Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Toppekonomer: Nu kommer krisen – ”Allt blinkar rött”

Det finns inte längre några halmstrån kvar att klamra sig fast vid, varnar flera ekonomer som fPlus har intervjuat. ”Allt är ikryssat för recession, det enda som saknas nu är själva recessionen”, säger professorn Lars Jonung.

”Vi ser ingen motvind, men några orosmoln tornar upp sig”. Så sa finansminister Magdalena Andersson under en pressträff häromdagen när hon reviderade ned regeringens BNP-prognoser en aning.

Andra är betydligt mer oroade. Den senaste tiden har en rad krissignaler blinkat rött, både i världsekonomin och i den svenska ekonomin. En klassisk signal för ekonomer är när räntekurvorna inverteras, så att långivare som ger korta lån till staten får högre ränta än om de lånar ut på tio år. Detta skedde i USA strax innan finanskrisen 2008. Nu har det hänt igen – inte mindre än tre gånger på kort tid, vilket har fått ekonomer runt om i världen att studsa till. Det säger nämligen en del om den osäkerhet som råder för tillfället. Liknande mönster har även synts utanför USA.

”Allt är ikryssat för recession”

Flera tunga ekonomer som fPlus har intervjuat varnar nu för att situationen är mycket allvarligare än vad finansministern ger sken av. Och det är inte bara inverterade räntor som tyder på det.

– Allt är ikryssat för recession, det enda som saknas nu är själva recessionen, säger Lars Jonung, professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet.

Lars Jonung, professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men det är omöjligt att säga exakt vilken dag, vecka eller månad som vändpunkten kommer, förklarar han. Inte heller går det att säga vad som kommer att få bägaren att slutligen tippa över. Lars Jonung avfärdar de kritiska röster som menar att han och andra ekonomer ropar varg helt i onödan. Spåren av vargen finns överallt, vi har bara inte sett den, menar han.

– Det vi kan se i våra tidsserier är att sannolikheten för en recession har ökat markant. Men det går inte att datera konjunkturen i realtid, framför allt kan vi inte exakt fastslå vändpunkten, säger han.

Bombmatta av illavarslande signaler

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank håller med och radar upp varningsklockor på det globala planet. Handelskriget mellan USA och Kina och oron kring brexit är bara början. Oroligheterna i Hong Kongs finanscentrum och risken för upptrappade konflikter mellan Iran och västvärlden är några exempel. Stora delar av världens oljeexport passerar Hormuzsundet vid Irans kust, vilket gör att konsekvenserna skulle kunna bli omfattande. Vi ser just nu en bombmatta av illavarslande signaler i världsekonomin, säger han.

– Till exempel går Kinas bilförsäljning nedåt och tynger ned Europas konjunktur, inte minst i Tyskland som ju har uppenbara problem. Och när Europas ekonomi börjar hacka följer många länder med i fallet.

– Det enda som väger upp just nu är väl att USA fortsätter att tuffa på, trots allt som sker. Annars är många kryss ifyllda för en global recession. Risken i dagsläget ligger någonstans mellan 30 och 50 procent skulle jag säga.

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och Sverige kommer inte undan det som sker på det globala planet, betonar Michael Grahn. Krymper världsekonomin så krymper även Sveriges möjligheter att exportera. Framför allt bör vi vara oroliga för inbromsningen som sker i Europa och Tyskland, eftersom det är där merparten av Sveriges handel och affärstransaktioner sker, menar han. Att den svenska inbromsningen redan har påbörjats är de flesta överens om.

– Vi har under lång tid sett att industriproduktionen är på väg ned. Men nu ser vi även att exportingången viker och att tjänstesektorn och detaljhandeln kommer in svagt. Det här är såklart tydliga indikationer om att tillväxtmotorn är på väg att försvagas, men det har ändå inte varit tillräckligt för att prata i termer av recession, säger Michael Grahn.

”Inte bra, inte bra alls”

Men häromdagen kom dystra signaler från arbetsmarknaden som enligt Michael Grahn kommer att ge svensk ekonomi en rejäl huvudvärk framöver.

– Nu försvann det sista halmstrået att klamra sig fast vid, säger han.

Färsk SCB-statistik visar nämligen att arbetslösheten ökade i juli med 0,9 procentenheter till 6,9 procent jämfört med för ett år sedan, vilket är den högsta nivån på nästan tre år. Och med tanke på de svaga siffrorna i juni och att sysselsättningen har varit fallande hela året, så har den dystra ”julisiffran” inte gått många ekonomer obemärkt förbi. ”Inte bra, inte bra alls”, skriver till exempel Nordeas chefsekonom Torbjörn Isakssons på Twitter.

Sommarens nedslående jobbsiffror är den kanske allvarligaste signalen hittills, anser Michael Grahn och flaggar för kommande neddragningar och en rad följdeffekter av att människor förlorar jobb och inkomster. Till exempel fallande bostadspriser och lägre konsumtion. Som bäst spår han nolltillväxt i Sverige.

– För någon vecka sedan kom siffror från Teknikföretagen som visade att övertidsuttaget har gått rakt ned i källaren och nu är lägre än 2008 då det var finanskris. Sedan kom siffror om få nyanmälda lediga jobb, och nu kommer alltså siffror om att arbetslösheten stiger, även i Sverige. Tyvärr är det en bekräftelse på det som vi har varit oroliga för, att en riktig recession snart är här. Det här är inte bra för Sverige, säger han.

Men han lägger in en brasklapp.

– Det finns alltid en viss osäkerhet kring arbetslöshetssiffror under sommarmånaderna. Det kan vara en synvilla, även om jag har svårt att tro det. Vi är i ett bekymmersamt läge, säger Michael Grahn.

Utanförskap trots högkonjunktur

Även Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv, är bekymrad över att utanförskapet fortfarande är stort. Hon varnar för att de som inte har kommit in på arbetsmarknaden i brinnande högkonjunktur riskerar att hamna i ett permanent utanförskap när konjunkturen vänder.

Samtidigt har centralbankerna bränt det mesta av krutet. Riksbanken har kritiserats från olika håll för att ha gasat för mycket i högkonjunktur och därför gjort slut på ammunitionen som nu behövs för att stimulera ekonomin. Det gör att blickarna har riktats mot finanspolitiken och vilket utrymme som egentligen finns för stimulanser.

”Det finns ju både skattehöjningar och skattesänkningar man kan laborera med”, sa Magdalena Andersson till TT häromdagen.

Frågan är ju vad det är för åtgärder hon syftar på? Just nu spekuleras det hejvilt.

Enligt Lars Jonung gäller det att hålla sig lite på mattan. Det som behövs nu är framför allt utbudsreformer, så att människor kommer i jobb och har någonstans att bo, resonerar han.

– Det har syndats under högkonjunktur, det har gjorts väldigt lite för att öka den långsiktiga tillväxtpotentialen. Man har tittat bort och inte sett de långsiktiga utmaningarna. En förbannelse som i alla fall måste bort är hyresregleringen, säger han.

Toppnyheter

undefined

Så blev Sara världens yngsta dollarmiljardär

Hon började med, om inte två tomma händer, så bara 5 000 dollar. Idag är Sara Blakely världens yngsta dollarmiljardär - och hon delar gärna med sig av tipsen för den som vill inspireras. Det rapporterar Mitt företag.

Att misslyckas, det är det bästa drivkraften för den som vill åstadkomma något. Det vara en sanning som Sara matades med varje dag när hon växte upp. Den som misslyckas har nämligen vågat prova något nytt, vara hennes pappas filosofi.

Den kraften tillsammans med en helt egen idé skapade företaget Spanx som tillverkar figursydda underbyxor och strumpbyxor. Det startade år 2000 och har idag sprängt miljardvallen, vilket alltså också gäller ägaren.

Och tipsen då? Inte så märkvärdiga egentligen men de kräver att man lever efter dem: Tro på dina idéer och bry dig inte om att andra säger nej, omge dig med människor som du litar på och som du kan lära dig något av, var inte rädd för att misslyckas.

3 jun
Läs mer om Det globala entreprenörskapet
Tusentals manifesterade trots förbud. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Analyser: Tydligt att vi går våldsam sommar till mötes

Trots myndigheternas förbud samlades tusentals människor i Hongkong i dag för att minnas massakern på Himmelska fridens Torg för 31 år sedan. I en analys konstaterar Sky News Tom Cheshire att den stillsamma manifestationen var en mycket mer kraftfull protest mot Fastlandskina än förra årets våldsamma upplopp. Han påpekar också att polisen tycks ha hållit en relativt låg profil.

”Det är tydligt att vi går en lång, våldsam sommar till mötes. Men kvällen blev en stilla reflektion över vad kampen handlar om”, skriver han.

SVT:s Tilde Lewin ser tillbaka på den förändring Kina genomgått sedan 1980-talet. Hon påpekar att den dåvarande ledaren Deng Xiaoping 1984 sa att om Kina inte blivit lite mer som Hongkong när det var dags för britterna att lämna över provinsen så fick väl överlämnandet dröja lite.

”I dag tvingas Hongkong bli mer och mer som Kina, inte tvärtom. Och just nu går det snabbt”, skriver Lewin.

Igår 21:00
Människor uppmanades att hålla avstånd under protesterna. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals hongkongbor manifesterade trots förbud

Trots att alla manifestationer till minne av massakern vid Himmelska fridens torg för 31 år sedan är förbjudna i Kina, valde tusentals Hongkongbor på torsdagen ändå att samlas och tända ljus hedra offren, rapporterar flera medier.

Förbudet motiveras med smittskyddsskäl, och arrangörerna uppmanade de tiotusentals som deltog i demonstrationståg att samlas i grupper om åtta för att inte bryta mot restriktionerna.

Uppgifter gör gällande att flera personer har gripits och att polisen har använt pepparsprej mot demonstranterna.

Igår 16:56
Parlamentsledamöter på torsdagen hedrade minnet av massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förbjudet att vanära Kinas nationalsång i Hongkong

På torsdagen röstade Hongkongs parlament igenom lagen som gör det förbjudet att vanära Kinas nationalsång, rapporterar AFP. Omröstningen dröjde, då ledamöter från demokratirörelsen protesterat i salen.

Lagen innefattar även att nationalsången ska spelas och sjungas i ”lämpliga sammanhang” och att bryta mot den kan ge fängelsestraff i upp till tre år och över 60 000 kronor i böter.

Lagförslaget har, likt den planerade säkerhetslagen, lett till stora protester mot vad som ses som att Fastlandskina kopplar ett hårdare grepp om Hongkong.

Igår 09:12
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Bild från regeringens presskonferens.  Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Analyser: Kritiken visar på minskad politisk enighet

Stefan Löfven slipper gå till historien som den statsminister som förstörde en sommar för svenskarna. Det skriver SvD:s Göran Eriksson om regeringens besked om att häva reserestriktionerna under coronapandemin.

”Om resebeskedet var efterlängtat av väljarna, så var regeringens besked på förmiddagen om utökade tester något som länge har efterlysts av oppositionen.”

Just testandet men också de ekonomiska konsekvenserna är något som hittills varit det som debatterats mest, säger Ekots Fredriks Furtenbach.

Efter beskedet om de nya resereglerna som presenterades av regeringen och Folkhälsomyndigheten, kritiserade SD och KD beslutet.

”Det är ett tecken på minskad sammanhållning mellan partierna. Det är ytterst sällan partierna har kritiserat besked från Folkhälsomyndigheten.”

Igår 18:26
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Viruset mutation undersöks i Göteborg: Blir nog snällare

Coronaviruset muterar – och blir troligtvis en snällare variant. Det visar forskning från Göteborgs universitet, skriver Göteborgs Posten.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiolog på GU, tillhör Folkhälsomyndighetens expertgrupp.

– Om jag får spekulera tror jag det går mot ett snällare virus, som kommer göra att dödligheten sjunker. Så gör alla virus när de kommer från ett annat djur, de brukar bli snällare, säger han till GP.

Mutationen är viktig att undersöka för att kunna ta fram vaccin.

Igår 21:25
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Spansk vårdpersonal. PIERRE-PHILIPPE MARCOU / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Var tredje virussmittad spanjor fick aldrig symptom

Var tredje coronavirussmittad person i Spanien tycks inte ha fått några symptom alls. Det visar en ny stor antikroppsstudie, rapporterar AP.

– Det är en väckarklocka. Det visar att ett utbrott inte kan kontrolleras genom att bara ta hänsyn till de som har symptom, säger Marina Pollán, chef för landets epidemiologiska centrum.

Totalt visade sig bara drygt fem procent av de 63 000 personer som testades ha antikroppar.

Igår 19:30
Man i skyddskläder i Wuhan där smittan startade. HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya dokument visar WHO:s frustration över Kina: ”Får minimalt med information”

I coronapademins tidiga skede hyllades Kinas hantering av smittan av Världshälsoorganisationen (WHO). Men internt på WHO rådde stor frustration över att Kina undanhöll och försenade viktig information. Det visar dokument som AP tagit del av, skriver Expressen.

Redan 6 januari klagade epidemiologen Maria Van Kerkhove över att WHO fick ”ytterst minimal information” och att det gjorde att man inte kunde planera.

WHO:s chef för nödsituationer, Michael Ryan, jämförde med Sarsutbrottet som Kina länge inte informerade om.

– Det är exakt samma scenario, där vi gör oändliga försök att få uppdateringar om vad som pågår, sa han.

Igår 18:13
En man på Waterloo station i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Munskyddstvång införs i engelska kollektivtrafiken

Från och med 15 juni blir det obligatoriskt att bära någon form av munskydd i den engelska kollektivtrafiken. Det meddelade den brittiska regeringen på torsdagen, skriver flera medier. Det måste dock inte röra sig om ett medicinsk munskydd, även exempelvis en halsduk går bra.

– Forskning antyder att ansiktsskydd ger ett visst, om än begränsat, skydd mot att viruset sprids, säger transportminister Grant Shapps.

Tvånget införs samma dag som icke nödvändiga butiker i landet åter får öppna.

Igår 19:56
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Mikael Damberg. SVT
Polisvåldet i USA

Mikael Damberg: Bra att demonstrationerna stoppas

Trots pandemin och risken för smitta har polisen gett tillstånd till två demonstrationer till stöd för Black lives matter.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att det är polisens beslut, men att det är bra att polisen också upplöser demonstrationerna om för många deltar, säger han i SVT:s Aktuellt.

– Det är ytterst olämpligt att så många människor samlas på en och samma plats.

Under onsdagskvällen kom tusentals personer till centrala Stockholm och under torsdagskvällen tågade hundratals demonstranter i Malmö.

– Det är viktigt att de som vill manifestera ska kunna göra det, men man kan göra det digitalt, säger Damberg i Aktuellt.

Igår 19:18
George Floyds kista. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åtta tysta minuter när Floyd hedrades i hemstaden: ”Du har förändrat världen”

De hundratals närvarande hedrade George Floyd med en åtta minuter och 46 sekunder lång tystnad, vid en minnesceremoni i hemstaden Minneapolis på torsdagen, skriver AFP.

Tystnaden representerade den tid som en polis pressade sitt knä mot Floyds hals vilket ledde till hans död.

– Det var inte coronapandemin som dödade George Floyd, det var en annan pandemi. Rasismens och diskrimineringens pandemi, sa familjens advokat Benjamin Crump under sitt tal.

Huvudtalare var människorättsaktivisten och baptistpastorn Al Sharpton.

– Du förändrade världen George. Och vi ska fortsätta kämpa, sa han.

Igår 18:33
Mitt Romney. SAUL LOEB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Romney berömmer Mattis Trumpkritik: ”Kraftfull”

Republikanske senatorn Mitt Romney berömmer den tidigare försvarsministern James Mattis kritik mot Donald Trump, skriver Politico. I en text i The Atlantic gick Mattis hårt åt Trumps sätt att hantera reaktionerna efter George Floyds död. Romney kallar nu kritiken ”mycket kraftfull”.

Tidigare i dag berömde även en annan republikansk senator, Lisa Murkowski, Mattis. Hon sa också att hon ”vacklar” i om hon ska ställa sig bakom Trumps återvalskampanj eller inte.

Igår 18:47
Läs mer om Polisvåldet i USA