TT
Den globala konjunkturen

Toppekonomen: Nu sluts världen – för lång tid framöver

Redan innan corona var världen på vägen att stängas. Nu varnar toppekonomen Klas Eklund för att viruskrisen blir ett stopp för globaliseringen. Samtidigt tar staten kontrollen över ekonomin. ”Vad som händer på längre sikt vet ingen men på kort sikt ser jag starkare nationalstater. Det är ofrånkomligt”, säger han till fPlus.

Allt fler analytiker menar att den pågående coronaepidemin håller på att förändra världen som inte kommer att vara sig lik efter att pandemin ebbat ut. Erik Stenfors, vd på företaget Hanza, har tidigare berättat för fPlus att pandemin kommer att förändra den globaliserade produktionskedjan i grunden.

– Jag tror att coronaviruset är ett uppvaknande som kommer att rita om industrilandskapet eftersom företag inser hur sårbar deras produktionsprocess är. Ett företag kan vara beroende av flera olika underleverantörer som i sin tur är beroende av andra underleverantörer. När ett störningsmoment som corona inträffar innebär det allvarliga störningar och det är vad vi ser nu, säger Erik Stenfors.

Klas Eklund, senior economist på Mannheimer Swartling, har en lång karriär som ekonom bakom sig, både på politisk och finansiell toppnivå. På 1980-talet var han planeringschef i finansdepartementet under Kjell-Olof Feldt och sedan rådgivare till statsministrarna Olof Palme och Ingvar Carlsson. Han var också under drygt 20 år chefekonom och seniorekonom på SEB. Klas Eklund säger till fPlus att han delar uppfattningen att coronasmittan leder till en förändrad världshandel.

– Pandemin bidrar till att ge globaliseringen en annan riktning. Redan före coronautbrottet såg vi trender där globaliseringen höll på att backa. Fram till finanskrisen 2008 ökade världshandeln betydligt snabbare än produktionen, Kina klev in på världsmarknaden i och med WTO-medlemskapet, digitaliseringen slog igenom, företagen byggde ut sina internationella produktionskedjor med Kina som världens verkstad och banker och kapitalmarknader internationaliserades snabbt, säger han.

Men efter finanskrisen har det skett en annan utveckling, menar Klas Eklund. Världshandeln har ökat betydligt långsammare än tidigare och bankerna har i högre grad dragit sig tillbaka till sina ursprungliga nationella marknader. Till det kommer den politiska utvecklingen med bland annat handelskriget mellan USA och Kina. Just nu råder tillfällig vapenvila mellan de båda supermakterna men Klas Eklund tror inte att avtalet kommer att kunna hållas.

– I det här ekonomiska läget kommer inte Kina kunna köpa de stora importmängder som krävs. Den egentliga rivaliteten mellan Kina och USA handlar heller inte om tullar utan om kontrollen över morgondagens AI och 5G, där Kina driver en väldigt aktiv näringspolitik och trycker in pengar i utvalda branscher och USA slår tillbaka och blockerar kinesiska direktinvesteringar. Världen håller på att delas upp i två konkurrerande system för framtida teknik och det kommer att tvinga ett stort antal företag att välja sida framöver, säger han.

Sedan en tid tillbaka är amerikanska företag på väg ut ur Kina och väljer andra länder till sina produktionskedjor. Enligt Klas Eklund har den utvecklingen inte gått så långt – än.

– Min poäng är att vi redan har dessa trender i botten som visar att globaliseringen håller på att tvingas tillbaka. Ovanpå detta kommer pandemin som på ett omedelbart och brutalt sätt slår sönder de globala värdekedjorna. I och med att viruset spridit sig till USA, Tyskland och andra viktiga handelsnationer är jag övertygad om att detta på sikt innebär att både nationer och företag kommer att vara mer försiktiga när det gäller sin internationella exponering.

Erfarenheterna från pandemin kommer också göra att nationerna satsar på att bli mer motståndskraftiga mot oväntade händelser. Beredskapslagren kommer att byggas ut och nationerna kommer att acceptera överkapacitet på mediciner och sjukvård så att systemet inte går på fälgarna när katastrofer inträffar, menar Klas Eklund.

– Staterna kommer att bli mer nationalistiska, inte i någon dålig mening utan de kommer att prioritera nationell beredskap högre än tidigare. Samma sak kommer att hända med många företag som drabbats av skrämskott av den här krisen och som därför inte vill exponera sig mot för långa produktionskedjor i samma utsträckning. Den här trenden mot ett mer regionalt handelsmönster såg vi redan före pandemin.

Klas Eklund hänvisar till USA där företagen börjat flytta tillbaka produktionen till hemlandet, understödda av Donald Trumps skattesänkningar, och också till Europa som letar efter distributionskanaler närmare hemmamarknaderna.

– Utvecklingen gör att vi börjar få en mer regionaliserad handel med tre stora centra i världen: Nordamerika, Europa och Sydost- och Ostasien. Den mesta handeln i Asien sker redan idag inom Asien och den mesta handeln i Europa sker redan idag inom Europa och den trenden kommer att förstärkas efter pandemin. Detta är på både gott och ont, säger han.

En god effekt är att produktionskedjorna blir stabilare men det innebär samtidigt att produktionen blir dyrare. För att kompensera för den högre arbetskraftskostnaden kommer företagen i högre utsträckning att titta på tekniska lösningar. Klas Eklund ser i sin framtidsspaning att teknikutvecklingen gör att vi reser mindre, håller fler videokonferenser och att trenden mot det digitala multinationella kontoret skyndas på när allt fler vänjer sig vid att jobba hemifrån.

– Jag är övertygad om att företagen kommer att satsa betydligt hårdare på automatisering, robotisering och digitalisering. Pandemin blir en katalysator för den digitala tekniken, säger han.

En annan effekt av pandemin är Statens återkomst. Efter decennier av liberalisering av marknaden gjorde staten en spektakulär återkomst under finanskrisen 2008 med olika stimulanspaket, menar Klas Eklund. Nu sker samma sak igen.

– När vi får den här typen av externa chocker finns bara ett enda riktigt stort försäkringsbolag med egen sedelpress som klarar det här och det är staten med sin centralbank. Därför blir det staten som griper in för att förse samhället med krockkuddar. Det kommer att mildra nedgången men också öka statens inflytande. Staten kommer att få ägarandelar i ett antal företag, ha fordringar både på företag och banker vilket innebär ett ökat politiskt och ekonomiskt inflytande.

En starkare statsmakt späder på utvecklingen mot en mindre globaliserad marknad där de regionala och nationella marknaderna blir allt viktigare. Klas Eklund pekar på att till och med USA – världens största demokratiska marknadsekonomi – sätter in det största statliga krispaketet i historien i ett västland och det görs av en konservativ republikansk president. Samma sak sker i Storbritannien under Johnson, i Tyskland under Merkel och i Frankrike under Macron.

– Jag vill understryka att det här är en prognos, inte en önskan eller en varning. Jag lägger inte någon värdering i detta. Om vi vill att staten ska lägga ut krockkuddarna är det rimligt att skattebetalarna har någon sorts garanti för hur pengarna används, och att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas. Vad som händer på längre sikt vet ingen men på kort sikt ser jag starkare nationalstater. Det är ofrånkomligt, säger Klas Eklund till fPlus.

Toppnyheter

undefined

Så blev Sara världens yngsta dollarmiljardär

Hon började med, om inte två tomma händer, så bara 5 000 dollar. Idag är Sara Blakely världens yngsta dollarmiljardär - och hon delar gärna med sig av tipsen för den som vill inspireras. Det rapporterar Mitt företag.

Att misslyckas, det är det bästa drivkraften för den som vill åstadkomma något. Det vara en sanning som Sara matades med varje dag när hon växte upp. Den som misslyckas har nämligen vågat prova något nytt, vara hennes pappas filosofi.

Den kraften tillsammans med en helt egen idé skapade företaget Spanx som tillverkar figursydda underbyxor och strumpbyxor. Det startade år 2000 och har idag sprängt miljardvallen, vilket alltså också gäller ägaren.

Och tipsen då? Inte så märkvärdiga egentligen men de kräver att man lever efter dem: Tro på dina idéer och bry dig inte om att andra säger nej, omge dig med människor som du litar på och som du kan lära dig något av, var inte rädd för att misslyckas.

Igår 13:58
Läs mer om Det globala entreprenörskapet
Tusentals manifesterade trots förbud. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Analyser: Tydligt att vi går våldsam sommar till mötes

Trots myndigheternas förbud samlades tusentals människor i Hongkong i dag för att minnas massakern på Himmelska fridens Torg för 31 år sedan. I en analys konstaterar Sky News Tom Cheshire att den stillsamma manifestationen var en mycket mer kraftfull protest mot Fastlandskina än förra årets våldsamma upplopp. Han påpekar också att polisen tycks ha hållit en relativt låg profil.

”Det är tydligt att vi går en lång, våldsam sommar till mötes. Men kvällen blev en stilla reflektion över vad kampen handlar om”, skriver han.

SVT:s Tilde Lewin ser tillbaka på den förändring Kina genomgått sedan 1980-talet. Hon påpekar att den dåvarande ledaren Deng Xiaoping 1984 sa att om Kina inte blivit lite mer som Hongkong när det var dags för britterna att lämna över provinsen så fick väl överlämnandet dröja lite.

”I dag tvingas Hongkong bli mer och mer som Kina, inte tvärtom. Och just nu går det snabbt”, skriver Lewin.

3 tim
Människor uppmanades att hålla avstånd under protesterna. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals hongkongbor manifesterade trots förbud

Trots att alla manifestationer till minne av massakern vid Himmelska fridens torg för 31 år sedan är förbjudna i Kina, valde tusentals Hongkongbor på torsdagen ändå att samlas och tända ljus hedra offren, rapporterar flera medier.

Förbudet motiveras med smittskyddsskäl, och arrangörerna uppmanade de tiotusentals som deltog i demonstrationståg att samlas i grupper om åtta för att inte bryta mot restriktionerna.

Uppgifter gör gällande att flera personer har gripits och att polisen har använt pepparsprej mot demonstranterna.

Idag 16:56
Parlamentsledamöter på torsdagen hedrade minnet av massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förbjudet att vanära Kinas nationalsång i Hongkong

På torsdagen röstade Hongkongs parlament igenom lagen som gör det förbjudet att vanära Kinas nationalsång, rapporterar AFP. Omröstningen dröjde, då ledamöter från demokratirörelsen protesterat i salen.

Lagen innefattar även att nationalsången ska spelas och sjungas i ”lämpliga sammanhang” och att bryta mot den kan ge fängelsestraff i upp till tre år och över 60 000 kronor i böter.

Lagförslaget har, likt den planerade säkerhetslagen, lett till stora protester mot vad som ses som att Fastlandskina kopplar ett hårdare grepp om Hongkong.

Idag 09:12
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Viruset mutation undersöks i Göteborg: Blir nog snällare

Coronaviruset muterar – och blir troligtvis en snällare variant. Det visar forskning från Göteborgs universitet, skriver Göteborgs Posten.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiolog på GU, tillhör Folkhälsomyndighetens expertgrupp.

– Om jag får spekulera tror jag det går mot ett snällare virus, som kommer göra att dödligheten sjunker. Så gör alla virus när de kommer från ett annat djur, de brukar bli snällare, säger han till GP.

Mutationen är viktig att undersöka för att kunna ta fram vaccin.

2 tim
Bild från regeringens presskonferens.  Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Kritiken visar på minskad politisk enighet

Stefan Löfven slipper gå till historien som den statsminister som förstörde en sommar för svenskarna. Det skriver SvD:s Göran Eriksson om regeringens besked om att häva reserestriktionerna under coronapandemin.

”Om resebeskedet var efterlängtat av väljarna, så var regeringens besked på förmiddagen om utökade tester något som länge har efterlysts av oppositionen.”

Just testandet men också de ekonomiska konsekvenserna är något som hittills varit det som debatterats mest, säger Ekots Fredriks Furtenbach.

Efter beskedet om de nya resereglerna som presenterades av regeringen och Folkhälsomyndigheten, kritiserade SD och KD beslutet.

”Det är ett tecken på minskad sammanhållning mellan partierna. Det är ytterst sällan partierna har kritiserat besked från Folkhälsomyndigheten.”

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Spansk vårdpersonal. PIERRE-PHILIPPE MARCOU / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Var tredje virussmittad spanjor fick aldrig symptom

Var tredje coronavirussmittad person i Spanien tycks inte ha fått några symptom alls. Det visar en ny stor antikroppsstudie, rapporterar AP.

– Det är en väckarklocka. Det visar att ett utbrott inte kan kontrolleras genom att bara ta hänsyn till de som har symptom, säger Marina Pollán, chef för landets epidemiologiska centrum.

Totalt visade sig bara drygt fem procent av de 63 000 personer som testades ha antikroppar.

4 tim
Man i skyddskläder i Wuhan där smittan startade. HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya dokument visar WHO:s frustration över Kina: ”Får minimalt med information”

I coronapademins tidiga skede hyllades Kinas hantering av smittan av Världshälsoorganisationen (WHO). Men internt på WHO rådde stor frustration över att Kina undanhöll och försenade viktig information. Det visar dokument som AP tagit del av, skriver Expressen.

Redan 6 januari klagade epidemiologen Maria Van Kerkhove över att WHO fick ”ytterst minimal information” och att det gjorde att man inte kunde planera.

WHO:s chef för nödsituationer, Michael Ryan, jämförde med Sarsutbrottet som Kina länge inte informerade om.

– Det är exakt samma scenario, där vi gör oändliga försök att få uppdateringar om vad som pågår, sa han.

6 tim
En man på Waterloo station i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Munskyddstvång införs i engelska kollektivtrafiken

Från och med 15 juni blir det obligatoriskt att bära någon form av munskydd i den engelska kollektivtrafiken. Det meddelade den brittiska regeringen på torsdagen, skriver flera medier. Det måste dock inte röra sig om ett medicinsk munskydd, även exempelvis en halsduk går bra.

– Forskning antyder att ansiktsskydd ger ett visst, om än begränsat, skydd mot att viruset sprids, säger transportminister Grant Shapps.

Tvånget införs samma dag som icke nödvändiga butiker i landet åter får öppna.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Mikael Damberg. SVT
Polisvåldet i USA

Mikael Damberg: Bra att demonstrationerna stoppas

Trots pandemin och risken för smitta har polisen gett tillstånd till två demonstrationer till stöd för Black lives matter.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att det är polisens beslut, men att det är bra att polisen också upplöser demonstrationerna om för många deltar, säger han i SVT:s Aktuellt.

– Det är ytterst olämpligt att så många människor samlas på en och samma plats.

Under onsdagskvällen kom tusentals personer till centrala Stockholm och under torsdagskvällen tågade hundratals demonstranter i Malmö.

– Det är viktigt att de som vill manifestera ska kunna göra det, men man kan göra det digitalt, säger Damberg i Aktuellt.

4 tim
Mitt Romney. SAUL LOEB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Romney berömmer Mattis Trumpkritik: ”Kraftfull”

Republikanske senatorn Mitt Romney berömmer den tidigare försvarsministern James Mattis kritik mot Donald Trump, skriver Politico. I en text i The Atlantic gick Mattis hårt åt Trumps sätt att hantera reaktionerna efter George Floyds död. Romney kallar nu kritiken ”mycket kraftfull”.

Tidigare i dag berömde även en annan republikansk senator, Lisa Murkowski, Mattis. Hon sa också att hon ”vacklar” i om hon ska ställa sig bakom Trumps återvalskampanj eller inte.

5 tim
George Floyds kista. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åtta tysta minuter när Floyd hedrades i hemstaden: ”Du har förändrat världen”

De hundratals närvarande hedrade George Floyd med en åtta minuter och 46 sekunder lång tystnad, vid en minnesceremoni i hemstaden Minneapolis på torsdagen, skriver AFP.

Tystnaden representerade den tid som en polis pressade sitt knä mot Floyds hals vilket ledde till hans död.

– Det var inte coronapandemin som dödade George Floyd, det var en annan pandemi. Rasismens och diskrimineringens pandemi, sa familjens advokat Benjamin Crump under sitt tal.

Huvudtalare var människorättsaktivisten och baptistpastorn Al Sharpton.

– Du förändrade världen George. Och vi ska fortsätta kämpa, sa han.

5 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA