TT
Den svenska kronan

Toppekonomens nya attack mot Ingves: ”Blivit absurt”

Stefan Ingves vägrar släppa fixeringen vid inflationsmålet. Samtidigt är kronan i fritt fall, skulderna rusar och svenska företag reas ut. Nu ryter ekonomen Anders Rune ifrån. ”Att Ingves hävdar att det är någon annans fel hela tiden imponerar inte”, säger han.

Kronan är i fritt fall och många har ställt Riksbanken mot väggen. Men Stefan Ingves slår ifrån sig och menar att det inte är Riksbankens ansvar att rädda kronan. ”Riksbanken kan inte, och ska inte, stabilisera både inflationen och växelkursen. Man måste välja, och med ett inflationsmål är det ofrånkomligt att växelkursen rör sig”, skrev han nyligen på DN Debatt.

Men Anders Rune, tidigare chefekonom på Teknikföretagen, som under många år har följt Riksbankens arbete på nära håll, menar att Stefan Ingves gör en tillrättalagd beskrivning.

– Riksbankspolitiken och särskilt deras prognoser har legat fel under de senaste åren, säger han.

”Då spelade kronkursen roll, men nu passar det inte”

Han menar att Stefan Ingves försvarstal har stora luckor och att Riksbankschefen väljer att argumentera för det som just nu passar hans syften. Tidigare har ju Riksbanken gång på gång motiverat sin penningpolitik med tanke på kronans utveckling och att den inte ska stärkas för snabbt, konstaterar han.

– Då spelade kronkursen roll, men nu passar det inte, säger Anders Rune.

Nyligen medgav ändå vice Riksbankschefen Henry Ohlsson i en Dagens Industri-intervju att kronraset överraskat honom, inte minst med tanke på den ekonomiska bedömning som Riksbanken gjort. Ett av få exempel på självkritik från riksbanksledningen, menar Anders Rune. Henry Ohlsson står fast vid att räntan ska höjas i höst.

”Inflationsmålet inte i lagen”

Enligt Anders Rune gör Stefan Ingves ”whatever it takes” för att nå inflationsmålet på två procent medan andra problem i ekonomin ignoreras, och han får medhåll av Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna. Hon säger i en intervju med fPlus att Riksbanken har ett stabiliseringsmål enligt lag och att de ska bidra till den allmänna ekonomiska utvecklingen. Men att ha ett inflationsmål på två procent har de själva valt. ”Det är ju inte i lagen”, sa hon i fPlus-intervjun.

Men nu råder ett läge med ökad internationell konkurrens, globalisering och digitalisering i kombination med en ökande skuldsättning, påpekar hon. ”Då kan målet snarast få en destabiliserande effekt på ekonomin, säger hon.

”Blivit absurt”

Anders Rune håller med om att det numera råder helt andra förutsättningar än de som Riksbankens ledning tycks utgå ifrån.

– Med tiden har det blivit absurt att de hållit så hårt i målet. Vi är många ekonomer som pekat på att Riksbanken har begränsade möjligheter att påverka inflationen. De kan ju inte styra över förändringar i omvärlden, som att jobb i Kina blivit billigare, ECB:s eller Feds beslut som ju inneburit att inflationen i omvärlden är låg, säger han.

Men Stefan Ingves och Riksbanken har med hänsyn till ekonomins storlek tagit i mer än alla andra länder och sprutat pengar genom att köpa statsobligationer i en omfattning som gör att de idag ligger på hälften av alla utestående statsobligationer, en helt extrem situation, konstaterar Anders Rune.

– Som sagt, Ingves har hotat med whatever it takes, för inflationsmålet. Men resultatet vad gäller att få upp inflationen är ett stort misslyckande. Det är bara att titta bakåt, säger han.

Någon annans fel hela tiden – imponerar inte

Jakten på målet andas desperation snarare än någonting annat, anser han. Och trovärdigheten för centralbanken har kraftigt försämrats de senaste åren. Och det är inte konstigt, enligt Anders Rune.

– De har helt glömt bort att vara framåtblickande, gjort upprepade felaktiga prognoser om räntebanan och drar kortsiktiga slutsatser om vad som påverkat inflationen. De kan relatera sin politik till senast kända inflation en månad tillbaka, när det enda seriösa vore att se vad åtgärderna kan förväntas få för effekt på lite sikt.

– Riksbanken har missförstått effekterna av sin egen låg- och minusräntepolitik, och dess effekter på kronan. Att de därtill försöker hävda att det är någon annans fel hela tiden, imponerar inte, säger han.

Rea på svenska företag

Han radar upp risker med den svaga kronan. Dels så påverkas intresset för internationella investerare att hålla svenska kronor negativt. Det gäller även för våra stora exportföretag. Det Stefan Ingves inte heller säger är att deras penningpolitik urholkar värdet av svenska tillgångar, enligt Anders Rune som menar att det är ytterligare ett exempel på selektivt val av fakta.

– Det innebär ju att det är rea på svenska företag. Och när pengar är för billiga ökar dessutom risken för felaktiga investeringar, det räcker med att nämna bostadspriserna, säger han.

Vädjat till parterna – ”så klart i egenintresse”

Dessutom är han kritisk mot att Riksbanken vid flera tillfällen har lagt sig i lönebildningen, och den vägen försökt få upp inflationen. Men Sverige är ett exportberoende land som konkurrerar på den internationella marknaden, vilket är avgörande för lönebildningen.

– De har gått ut och sagt att lönerna måste öka kraftigt om inflationsmålet ska nås, vilket de så klart gjort i egenintresse. De har alltså vädjat till parterna, vilket så klart inte är deras roll. Det har inte heller varit ett bra erbjudande. Se till att få löneökningar, så ser vi till att er köpkraft försämras, säger han.

Minusränta, svag krona och ”gratispengar” i ekonomin har gjort att bostäder har dragit iväg och hushållens skulder skjutit i höjden. Resultatet är långsiktiga och svåra problem, menar Anders Rune.

Toppnyheter

En kurdiska kvinna under en demonstration i tyska Köln.  David Young / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

Analyser: Drömmen om ett fritt Kurdistan är begravd

Det var Donald Trump som gav Turkiet grönt ljus att inleda offensiven i norra Syrien – därför är det ”lätt absurt” att han genom sanktioner straffar Turkiet för den. Det skriver DN:s Michael Winiarski i en analys.

Han skriver vidare att det är den hårda kritiken på hemmaplan som nu tvingat Trump att i efterhand ”visa sig tuff” mot Erdogan. Men Trumps beslut har redan fått till effekt att Ryssland och Syrien nu kontrollerar det tidigare kurdledda området.

”Drömmen om en kurdisk autonomi i norra Syrien, för att inte tala om ett fritt Kurdistan, är begravd för lång tid framåt”, konstaterar han.

Sky News Dominic Waghorn skriver att det han kallar ”sveket mot kurderna” kommer att svärta ner västvärldens trovärdighet i åratal. Kurderna var infanteriet på marken i kampen mot IS, skriver Waghorn:

”Och med ett telefonsamtal gav deras närmsta allierade den värsta fienden grönt ljus att invadera och krossa dem.”

1 tim
Turkiska armén i Syrien. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige stoppar export av krigsmateriel till Turkiet

Alla gällande utförseltillstånd för krigsmateriel till Turkiet stoppas. Det har Inspektionen för strategiska produkter, ISP, beslutat, rapporterar TT.

– Det är två gällande tillstånd som återkallas, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP.

Beslutet har tagits med anledning av händelseutvecklingen i norra Syrien.

– Det är en samlad bedömning av de omständigheter som föreligger, med uttalanden från regeringen, och riksdagen som ställer sig bakom att Sverige ska verka för ett vapenembargo inom ramen för EU, säger Wieslander till TT.

Sverige har enligt honom ingen omfattande export av krigsmateriel till Turkiet, och inga nya affärer har godkänts till landet sedan april 2017.

5 tim
SDF-soldater, som tidigare backades upp av USA. Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ilska inom USA:s försvar: ”SDF gjorde allt vi bad om”

Känslan av frustration och ilska är stor inom den amerikanska militären till följd av president Trumps beslut att lämna Syrien och överge sina kurdiska allierade, rapporterar CNN.

Källor uppger för kanalen att flera högt uppsatta militärer är rasande över hur kurderna har behandlats.

– Kurdiskledda SDF slåss nu mot en styrka som vill förinta dess folk för att vi gav grönt ljus för operationen, säger en källa.

Andra frågar sig vilka följder beslutet kommer att få för USA:s framtida möjligheter att bygga allianser.

– De gjorde allt vi bad dem om, detta är verkligen inte bra, säger en källa.

5 tim
Läs mer om Kriget i Syrien
Illustrationsbild. TT
De krisande kommunerna

Flera kommuner tvingas till nedskärning nästa år

Fyra av fem kommuner uppger att de kommer tvingas göra nedskärningar på den kommunala verksamheten nästa år. Det visar en enkät som DN har gjort. Neddragningarna rör skola, äldreomsorg och socialtjänsten.

Orsaken är ofta det demografiska trycket men även minskat statsbidrag.

I enkäten svarar även var tionde kommun att man planerar att höja skatten nästa år då den ekonomiska situationen blivit mer ansträngd. Pengarna räcker inte längre till för den ordinarie verksamheten, skriver tidningen.

Totalt 197 av Sveriges 290 kommuner har svarat på enkäten.

1 tim
Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) TT
undefined

Lööf: Fel av Vänstern att skylla kommunkris på C

Vänsterpartiets politik gör det dyrare att anställa, spara och investera i kommunerna. Det skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf i en replik till Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt på Expressens debattsida.

”Vi har länge drivit på för generella stöd för att stärka den kommunala ekonomin, inte minst i små kommuner. Nu blir det verklighet tillsammans med en ny kostnadsutjämning” skriver C-ledaren och kritiserar samtidigt Vänsterpartiet för att inte ha gjort något för att underlätta för kommunerna när partiet hade inflytande över budgeten.

Sjöstedt riktade för ett par dagar sedan kritik mot regeringens prioriteringar i höstbudget och skrev att Sveriges kommuner går på knäna samtidigt som regeringen tar bort värnskatten.

Idag 11:28
Läs mer om De krisande kommunerna
Anti-brexit-supportrar utanför parlamentet i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Uppgifter: Brexit-utkast kan vara klart vid midnatt

EU och Storbritannien kämpar för att komma överens om hur ett brexitavtal ska se ut före midnatt på tisdagen, rapporterar Bloomberg. Enligt unionens chefsförhandlare Michel Barnier är det nödvändigt för att de 27 medlemsländerna ska kunna ta ställning till förslaget innan EU-toppmötet inleds i Bryssel på torsdagen.

– Även om det kommer att bli svårt att nå ett avtal – vilket ärligt talat blir svårare och svårare – är det fortfarande möjligt den här veckan, sa Barnier till reportrar på tisdagen enligt Bloomberg.

Storbritanniens premiärminister måste å sin sida kunna presentera ett förslag för det brittiska parlamentet på lördag för att undvika kravet på att be EU om uppskov med utträdet en tredje gång.

5 tim
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.  Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Barnier ger tummen ner för nya brexitförslag

De nya brexitförslag som Storbritannien har lagt fram för EU-ledarna är inte tillräckligt bra i sin nuvarande utformning. Det är unionens chefsförhandlare Michel Barniers inställning, uppger tre diplomatkällor för Reuters.

Enligt källorna ska Barnier även ha krävt att förslag ska finnas i slutet av dagen, om något avtal ska hinna godkännas av EU-ledarna under toppmötet på torsdag och fredag.

I annat fall kommer Barnier att rekommendera fortsatta diskussioner med Storbritannien efter toppmötet, enligt källorna.

Idag 12:19
Hans Dahlgren (S). Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dahlgren: Tror ett avtal kan nås det närmaste dygnet

Svenska EU-ministern Hans Dahlgren (S) är försiktigt optimistisk efter att EU:s förhandlare Michel Barnier i dag gått igenom förhandlingsläget med Storbritannien inför brexit på ett ministermöte, rapporterar Ekot.

Dahlgren anser att det blivit ett annat klimat efter mötet mellan den brittiske premiärministern Boris Johnsson och hans irländske kollega.

– Nu är det så pass i alla fall att det inte är alls uteslutet att det kan bli en överenskommelse. Kanske till och med det närmaste dygnet, säger han.

Kravet från Barnier är att britterna tar fram nya förslag i form av lagtexter senast i dag för att det ska bli möjligt att nå en uppgörelse innan toppmötet som hålls i Bryssel torsdag och fredag, skriver Ekot.

Idag 13:50
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

”Utan Trumps tullkrig skulle ekonomin kunna blomstra”

IMF:s prognos över den globala tillväxten är dyster läsning. Hade politikerna kunnat hålla sig i skinnet hade grundförutsättningarna för en god ekonomisk utveckling varit mycket bättre, skriver Martin Liby Troein på DN:s ledarsida.

Flera stora ekonomier står på randen till recession och tillväxten bromsar in rejält. Samtidigt befinner sig världen i en teknologisk guldålder, vilket hade kunnat innebära ett helt annat ekonomiskt världsläge.

Istället ökas protektionismen, med Trump i spetsen, vars tullkrig IMF ser som hösta prio att avsluta för att stärka det ekonomiska läget.

”Framtiden borde se ljus ut. Att den just nu inte gör det får skrivas på politikens konto”, skriver Martin Liby Troein.

27 min
Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF: Tillväxten i år den sämsta sedan finanskrisen

Den globala tillväxten är i år den sämsta sedan finanskrisen, skriver IMF i sin höstprognos. Osäkerhet kring handelspolitik är en bidragande faktor till den dystra prognosen, rapporter DI.

Enligt IMF är handelsbarriärer och förhöjda geopolitiska spänningar anledningen till den tröga tillväxten, och varför det finns stora risker det sker ytterligare hämningar av investeringar och tillväxt. 2019 och 2020 förväntas tillväxten bromsas med 1,7 procent.

Inbromsningen har framförallt påverkat tillverkningsindustrin medan tjänstesektorn har kunnat ge stöd till arbetsmarknaden och hållit löneökningarna på hälsosamma nivåer i de utvecklade ekonomierna.

IMF menar nu att det är viktigt att handelskonflikter löses med avtal och att man prioriterar arbetet för att minska geopolitiska spänningar.

4 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen