Sören Andersson
Den vikande arbetsmarknaden

Toppekonom: Så allvarlig är den nya arbetslösheten

Efter skandalen med felaktiga arbetslöshetssiffror ska SCB under torsdagen presentera omarbetad statistik. Nordeaekonomen Susanne Spectors beräkningar påverkas inte av SCB-missen. ”Arbetslösheten är på väg upp”, säger hon till fPlus.

Varningstecknen har synts en längre tid och mycket tyder på att vi är på väg mot en svensk lågkonjunktur med tillhörande stigande arbetslöshet. Tysk industri är enligt många bedömare redan i lågkonjunktur och dessutom känner svensk ekonomi fortfarande av att bostadspriserna föll för två år sedan. Det berättar Susanne Spector i en intervju med fPlus.

– En svagare inhemsk efterfrågan i kombination med en global avmattning, osäkerhet kring Brexit och den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina är bara några faktorer som fått ekonomin att dämpas och arbetslösheten att stiga, säger hon. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det inte är någon ny finanskris vi ser på horisonten.

Men sammantaget tyder alla tecken på att den svenska ekonomin svalnar snabbt och rejält.

– Det ser ut att bli en snabbare försämring än vad vi bedömde i början av september, menar Susanne Spector.

”Arbetslösheten på väg upp”

Arbetslöshet och lågkonjunktur brukar gå hand i hand och nu visar Arbetsförmedlingens siffror att arbetslösheten ökar. Den positiva trenden vände under april och maj, när arbetslösheten började stiga. I september kom dessutom rapporter om att arbetslösheten för ungdomar ökade för första gången sedan 2013.

Men hur stor arbetslösheten är idag är svårt att svara på. Statistiska Centralbyrån (SCB) gick nyligen ut med uppgiften att det har funnits brister i datainsamlingen till Arbetskraftsundersökningarna (AKU), vilket har påverkat statistikens kvalitet. Felaktigheterna i statistiken berodde på fel i rådatan från den konsultfirma som myndigheten anlitade, och felaktigheterna kan dateras ända tillbaka till sommaren 2018, rapporterar TT. Enligt SCB ska omarbetade siffror publiceras under torsdagen.

Susanne Spector menar att det är svårt att bedöma arbetsmarknaden när statistiken är osäker, men hon litar på Nordeas egna beräkningar. Och det ser inte ljust ut.

– Min uppfattning är att arbetslösheten är på väg upp, vilket vi ser hos Arbetsförmedlingen och i våra indikatormodeller. När vi simulerar revideringarna utifrån statistik från Arbetsförmedlingen och Konjunkturinstitutet visar de att arbetslösheten borde vara ungefär 7 procent, något lägre än siffrorna från SCB tyder på, säger Susanne Spector.

Unga kommer att få det tufft

Unga som nyligen anställts är ofta de som sägs upp först när företagen skalar ner, och det finns inget som tyder på att den här nedgången kommer att vara annorlunda.

– Unga och andra som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden kommer att få det tufft, som vanligt tyvärr. Utrikes födda har strukturellt hög arbetslöshet, men många jobbar i branscher som fortfarande går relativt bra, till exempel inom hotell- och turismnäringen som gynnats av den svaga kronan.

Ett större tapp kan däremot siktas inom industrin, som indikerar en rejäl nedgång. Det rapporterades nyligen på fPlus, som meddelade att stål- och metallindustrin ligger risigt till. Det bekräftas av Susanne Spector.

– Vi kan se att sysselsättningen minskar inom industrin, och även personer med stark förankring på arbetsmarknaden blir uppsagda.

”Alla tecken visar på en fortsatt nedgång”

Trots att det är svårt att sia om framtiden, vågar hon sig ändå på en indikation.

– Alla tecken visar på en fortsatt nedgång för tillfället, och det är svårt att peka på en vändning just nu. I en nedåtgående spiral är det också svårt att överblicka hur hushåll och företag kommer att reagera, så det finns en risk att den vändning i svensk ekonomi vi ser i mitten av nästa år försenas om arbetslösheten fortsätter att stiga.

De mörka framtidsutsikterna kommer dock inte helt utan ljusglimtar. USA:s centralbank, Federal Reserve, har sänkt räntan för att stimulera ekonomin. Till det tyder mycket på att någon form av handelsavtal mellan USA och Kina kommer att ta form, samtidigt som Brexit trots allt närmar sig avslut.

”Vore olyckligt att växla upp lönerna”

Men för den svenska arbetsmarknaden ser det mörkt ut och indikatorerna pekar åt fel håll, enligt Susanne Spector. Det är svårt att förhindra en nedgång, och det samtidigt som vi närmar oss en ny avtalsrörelse.

Industrin som sätter märket har det tufft och den globala ekonomin hackar, vilket påverkar ett litet exportberoende land som Sverige. Enligt Susanne Spector kan det finnas anledning att börja med kortare avtal på ett år, för att invänta ekonomins riktning.

– Det vore olyckligt att växla upp lönerna när arbetslösheten stiger, det riskerar att förvärra situationen. Samtidigt ska man inte heller växla ner för mycket. I osäkra lägen kan korta avtal vara klokt även om företag värderar stabilitet. Man bör inte gå för långt ifrån tidigare avtal storleksmässigt. Men den avvägningen är upp till parterna att avgöra.

Toppnyheter

Vårbudgeten

Andersson till Busch Thor: Lite ihålig argumentation

Regeringspartierna är överens med C och L om att skjuta till 3,5 miljarder kronor till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna i år för att stärka välfärden.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är kritisk och partiet vill att kommunerna och regionerna ska ha ytterligare 1,7 miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson (S) invänder i kvällens Aktuellt i SVT att KD:s förslag bygger på att 3 av de miljarderna tas från kommunerna.

– Då klingar hela hennes argumentation lite ihåligt, säger Andersson.

Busch Thor tillbakavisar samtidigt kritik om att de endast är intresserade av att sätta käppar i hjulen för regeringen.

– Även en socialdemokratisk finansminister måste klara av att kunna räkna ut att fem myror är fler än fyra elefanter, säger hon.

1 tim
Ebba Busch. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skarp kritik från V och KD: ”Yrvaket – inget vi litar på”

KD:s partiledare Ebba Busch Thor är starkt kritisk till januaripartiernas löfte om fem nya välfärdsmiljarder: “KD går in i skarpa förhandlingar om en tilläggsbudget”‚ skriver hon på Twitter och kallar beskedet för ”yrvaket”.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver att V krävt minst tio miljarder. Satsningen räcker inte till och innebär mindre nedskärningar än planerat, menar han.

”Mer pengar krävs”, skriver Sjöstedt på Twitter.

V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson är inte heller hon nöjd med januaripartiernas besked och säger att man kommer förhandla med M och KD framöver.

Idag 10:43
Liberalernas Mats Persson.  Veronica Johansson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsväsendet ska få 750 miljoner: ”Viktig effekt”

Utöver de fem miljarder som januaripartierna satsar på välfärden satsas ytterligare 750 miljoner på rättsväsendet, säger företrädare för partierna vid en pressträff. Bakgrunden till det är det grova våldet i Sverige.

– Vi ser att det finns insatser vi kan göra här och nu som skulle kunna få viktig effekt för brottsbekämpningen, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson.

Pengarna ska bland annat gå till Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Tullverket och är en del av vårändringsbudgeten som läggs 15:e april.

Idag 10:35
Läs mer om Vårbudgeten
Coronavirus/kvinna med munskydd. Wikimedia/TT
Sjukdomsutbrottet i Kina

Experter: Så oroliga ska vi vara för virusutbrottet

Det mystiska lungviruset i Asien smittar mellan människor och Världshälsoorganisationen WHO har kallat till krismöte. Men hur oroliga ska vi vara över sjukdomsutbrotten i Asien?

TT har sammanställt en del frågor och skickat dem till Folkhälsomyndigheten, UD och statsepidemiolog Anders Tegnell. De skriver att coronaviruset hittills inte uppvisat samma kapacitet till spridning som exempelvis sars och mers-viruset. Dessutom verkar det än så länge bara vara dödligt om det drabbar personer med redan svag hälsa.

”Spridningen som pågår i Asien bör i nuläget inte oroa svenskar. Ett eventuellt fall skulle kunna dyka upp här, främst med tanke på att människor reser i världen, men någon större spridning är inte sannolik”, tillägger nyhetsbyrån.

1 tim
Resenärer på Pekings internationella flygplats. WANG ZHAO / AFP
undefined

WHO kallar till krismöte om kinesiska virusutbrottet

Världshälsoorganisationen WHO kommer att hålla ett extrainsatt möte på onsdag med anledning av virusutbrottet i Asien, skriver Reuters.

Syftet med mötet är att utvärdera om viruset är att bedöma som en internationell nödsituation.

Över 200 människor i Kina har smittats av det sars-liknande viruset. Sjukdomsfall har också konstaterats i Sydkorea, Japan och Thailand. I dag bekräftade kinesiska myndigheter att viruset sprids mellan människor.

4 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Siv Jensen (tvåa från vänster). Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Den norska regeringskrisen

Analyser: Både Jensens och Solbergs projekt har fallit

Fremskrittspartiets avhopp från den norska regeringen innebär ett bakslag för både partiledaren Siv Jensen och statsminister Erna Solberg, skriver NRK:s Lars Nehru Sand i en analys.

Jensen har ägnat hela sin gärning åt att försöka få FRP regeringsdugligt, men gräsrötterna i partiet tvingade henne att hoppa av koalitionen efter bara ett år. Samtidigt har Solbergs mål att bygga broar med hela borgerligheten fått en rejäl törn.

Tone Sofie Aglen skriver i en analys i VG att FRP inte har trivts i regeringsställning med Venstre och Kristelig Folkeparti. Dels har man väldigt lite gemensamt med dessa partier, dels fick FRP för första gången sitta i en majoritetsregering.

”Det passar inte ett parti som i grunden är oppositionellt.”

3 tim
Siv Jensen på pressträffen.   Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter bråk om återvändande IS-kvinna

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn, rapporterar norska medier. Beskedet kommer vid en presskonferens med partiledare Siv Jensen, som säger att det är det enda riktiga att göra:

– Det har blivit en politik präglat av kompromisser och utan riktning, säger Jensen på presskonferensen.

Det var fallet med den återvändande IS-kvinnan som fick FRP att ta det slutgiltiga beslutet att lämna regeringen.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, säger Jensen.

Den tidigare kravlista som lagts fram har Jensen dragit tillbaka.

– Det finns inte längre någon grund för FRP att fortsätta i regeringen. Därför har jag idag meddelat premiärministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en förteckning över krav heller, sade Jensen.

FRP har fortfarande förtroende för statsminister Erna Solberg, trots att de lämnar regeringen.

Idag 12:51
Erna Solberg.   Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erna Solberg om IS-kvinnan: ”Vi hade inget val”

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger att hon respekterar Fremskrittspartiets beslut att lämna regeringen efter bråket om att hämta hem en norsk IS-kvinna och hennes två barn.

Högerpopulistiska FRP var öppna för att hämta hem barnen, varav ett är svårt sjukt, men inte deras 29-åriga mamma. Men Solberg betonar på pressträffen att de inte kunde ta barnen utan att ta med mamman.

– Vi ville inte heller hämta hem mamman till Norge. Men det var inte möjligt att bara hämta den sjuka femåringen, säger hon.

Valet stod mellan att hämta hem alla tre eller riskera att femåringen skulle dö i Syrien.

– Då valde vi att hämta hem dem. Jag har respekt för att FRP har en annan åsikt, säger Solberg.

Idag 12:57
Läs mer om Den norska regeringskrisen
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
De låga pensionerna

Välj bort efterlevandeskyddet – så mycket höjs pensionen

Är barnen utflugna och du vill få mer i plånboken som pensionär? Se över din tjänstepension och välj bort återbetalningsskyddet så kan du få en tusenlapp mer i månaden, enligt beräkningar från valcentralen Collectum, skriver Dina Pengar.

Efterlevandeskyddet, även kallat återbetalningsskyddet, är till för att det samlade värdet av din pension ska tillfalla dina efterlevande om du går bort. Är familjen beroende av den försäkrades inkomst kan skyddet vara en stark trygghet. Men är barnen självständiga, eller om du inte har några, kan du istället välja bort skyddet och därmed får mer själv i plånboken.

Hur mycket du kan få ut beror på ditt avtalsområde och vilket bolag du har. Baserat på en person som tjänar 28 000 vid 25 års ålder höjs pensionen med runt 1 200 kronor om återbetalningsskyddet väljs bort. Har du högre lön desto mer får du ut.

3 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Många svenskar chockas när tjänstepensionen sinar

Många svenskar får en obehaglig överraskning när tjänstepensionen tar slut och inkomsten sänks drastiskt i 70-årsåldern, skriver TT.

– Det är ganska många som ringer vid 70 års ålder och är besvikna, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se, till nyhetsbyrån.

Det många inte vet är att en viss tjänstepension har en grundinställning som innebär en tidsbestämd utbetalning, vanligtvis på fem eller tio år. Detta till skillnad från allmänna pensionen som du kan styra mer flexibelt över.

Exempelvis kan en lärare med 24 000 i pension få nästan 10 000 kronor mindre, skriver TT.

18 jan
 socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Shekarabi: Svenska pensionerna måste höjas

De svenska pensionerna måste höjas. Det säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i en stor intervju med Göteborgsposten. Han vill bland annat att den statliga pensionen ska motsvara 70 procent av slutlönen.

Angående de senaste tidens skandaler inom pensionssystemet ligger ett förslag på regeringens bord, meddelar Shekarabi.

– Det ska vara ett upphandlat system. De aktörer som har för höga priser eller som är oseriösa, de ska inte finnas i systemet, säger Shekarabi till GP.

7 jan
Läs mer om De låga pensionerna
Lasse Åberg med sin hedersbagge. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

Lasse Åberg fick ta emot hedersbagge på galan

På årets Guldbaggegala fick Lasse Åberg ta emot en hedersbagge för lång och trogen tjänst inom svensk film. Han är mest känd för sina roller som Stig-Helmer Olsson i ”Sällskapsresan”-filmerna och som Trazan i tv-serien ”Trazan & Barnane”.

I sitt tacktal hyllade Lasse Åberg producenten Bo Johnson och norske skådespelaren Jon Skolmen, som dog förra året.

– Så man kan säga att en epok är slut, sa han på scenen.

2 tim
Levan Akin, programledaren Emma Molin och skådisduon i ”Quick”, David Dancik och Jonas Karlsson.  TT
undefined

Revanschchans ikväll för Oscarsnobbad dansfilm

Levan Akins film ”And then we danced” tog sig inte hela vägen till Oscarsgalan. Men filmen har tillsammans med ”Quick”, om fallet Thomas Quick, flest nomineringar inför kvällens Guldbaggegala.

De två filmerna har sju nomineringar var. Men favoritskapet får sägas vara något större för ”And then we danced” som gått hem hos kritikerna och redan är flerfaldigt prisbelönad.

I kategorin bästa film tävlar Akin mot mot Jesper Ganslandts ”438 dagar”, Roy Anderssons ”Om det oändliga”, Anna Eborns ”Transnistra” och Jon Holmbergs ”Sune – best man”.

Idag 10:08
Läs mer om Guldbaggegalan

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
SD-ledaren Jimmie Åkesson i Sölvesborg. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

SD för första gången störst i TV4:s väljaropinion

Sverigedemokraterna är med 24 procent nu för första gången störst i TV4 Nyheternas senaste opinionssammanställning. Partiet har ökat med 1,2 procentenheter sedan november och gått om Socialdemokraterna, som har backat med 1 procentenhet till 23,5 procent.

KD backar med 1,1 procentenheter och ligger nu på samma nivå som vid valet 2018. Men om det var val i dag skulle SD, M och KD få en majoritet i riksdagen med 177 mandat.

Väljaropinionen är en sammanvägning av alla väljarbarometrar och görs av valforskare vid Göteborgs universitet.

5 tim
Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjöstedt ökar i förtroende – tvåa efter Busch Thor

Förtroendet för Jonas Sjöstedt (V) ökar enligt en ny mätning som opinionsinstitutet Sifo gjort på uppdrag av Expressen.

Vänsterledaren noterar en uppgång med fem procentenheter efter att man i december hotat att fälla regeringen genom ett misstroende. 32 procent av väljarna uppger att de har förtroende för Sjöstedt, vilket placerar honom på en andraplats bakom KD:s Ebba Busch Thor som får stöd av 36 procent av väljarna.

SD-ledaren Jimmie Åkesson placerar sig på en tredje plats på listan med 31 procent som ger honom sitt förtroende.

Värre ser det ut för Stefan Löfven. 52 procent av väljarna uppger att de saknar förtroende för statsministern vilket är den näst högsta siffran i mätningen efter MP:s Isabella Lövin.

7 jan
Regeringssammanträde i september. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Väljarna tror på regeringens överlevnad

Att Löfven fortfarande sitter kvar och att regeringens budget gått igenom visar att januariavtalet som projekt har överlevt, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson i en analys.

Knutson har tagit fasta på siffror i dagens Novus-mätning som visar att 45 procent av väljarna tror att regeringen sitter kvar medan 32 procent inte gör det. Det kan vara ett tecken på att väljarna inte tror att V kommer vilja göra gemensam sak med SD, M och KD om det verkligen gäller regeringens överlevnad.

”I så fall är regeringens maktpolitiska analys bakom januariavtalet av allt att döma korrekt”, skriver han, och betonar att S, MP, C och L lär få fortsatt svårt att övertyga väljarna om dess innehåll.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein lyfter en annan del av mätningen: Att Miljöpartiets väljare är mer negativa än S-väljarna, trots att MP fått igenom mycket klimatpolitik.

– Jag tolkar det som ett uttryck för att deras väljare är tydligt till vänster, säger hon.

9 jan
Läs mer om Opinionsläget
Fadime Sahindal. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hedersförtrycket

”Krävs mer för att bekämpa hedersförtryck och våld”

För exakt 18 år sedan mördades Fadime Sahindal av sin egen pappa. I många år hade hon kämpat mot hedersförtryck, men våldet lever kvar och mer måste göras för att bekämpa det, skriver Miljöpartiets Per Bolund och Åsa Lindhagen på DN Debatt.

I dag lever mer än 100 000 ungdomar i Sverige under hedersförtryck, med begränsningar i bland annat val av klädsel och yrkesval till utsatthet för könsstympning och tvångsgifte. Miljöpartiet vill se ett mer effektivt förebyggande arbete mot destruktiva normer, bland annat i form av ökad sysselsättning för kvinnor i hederskontext och initiativ för att bekämpa hedersförtryck globalt, skriver de.

2 tim
Juno Blom (L) / Fadime Sahindal TT
undefined

Blom: ”Sverige har blundat för förtrycket av unga”

Sverige har blundat för förtrycket mot unga menar Liberalernas Juno Blom som varit samordnare för det nationella arbetet mot hedersvåld. Med anledning av årsdagen för mordet på Fadime Sahindal den 21 januari skriver Blom på SvD Debatt att Sahindal hade modet att agera.

L:s partisekreterare tycker att Sverige vacklar när man stöter på motstånd hos föräldrar som ställer krav på segregerad undervisning i stället för att stå upp för barn och unga.

”I en missriktad välvilja har samhället varit tolerant mot föräldrar och organisationer som kränker grundläggande rättigheter för barn och unga”, skriver Blom och menar att den taktiken gjort att tusentals, kanske hundratusentals barn drabbats av förtryck och övergrepp.

Igår 19:50
Illustrationsbild. Darko Vojinovic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Beslutet: Göteborg börjar räkna de försvunna barnen

Göteborgs kommun ska börja räkna hur många barn som försvinner utomlands på grund av hederskultur, skriver DN. Under tisdagen debatterades frågan i fullmäktige och beslut om vilken del av kommunen som ska ha ansvaret och hur kartläggningen ska gå till diskuterades.

Frågan har aktualiserats efter att tre syskon försvunnit från ett jourboende i Angered. Föräldrarna misstänks ligga bakom deras försvinnande men hävdar själva att de inte är inblandade.

– Jag är jätteglad och tacksam att vi kan fatta beslut om detta i dag. Att inte agera är oförlåtligt, säger Demokraternas Jessica Blixt till tidningen.

10 dec 2019
Läs mer om Hedersförtrycket