kommer efter att The Washington Post tidigare under dagen rapporterat att Trumpadministrationen överväger sänkningar av löneskatten för att boosta den nedåtgående ekonomin.

Men Trump dementerar att landet skulle vara på väg in i en recession. Vi är ”väldigt långt från en recession” och skattesänkningarna har diskuterats under en tid, sa han.

1 tim
Trumps tweet och Donald Trump. Twitter/AP/TT
undefined

Trumps bild: Jag lovar att inte göra så mot Grönland

USA:s president Donald Trump har lagt upp en bild föreställande en skyskrapa med Trumps namn på toppen inklippt på Grönland på Twitter. I inlägget skriver han att han ”lovar att inte göra så mot Grönland”.

Bilden kommer efter att Trump visat intresse för att köpa Grönland, ett tilltag som varken Grönland eller Danmark varit särskilt roade av. Presidenten har dock sagt att ett eventuelt köp inte ligger överst på prio-listan, skriver The Guardian.

Idag 05:41
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild TT
Den svenska kronan

Analys: Partierna avgör krisande kronans framtid

Riksdagens partier avgör den svenska kronans framtid, skriver SvD Näringslivs Louise Andrén Meiton efter att kronan under tisdagen nått sin lägsta nivå mot dollarn på 17 år.

”Sedan Riksbanken blev självständig har många politiker tassat på tå för att inte riskera att klampa in och påverka oberoendet. Men snart måste de faktiskt bestämma sig”, skriver Andrén Meiton.

Hon skriver att det blivit något av en svensk paradgren att försvaga valutan för att hjälpa kronan, men frågar sig nu om ”forntida valutadopning verkligen är framtidens melodi”.

På längre sikt borde den utbombade svenska kronan kunna repa sig, skrev Dagens Industris Johanna Jeansson i lördags. Hon menar att kronan är en av de mest undervärderade valutorna just nu.

”Mätt mot ett handelsvägt index är den svenska valutan cirka 10 procent svagare jämfört med de senaste tjugo årens trend”, skrev Jeansson.

5 tim
Läs mer om Den svenska kronan
Guiseppe Conte anländer till mötet med president Sergio Mattarella. Massimo Percossi / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Presidenten godtar avgång – inleder samtal för lösning

Italiens president Sergio Mattarella har godkänt premiärminister Giuseppe Contes avgångsbegäran och kommer att påbörja överläggningar med partiledare i morgon i ett försök att hitta en lösning på krisen. Det uppger hans kontor enligt Reuters.

Presidenten har bett Conte att vara kvar i sin tjänst för att bedriva det vardagliga regeringsarbetet medan samtalen pågår.

Mötena med partiledarna kommer att pågå onsdag samt torsdag.

2 tim
Matteo Salvini i mitten. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Contes avgång var ett direkt slag mot Salvini

Italienska regeringar har en tendens att splittras, så frågan är om den som tar över efter att premiärminister Giuseppe Conte avgått kommer att vara längre? undrar Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Att Conte självmant valde att avgå kan tolkas som ett direkt slag mot vice premiärminister Matteo Salvini vars mål är ett nyval, skriver han. Enligt Taylor kan agerandet leda till att Femstjärnerörelsen försöker få till samarbete med Demokratiska partiet eller Forza Italia för att slippa nyval.

Under sitt tal till senaten valde Conte att gå hårt åt Salvini som han menade har ”ansvarslöst” satt landet i kris. ”Med tanke på Italiens meritlista ser den förutsägelsen ut att vara säker”, skriver Taylor.

SVT:s Jennifer Wegerup skriver i en analys att regeringskrisen öppnat en rad alternativ – men att det oavsett vad kommer leda till en kamp utan dess like. Detta då det finns flera mindre partier som skulle kunna bilda en rad olika koalitioner, skriver hon.

”Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.”

4 tim
Matteo Salvini/Giuseppe Conte. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvini: Redo att skjuta på nyval tills budgeten är klar

Lega-ledaren Matteo Salvini är redo att hålla koalitionsregeringen vid liv tills budgeten för 2020 godkänts innan landet går till nyval. Det säger vice premiärministern enligt Reuters.

Tidigare i dag meddelade premiärminister Giuseppe Conte sin avgång. Han kallade Salvinis agerande att utlösa den här konflikten för ”ansvarslöst”.

Nu är det upp till presidenten att välja mellan att utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Enligt statsvetaren Fabio Cristiano tyder allt på att det är möjligt med en ny regeringsbildning – utan att ett nyval behöver hållas, skriver TT.

Idag 16:06
Läs mer om Italiens nya regering
Ulf Kristersson.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

M: Sverige behöver en ny energikommission

För att Sverige ska nå upp till sina ambitiösa klimatmål och leva upp till Parisavtalet behövs en långsiktig energipolitik som både kan tillgodose en ökad efterfrågan på el och radikalt sänka utsläppen. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered på SvD Debatt.

De föreslår att Sverige inför en ny energikommission, som bör tillsättas omgående och arbeta under tolv månader för att sedan lämna underlag till en uppdaterad och bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken.

”Vi riktar oss i första hand till de partier som ser att basen i Sveriges långsiktiga energipolitik måste utgöras av förnybart och kärnkraft”, skriver Kristersson och Hjälmered.

2 tim
undefined

Eon larmar: Risk för akut elbrist ökar

Den tyska energikoncernen Eon varnar för att risken för akut elbrist ökat ytterligare, rapporterar Dagens Industri.

– Läget för den svenska elförsörjningen är oerhört allvarligt. Och tyvärr har det förvärrats ytterligare bara under sommaren. Anledningen är bland annat att regeringen trots varningssignalerna om allvarliga konsekvenser chockhöjt skatten på kraftvärme nu i augusti, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution till DI.

Enligt Johan Mörnstam, tvingas koncernen att lägga ned hela elproduktionen i Heleneholmsverket i Malmö.

Idag 15:51
Läs mer om Den akuta elbristen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer