TT
Den svenska kronan

Toppekonomens nya attack mot Ingves: ”Blivit absurt”

Stefan Ingves vägrar släppa fixeringen vid inflationsmålet. Samtidigt är kronan i fritt fall, skulderna rusar och svenska företag reas ut. Nu ryter ekonomen Anders Rune ifrån. ”Att Ingves hävdar att det är någon annans fel hela tiden imponerar inte”, säger han.

Kronan är i fritt fall och många har ställt Riksbanken mot väggen. Men Stefan Ingves slår ifrån sig och menar att det inte är Riksbankens ansvar att rädda kronan. ”Riksbanken kan inte, och ska inte, stabilisera både inflationen och växelkursen. Man måste välja, och med ett inflationsmål är det ofrånkomligt att växelkursen rör sig”, skrev han nyligen på DN Debatt.

Men Anders Rune, tidigare chefekonom på Teknikföretagen, som under många år har följt Riksbankens arbete på nära håll, menar att Stefan Ingves gör en tillrättalagd beskrivning.

– Riksbankspolitiken och särskilt deras prognoser har legat fel under de senaste åren, säger han.

”Då spelade kronkursen roll, men nu passar det inte”

Han menar att Stefan Ingves försvarstal har stora luckor och att Riksbankschefen väljer att argumentera för det som just nu passar hans syften. Tidigare har ju Riksbanken gång på gång motiverat sin penningpolitik med tanke på kronans utveckling och att den inte ska stärkas för snabbt, konstaterar han.

– Då spelade kronkursen roll, men nu passar det inte, säger Anders Rune.

Nyligen medgav ändå vice Riksbankschefen Henry Ohlsson i en Dagens Industri-intervju att kronraset överraskat honom, inte minst med tanke på den ekonomiska bedömning som Riksbanken gjort. Ett av få exempel på självkritik från riksbanksledningen, menar Anders Rune. Henry Ohlsson står fast vid att räntan ska höjas i höst.

”Inflationsmålet inte i lagen”

Enligt Anders Rune gör Stefan Ingves ”whatever it takes” för att nå inflationsmålet på två procent medan andra problem i ekonomin ignoreras, och han får medhåll av Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna. Hon säger i en intervju med fPlus att Riksbanken har ett stabiliseringsmål enligt lag och att de ska bidra till den allmänna ekonomiska utvecklingen. Men att ha ett inflationsmål på två procent har de själva valt. ”Det är ju inte i lagen”, sa hon i fPlus-intervjun.

Men nu råder ett läge med ökad internationell konkurrens, globalisering och digitalisering i kombination med en ökande skuldsättning, påpekar hon. ”Då kan målet snarast få en destabiliserande effekt på ekonomin, säger hon.

”Blivit absurt”

Anders Rune håller med om att det numera råder helt andra förutsättningar än de som Riksbankens ledning tycks utgå ifrån.

– Med tiden har det blivit absurt att de hållit så hårt i målet. Vi är många ekonomer som pekat på att Riksbanken har begränsade möjligheter att påverka inflationen. De kan ju inte styra över förändringar i omvärlden, som att jobb i Kina blivit billigare, ECB:s eller Feds beslut som ju inneburit att inflationen i omvärlden är låg, säger han.

Men Stefan Ingves och Riksbanken har med hänsyn till ekonomins storlek tagit i mer än alla andra länder och sprutat pengar genom att köpa statsobligationer i en omfattning som gör att de idag ligger på hälften av alla utestående statsobligationer, en helt extrem situation, konstaterar Anders Rune.

– Som sagt, Ingves har hotat med whatever it takes, för inflationsmålet. Men resultatet vad gäller att få upp inflationen är ett stort misslyckande. Det är bara att titta bakåt, säger han.

Någon annans fel hela tiden – imponerar inte

Jakten på målet andas desperation snarare än någonting annat, anser han. Och trovärdigheten för centralbanken har kraftigt försämrats de senaste åren. Och det är inte konstigt, enligt Anders Rune.

– De har helt glömt bort att vara framåtblickande, gjort upprepade felaktiga prognoser om räntebanan och drar kortsiktiga slutsatser om vad som påverkat inflationen. De kan relatera sin politik till senast kända inflation en månad tillbaka, när det enda seriösa vore att se vad åtgärderna kan förväntas få för effekt på lite sikt.

– Riksbanken har missförstått effekterna av sin egen låg- och minusräntepolitik, och dess effekter på kronan. Att de därtill försöker hävda att det är någon annans fel hela tiden, imponerar inte, säger han.

Rea på svenska företag

Han radar upp risker med den svaga kronan. Dels så påverkas intresset för internationella investerare att hålla svenska kronor negativt. Det gäller även för våra stora exportföretag. Det Stefan Ingves inte heller säger är att deras penningpolitik urholkar värdet av svenska tillgångar, enligt Anders Rune som menar att det är ytterligare ett exempel på selektivt val av fakta.

– Det innebär ju att det är rea på svenska företag. Och när pengar är för billiga ökar dessutom risken för felaktiga investeringar, det räcker med att nämna bostadspriserna, säger han.

Vädjat till parterna – ”så klart i egenintresse”

Dessutom är han kritisk mot att Riksbanken vid flera tillfällen har lagt sig i lönebildningen, och den vägen försökt få upp inflationen. Men Sverige är ett exportberoende land som konkurrerar på den internationella marknaden, vilket är avgörande för lönebildningen.

– De har gått ut och sagt att lönerna måste öka kraftigt om inflationsmålet ska nås, vilket de så klart gjort i egenintresse. De har alltså vädjat till parterna, vilket så klart inte är deras roll. Det har inte heller varit ett bra erbjudande. Se till att få löneökningar, så ser vi till att er köpkraft försämras, säger han.

Minusränta, svag krona och ”gratispengar” i ekonomin har gjort att bostäder har dragit iväg och hushållens skulder skjutit i höjden. Resultatet är långsiktiga och svåra problem, menar Anders Rune.

Toppnyheter

Fältsjukhuset som byggts i  Stockholmsmässan i Älvsjö Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Krisavtal för intensivvård aktiveras i Stockholm

Krislägesavtalet för intensivvården aktiveras i Region Stockholm, skriver Sveriges Kommuner och regioner i ett pressmeddelande.

– I Region Stockholm ser vi nu att alla befintliga möjligheter i det reguljära kollektivavtalet för att säkra bemanningen i intensivvården är uttömda, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Det aktiverade avtalet innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka. Särskild nödfallsövertid kan även tas ut och personalen ges en krisersättning vilket betyder att de får mer än fördubblad lön.

1 tim
Karin Wanngård.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm i krismöte efter smittan på äldreboenden

I dag vid lunchtid samlas alla politiska partier i Stockholm för ett krismöte med anledning av spridningen av coronaviruset på äldreboenden i staden, skriver DN.

På mötet kommer man att diskutera att omedelbart införa så kallad kohortvård, vilket innebär att smittade på boenden omedelbart sätts i karantän och att specifik personal avsätts för att arbeta enbart med detta.

– Flera delar av stadens arbete kring corona har varit effektivt, men när det gäller äldreomsorgen så ser vi en extrem och mycket oroväckande utveckling, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård till tidningen.

1 tim
Anders Tegnell  SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Tegnell självkritisk: Hade kunnat kommunicera bättre

Statsepidemiolog Anders Tegnell är till viss del självkritisk till sitt agerande under coronakrisen. I en intervju i ”Skavlan” som sänds i SVT i kväll säger han att man hade kunnat börja kommunicera tidigare och berätta vad som behövde göras framåt.

– Alla blev rätt chockade när det blev som det blev i Italien och det tror jag satte igång tankeverksamheten i många länder i världen, säger han i programmet.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M om permitteringarna: ”Kan inte ange exakt antal”

H&M bekräftar att man har inlett ett ”genomförande av korttidsarbete” på de marknader som berörs av coronakrisen. I samband med morgonens kvartalsrapport uppger bolagets nytillträdda vd Helena Helmersson – precis som DI rapporterade i går – att tiotusentals medarbetare kommer att beröras över hela linjen, men att ”ett exakt antal kan inte anges i dagsläget”.

”Vi ser också över behovet av eventuella uppsägningar”, skriver hon.

Dessutom ska lönerna för klädjättens ledning tillfälligt sänkas med 20 procent.

”I ljuset av detta välkomnar jag styrelsens beslut att föreslå årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen och delar styrelsens övertygelse att det är det bästa att göra för att säkra vår fortsatta handlingsfrihet. För att utöka koncernens likviditetsbuffert utvärderas och förbereds också ett flertal finansieringskällor”, skriver hon.

5 tim
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M:s försäljning rasade – spår förlust i Q2

Hennes & Mauritz redovisar ett rörelseresultat på 2 690 miljoner kronor i det första kvartalet. Det är klart högre än analytikernas väntade 1 400 miljoner kronor.

Försäljningen i mars rasade med 46 procent samtidigt som onlineförsäljningen steg 17 procent i lokal valuta.

Klädjätten meddelar samtidigt att man räknar med att göra förlust i andra kvartalet eftersom "det kraftiga försäljningstappet inte kommer att kunna balanseras av nerdragningarna i rörelsekostnaderna", skriver vd:n Helena Helmersson i rapporten.

I slutet av mars var 3 778 av H&M:s totalt 5 065 butiker tillfälligt stängda på grund av coronautbrottet.

Bruttomarginalen blev 51,0 procent, jämfört med förväntade 50,1 procent.

6 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Michael Kappeler / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Merkel bryter isolering – tysk spridning saktar ned

Tysklands åtgärder för att begränsa coronavirusets spridning börjar ge resultat, rapporterar AFP.

– Vi ser att spridningen går saktare. Det fungerar, säger Lothar Wieler, chef för tyska smittskyddsinstitutet, till nyhetsbyrån.

Under fredagen har också Angela Merkel avslutat sin tid i karantän och åter trätt i tjänst som förbundskansler, rapporterar Reuters. Merkel ska vid flera tillfällen ha testat negativt för coronaviruset.

1 tim
LUDOVIC MARIN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stängda gränser stoppar skyddsutrustning

Företaget Mölnlycke health care har haft stora problem med att distribuera miljontals ansiktsmasker och gummihandskar till Italien och Spanien. Anledningen är att leveranserna från Kina stoppats i Frankrike på grund av landets exportförbud på varorna.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger företagets vd Richard Twomey till Sveriges Radio.

Framöver måste varuleveranserna från fabrikerna i Kina skeppas till Belgien och därifrån antingen flygas eller landvägen köras runt Frankrike till exempelvis Italien och Spanien, enligt Richard Twomey.

4 tim
Sjukhus i Spanien där coronasmittade patienter vårdas.  Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

932 dödsfall i covid-19 i Spanien senaste dygnet

I Spanien har 932 personer dött i covid-19 under det senaste dygnet, skriver tidningen El País.

Det är andra dagen i rad som landet redovisar dagliga dödssiffror på över 900 personer. Dagens siffror markerar dock en mindre nedgång jämfört med gårdagen, då 950 personer rapporterades avlidna. Totalt har 10 935 dött till följd av coronaviruset i landet.

Spanien går nu om Italien i antal smittade i coronaviruset. Totalt ligger den siffran nu på över 117 000 personer.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen öppnar ner – H&M:s aktie rusar

Stockholmsbörsen åkte upp och ner runt nollstrecket under fredagsförmiddagen. Vid lunchtid låg indexen så här:
• OMXSPI: -0,1%
• OMXS30: −0,5%
Morgonens huvudnummer var H&M:s rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultatet kom in betydligt bättre än väntat, men klädjätten flaggar för att den närmaste tiden blir rejält tuff med en beräknad förlust i andra kvartalet. Aktien rusade runt 10 procent precis i öppningen, men rusningen mattades av något efter några minuters handel. Vid lunchtid var aktien upp 5 procent.

I botten av OMXS30-listan finns Telia – som handlas utan rätt till utdelning – samt Kinnevik, Skanska och Securitas. Securitas fick under morgonen en sänkt rekommendation från Jefferies, medan Kinnevik fick sänkt riktkurs och upprepat köpråd från DNB.

Boliden är ner runt 1,5 procent. Nordea har sänkt riktkursen för bolaget till 230 kronor (250), med upprepat köpråd.

Under morgonen kom även inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn från Silf/Swedbank, som visade ett värde på 46,9 i mars. Det är den lägsta nivån sedan 2012 och nedgången är den största i indexets 15-åriga historia.

Oljan fortsatte att handlas uppåt på fredagsförmiddagen, även om uppgångarna inte når upp till gårdagens prisrally. Brentoljan stiger runt 8,8 procent till cirka 32,60 dollar fatet, medan WTI-oljan är upp omkring 6,7 procent till runt 26,40 dollar per fat vid lunchtid.

4 tim
Illustrationsbild.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stilla rörelser på Asiens börser efter oljerallyt

Det var relativt stillsamma rörelser på Asienbörserna i fredagens handel, efter gårdagens rally i oljepriserna och rekordusla arbetslöshetssiffror i USA. Vid stängning såg läget ut som följer:
• Nikkei: +/-0,0%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,7%
• Hang Seng: −0,2%
• Kospi: +/-0,0%

TT noterar att det var en billigare yen som ligger bakom handlarnas relativa optimism i morgonhandeln.

Tidigt på morgonen släpptes inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor, som kom in på 43,0 i mars. I februari var samma siffra 26,5. Det sammanvägda indexet steg samtidigt till 46,7, upp från 27,5. Ett värde under 50 indikerar kontraktion.

Under morgonhandeln backade oljepriserna något igen, efter gårdagens prisspik på närmare 25 procent för WTI-oljan. WTI-oljan handlades vid 10-tiden för runt 25,30 dollar per fat, upp 2,3 procent sedan handelsstarten. Brentoljan var samtidigt upp ungefär 4 procent och handlades för strax under 31 dollar per fat.

Idag 03:55
Läs mer om Dagens börs
En man med munskydd i i Stockholms tunnelbana. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Alla borde använda munskydd för andras skull

Munskydd och den svenska regeringens ansvar för bekämpningen av coronaviruset är två av de ämnen som engagerar fredagens ledarsidor.

Alla som vistas i folkmassor och går i butiker borde börja använda munskydd, skriver Ivar Arpi i en ledare för SvD. Svenska experter har dömt ut munskydd som mer eller mindre verkningslösa, men Arpi pekar på att flera studier visar att de minskar smittspridningen, något som gäller även enklare modeller

”Om det är så att coronaviruset smittar även om man själv inte märker att man är sjuk, kan en ansiktsmask skydda omgivningen”, resonerar han.

Regeringen måste ge en tydlig redogörelse för vad man grundar sin strategi mot det nya coronaviruset på, skriver Alice Teodorescu i en gästkolumn på GP:s ledarsida. Hon menar att ledare i många andra länder klargjort att man tar ansvar för de åtgärder som vidtagits på ett annat sätt än i Sverige.

”Också svenska medborgare förtjänar att behandlas på detta vuxna sätt. I grunden är det en fråga om förtroende”, anser Teodorescu.

5 tim
Läs mer om Ledarsvepet
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stjärnekonom: Vi är bara i krisens första fas

Räkna med att det dröjer innan vi är tillbaka till ett normaltillstånd. Nu måste beslutsfattarna rådet att öppna plånböckerna – kosta vad det kosta vill. Det säger den franske ekonomen Olivier Blanchard till SvD. Blanchard var chefsekonom på IMF under finanskrisen 2008 och är idag knuten till det amerikanska forskningsinstitutet Petersen Institute.

– Jag tror att vi måste dela in den här krisen i två faser. Först gäller det att få ner antalet infektioner och ge sjukvården allt den behöver. Det är dyrt, men nödvändigt. I fas två gäller det att hålla nere antalet fall av coronasmittade och det är först då vi kan ta steg tillbaka mot det normala, säger Olivier Blanchard till tidningen.

Först i juni eller juli kommer vi se den andra fasen, spår han. Blanchard tror inte heller på den V-formade kurva och den snabba återhämtning som bland annan Magdalena Andersson pratar om.

3 tim
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Avglobaliseringschock har drabbat världen”

Med världen efter corona kommer en ny politisk verklighet följa, snart slås vi av en avglobaliseringschock och en vardag som är lokal – inte global, skriver Özge Öner i en krönika i SvD.

De europeiska ländernas politiska svar på coronavirusets spridning har börjat se allt mer lika ut. Lockdowns, hårda restriktioner och uppmanad isolering, alla åtgärder som kommer innebära en förändring av det politiska landskapet. Geografisk tillhörighet börjar redan övertrumfa politiskt skapade identiteter, och världens utrymmet för identitetspolitik kommer minska, menar Özge Öner.

”Coronakrisen visar på vikten av grannar och ett fungerande lokalsamhälle. Jag har svårt att tro att allt detta kommer att försvinna när krisen är över”, avslutar Özge Öner.

Igår 13:59
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer