Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Toppekonom: Riksbanken har vaknat sent till klimathotet

Klimatet har seglat upp som ett av de stora hoten mot de finansiella marknaderna. Men Riksbanken har varit sena med att ta höjd för detta, vilket gör landet relativt oförberedd för en ekonomisk chock.

Det visar en ny rapport från Swedbanks där chefsekonom Anna Breman har granskat förberedelserna bland världens centralbanker, skriver DN.

Ett färskt exempel på klimatets effekter är den uppmärksammade konkursen i energibolaget PG&E i efterdyningarna av sommarens torka och de omfattande bränderna i Kalifornien.

När investerare på New York-börsen blev varse hur de enorma skadeståndssummorna kunde slå ut ett företag, sågs det som en varningssignal för företagens sårbarhet inför klimatrisker.

Då centralbankerna, som har enorma tillgångar i form av olika värdepapper, är viktiga spelare på finansmarknaderna, har hotet hörsammats på flera håll, däribland Bank of England och Bank of Australia.

Men i Sverige har man varit sena på bollen, hävdar Anna Breman.

– Man måste säga att Riksbanken är eftersläntrare. De har en skyldighet och möjlighet att vara med och driva frågan, säger hon till DN.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer