Sören Andersson
Den vikande arbetsmarknaden

Toppekonom: Så allvarlig är den nya arbetslösheten

Efter skandalen med felaktiga arbetslöshetssiffror ska SCB under torsdagen presentera omarbetad statistik. Nordeaekonomen Susanne Spectors beräkningar påverkas inte av SCB-missen. ”Arbetslösheten är på väg upp”, säger hon till fPlus.

Varningstecknen har synts en längre tid och mycket tyder på att vi är på väg mot en svensk lågkonjunktur med tillhörande stigande arbetslöshet. Tysk industri är enligt många bedömare redan i lågkonjunktur och dessutom känner svensk ekonomi fortfarande av att bostadspriserna föll för två år sedan. Det berättar Susanne Spector i en intervju med fPlus.

– En svagare inhemsk efterfrågan i kombination med en global avmattning, osäkerhet kring Brexit och den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina är bara några faktorer som fått ekonomin att dämpas och arbetslösheten att stiga, säger hon. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det inte är någon ny finanskris vi ser på horisonten.

Men sammantaget tyder alla tecken på att den svenska ekonomin svalnar snabbt och rejält.

– Det ser ut att bli en snabbare försämring än vad vi bedömde i början av september, menar Susanne Spector.

”Arbetslösheten på väg upp”

Arbetslöshet och lågkonjunktur brukar gå hand i hand och nu visar Arbetsförmedlingens siffror att arbetslösheten ökar. Den positiva trenden vände under april och maj, när arbetslösheten började stiga. I september kom dessutom rapporter om att arbetslösheten för ungdomar ökade för första gången sedan 2013.

Men hur stor arbetslösheten är idag är svårt att svara på. Statistiska Centralbyrån (SCB) gick nyligen ut med uppgiften att det har funnits brister i datainsamlingen till Arbetskraftsundersökningarna (AKU), vilket har påverkat statistikens kvalitet. Felaktigheterna i statistiken berodde på fel i rådatan från den konsultfirma som myndigheten anlitade, och felaktigheterna kan dateras ända tillbaka till sommaren 2018, rapporterar TT. Enligt SCB ska omarbetade siffror publiceras under torsdagen.

Susanne Spector menar att det är svårt att bedöma arbetsmarknaden när statistiken är osäker, men hon litar på Nordeas egna beräkningar. Och det ser inte ljust ut.

– Min uppfattning är att arbetslösheten är på väg upp, vilket vi ser hos Arbetsförmedlingen och i våra indikatormodeller. När vi simulerar revideringarna utifrån statistik från Arbetsförmedlingen och Konjunkturinstitutet visar de att arbetslösheten borde vara ungefär 7 procent, något lägre än siffrorna från SCB tyder på, säger Susanne Spector.

Unga kommer att få det tufft

Unga som nyligen anställts är ofta de som sägs upp först när företagen skalar ner, och det finns inget som tyder på att den här nedgången kommer att vara annorlunda.

– Unga och andra som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden kommer att få det tufft, som vanligt tyvärr. Utrikes födda har strukturellt hög arbetslöshet, men många jobbar i branscher som fortfarande går relativt bra, till exempel inom hotell- och turismnäringen som gynnats av den svaga kronan.

Ett större tapp kan däremot siktas inom industrin, som indikerar en rejäl nedgång. Det rapporterades nyligen på fPlus, som meddelade att stål- och metallindustrin ligger risigt till. Det bekräftas av Susanne Spector.

– Vi kan se att sysselsättningen minskar inom industrin, och även personer med stark förankring på arbetsmarknaden blir uppsagda.

”Alla tecken visar på en fortsatt nedgång”

Trots att det är svårt att sia om framtiden, vågar hon sig ändå på en indikation.

– Alla tecken visar på en fortsatt nedgång för tillfället, och det är svårt att peka på en vändning just nu. I en nedåtgående spiral är det också svårt att överblicka hur hushåll och företag kommer att reagera, så det finns en risk att den vändning i svensk ekonomi vi ser i mitten av nästa år försenas om arbetslösheten fortsätter att stiga.

De mörka framtidsutsikterna kommer dock inte helt utan ljusglimtar. USA:s centralbank, Federal Reserve, har sänkt räntan för att stimulera ekonomin. Till det tyder mycket på att någon form av handelsavtal mellan USA och Kina kommer att ta form, samtidigt som Brexit trots allt närmar sig avslut.

”Vore olyckligt att växla upp lönerna”

Men för den svenska arbetsmarknaden ser det mörkt ut och indikatorerna pekar åt fel håll, enligt Susanne Spector. Det är svårt att förhindra en nedgång, och det samtidigt som vi närmar oss en ny avtalsrörelse.

Industrin som sätter märket har det tufft och den globala ekonomin hackar, vilket påverkar ett litet exportberoende land som Sverige. Enligt Susanne Spector kan det finnas anledning att börja med kortare avtal på ett år, för att invänta ekonomins riktning.

– Det vore olyckligt att växla upp lönerna när arbetslösheten stiger, det riskerar att förvärra situationen. Samtidigt ska man inte heller växla ner för mycket. I osäkra lägen kan korta avtal vara klokt även om företag värderar stabilitet. Man bör inte gå för långt ifrån tidigare avtal storleksmässigt. Men den avvägningen är upp till parterna att avgöra.

Toppnyheter

Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Efter kritiken: Regeringen backar – ett nytt lagförslag ska hanteras rekordsnabbt

Regeringen backar kring den lag som förbereds om att ge ökad makt under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter. Detta efter kritik från bland annat Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Nu har man skrivit om lagförslaget så att riksdagen ska kunna ändra eller helt och hållet häva beslut i efterhand. Det omskrivna förslaget ska skickas ut på snabbremiss på lördagskvällen.

Under 24 timmar får flera myndigheter möjlighet att lämna synpunkter – vilket gör det till en historiskt kort remissrunda.

Förslaget skulle ge regeringen möjlighet att komma med nya restriktioner utan att först få det godkänt i riksdagen.

4 tim
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor om regeringens förslag: ”Unikt i Sverige”

Om regeringens förslag att kunna fatta långtgående beslut utan att gå via riksdagen skulle bli verklighet vore det en unik situation för Sverige, säger folkrättsprofessorn Mark Klamberg till TT.

Möjligheten att utlysa undantagstillstånd finns, men detta gäller bara i krigstid. I stället tvingas regeringen nu att ändra varje lag för sig.

– Men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Klamberg.

Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen, ställer sig kritisk till förslaget, som han anser är olämpligt.

– Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, säger han till Expressen.

Idag 11:29
Björn Eriksson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots larmen: Är än så länge gott om platser i Stockholm

Trots varningar om att intensivvårdsplatserna i Stockholm skulle kunna ta slut i helgen finns det än så länge gott om platser i regionen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till Aftonbladet.

I ett tidigare internt nyhetsbrev beskrevs läget som kritiskt när det gäller intensivvårdavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det kanske var rätt där och då för den avdelningen, men vi har tagit i ordentligt så vi har fått lite marginal, säger Eriksson.

Han beskriver läget som ”så nära normalt det kan vara”, och säger att det just nu inte finns någon risk för att intensivvården ska behöva avslutas för vissa patienter.

Även i Region Östergötland, som hör till de hårdast drabbade, är läget just nu under kontroll. Det skriver SVT Nyheter Öst.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Ny analys: Tiotusentals företag riskerar konkurs

Det finns idag cirka 30 000 företag som skulle ha svårt att undvika konkurs vid en månads nedstängning trots de insatser som regeringen har gjort hittills. Det skriver Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, på DN Debatt.

Svenskt Näringslivs ekonomer har analyserat effekterna av coronakrisen för samtliga företag med en årsomsättning över 500 000 kronor. Ett av scenarierna är att ett av tre företag står stilla fram till hösten. Bara genom konkurser skulle det leda till en ökad arbetslöshet i storleksordningen 300 000 – 350 000 personer.

Jan-Olof Jacke pekar ut ett antal åtgärder som regeringen måste genomföra, bland annat ett förstärkt system för korttidspermittering och en räddningsersättning vid intäktsfall. ”Regeringen måste agera nu och den måste agera kraftfullt” skriver han i debattartikeln.

Igår 19:32
Illustrationsbild. Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska bokhandlare vill ha stöd på 200 miljoner kronor

Försäljningen av böcker hos fysiska bokhandlare störtdyker i coronapandemins spår. Förra veckan låg försäljningen på 42 procent lägre jämfört med samma vecka förra året – och nu vill man ett krisstöd på 200 miljoner kronor, skriver TT.

– Försvinner en bokhandel kommer den antagligen inte tillbaka, säger Maria Hamrefors, ordförande hos Svenska Bokhandlareföreningen som tillsammans med Förläggareföreningen haft ett möte med kulturminister Amanda Lind (MP).

Hon tror också att försäljningstappet i bokhandeln i längden även kommer drabba förlagen och författarna.

6 tim
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

Idag 07:15
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer