Nationalekonomen Assar Lindbeck (t.v) ledde Ekonomikommissionen för att lösa de strukturproblemen som fanns efter 90-talskrisen. Ekonomiprofessorn Johan Eklund (t.h) tycker att det behövs en ny Lindbeckskommission idag.  TT
Den svenska konjunkturen

Toppekonom: Här är reformerna som räddar Sverige

Ekonomiprofessorn Johan Eklund menar att svensk ekonomi måste reformeras i grunden för att ha en chans att ta sig ur coronakrisens järngrepp. ”Det behövs en ny Lindbeckkommission här och nu”, säger han till fPlus.

Flera ekonomer anser att den svenska regeringen hittills gjort för lite och agerat för långsamt för att rädda krisande företag under coronapandemin. Samtidigt måste blicken riktas framåt och det är fortfarande inte för sent att sätta in ett kraftfullt krispaket. Ekonomiprofessorn Johan Eklund, vd för Entreprenörskapsforum, menar att staten måste ta en stor del av notan i det läge landet befinner sig i.

– Kostnaderna för att agera ordentligt nu blir lägre än kostnaderna för att vänta och se. Regeringens agerande riskerar att orsaka permanenta skador på svensk ekonomi som kan bli väldigt svåra att svåra reparera, säger han till Fplus.

Ekonomin behöver reformeras i grunden

Johan Eklund varnar för att Sverige redan före coronakrisen under många år tappat i produktivitet och konkurrenskraft gentemot OECD-snittet. Han anser att den svenska ekonomin därför behöver reformeras i grunden och efterlyser en ny ekonomisk kommission, liknande den som tillsattes av Carl Bildts regering under 90-talskrisen. Ekonomikommissionen, som leddes av nationalekonomen Assar Lindbeck, fick uppdraget att ta fram reformer av det ekonomiska och politiska systemet och hitta vägar ut ur den akuta krisen.

– Vi måste göra de reformer som krävs för att svensk ekonomi ska stå stark på längre sikt. Det går att dra paralleller till 90-talskrisen. Vi behöver ett liknande arbete som Lindbeckkommissionen gjorde för att lösa de strukturproblemen som finns idag. Det behövs en ny Lindbeckkommission här och nu.

Tre huvudområden

Enligt Johan Eklund finns tre huvudområden som dras med strukturproblem. Det första är arbetsmarknaden där det parallellt råder en stor brist på vissa kompetenser samtidigt som vissa grupper inte klarar att etablera sig alls. Det andra området är utbildningssystemet som behöver renoveras hela vägen ända upp till universitetsnivå och det tredje är dagens skattesystem som inte främjar investeringar och företagsbyggande.

– Det handlar alltså om de områden som vi underlät att reformera eller bara delvis reformerade på 90-talet så det är dags att gå hela vägen nu. Det finns all anledning att vara bekymrad över dessa problem. Den nya kommissionen bör ges ett tydligt mandat att reformera ekonomin i syfte att stärka svensk konkurrenskraft.

Johan Eklund hävdar att om regeringen inte räddar företagen nu så leder det till att vi får en utdragen återhämtningsprocess när coronakrisen blåst över. Han flaggar särskilt för företag som befinner sig mitt i globala värdekedjor, som exempelvis svenska exportföretag som gör affärer på en gigantisk internationell marknad.

– Jag är ödmjuk inför att det kan vara svårt att designa krispaket i detta läge men om den svenska staten inte agerar tillräckligt kraftfullt nu kan den svenska konkurrenskraften så sikt skadas. Därför ligger detta högt upp på min dagordning, säger Johan Eklund.

Konkurser måste undvikas till varje pris

Just för att det kan vara svårt att träffa rätt med krisinsatserna är det bättre om staten under några månaders tid hjälper företagen med både löne- och hyreskostnaderna, menar Johan Eklund.

– Konkurser måste undvikas till varje pris och företagen måste hjälpas nu. Regeringen behöver vara generös och pragmatisk och titta på andra länder som har enklare system. Sverige ligger efter både Norge och Danmark. Det Sverige behöver nu är direkta stöd som plockar kostnader. Ju fler bolag som går omkull desto längre och svårare blir återhämtningsprocessen.

Han får medhåll av professor Karl Wennberg vid Linköpings universitet som forskar kring småföretagande och entreprenörskap.

– Vi måste ställa kostnaderna för att hjälpa företagen nu med hyrorna och lönerna och väga det mot kostnaderna som uppstår när människor blir arbetslösa. Som jag ser det är Sverige betydligt mer försiktigt än länder som USA och Tyskland när det gäller att hjälpa sina företag, säger Karl Wennberg till fPlus.

”Finns ingen annan väg”

Ekonomiprofessorn John Hassler vid Stockholms universitet är inne på samma spår. Han vill se massiva krispaket på i storleksordningen 100 miljarder kronor - i månaden - och att staten tar hela notan.

– Det finns ingen annan väg. Vi måste likna det här vid ett krigstillstånd och därför är det självklart att vi gemensamt, alla svenska medborgare, måste ta de här kostnaderna. Det är inte företagens fel att den här situationen uppstått, säger John Hassler till fPlus.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning, menar också att regeringen gör alldeles för lite.

– Det är viktigt att företag som hade varit livskraftiga under normala omständigheter inte går under på grund av coronakrisen som de är helt oskyldiga till, säger han.

Sverige extra utsatt

Flera analytiker bedömer också att coronapandemin kan leda till en mindre globaliserad värld. Johan Eklund menar att Sverige kan drabbas hårt om globaliseringen går bakåt. Sverige befinner sig nämligen i ett utsatt läge med sin lilla och öppna ekonomi och sitt stora beroende av internationell handel. Den inhemska marknaden är för liten för att på egen hand orka producera välstånd, enligt Johan Eklund.

– Välståndet i svensk ekonomi bygger på att företag producerar varor och tjänster och skapar inkomster, inkomster som sedan konsumeras i Sverige. Detta möjliggörs av att vi har en stark position på internationella marknader och hade vi inte haft de här företagen skulle vårt välstånd vara betydligt lägre. Det är företagen som har byggt upp välståndet i vårt land.

Johan Eklund menar att eftervärldens dom mot regeringens politik kan bli hård. Han menar att det vilar ett tungt ansvar på politikerna att inte riskera det svenska välståndet.

– Jag tycker att det var ett klart misstag att regeringen redan från början inte satte in ett mycket kraftfullt stödpaket för att rädda så många företag som möjligt. Hade bara den utfästelsen gjorts så hade det underlättat för många företagare, säger Johan Eklund till fPlus.

Toppnyheter

Illustrationsbild: En anställd vid Robert Koch-institutet i Tyskland testar en person för covid-19.  MARIJAN MURAT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

G20-löftet: Ger nära 200 miljarder till viruskampen

G20-länderna lovar att tillsammans ge över 21 miljarder dollar – nästan 200 miljarder kronor – till den globala kampen för att bekämpa coronaviruset. Det uppger gruppen i ett uttalande på lördagen.

Länderna har ”i en anda av solidaritet, visat att de kommer att göra sitt yttersta för att skydda liv och de mest sårbara”, skriver man i uttalandet.

Pengarna ska gå till diagnostisering, vaccin, behandling samt forskning kring coronaviruset och covid-19, heter det i uttalandet.

Gruppens sittande ordförande, Saudiarabien, har lovat att ge 500 miljoner dollar för att stötta upp de globala satsningarna för att få bukt med pandemin. Dessutom lovar man att allokera ytterligare 500 miljoner dollar till bland annat vaccinutvecklingsprogram, skriver Reuters.

2 tim
Jair Bolsonaro. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien hotar att lämna WHO: ”Vi kollar på det”

Brasiliens president Jair Bolsonaro hotar att dra ur landet ur Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterar flera medier.

– USA har lämnat WHO och vi kollar på det, i framtiden. Antingen genomför WHO sitt arbete opartiskt, eller så lämnar vi också, säger han till journalister utanför presidentpalatset enligt AFP.

Bolsonaros uttalande kommer efter WHO:s varning till latinamerikanska länder att inte lätta på sina virusrestriktioner för snabbt. Med Brasilien och Mexiko i täten har Latinamerika just nu den största ökningen av konstaterat smittade i världen.

4 tim
En man framför en väggmålning föreställande George Floyd.  Brian Inganga / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen i Kenya kritiseras: 15 personer har dödats sedan utegångsförbudet infördes

Polisen i Kenya har dödat 15 personer sedan landet i mars införde utegångsförbud nattetid i kampen mot coronaviruset. Det uppger ett oberoende organ som granskar landets polismyndighet i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

”En preliminär utredning visar att 15 dödsfall och 31 incidenter där offer utsatts för skador kopplas till polisens handlande under utegångsförbudet”, skriver man i ett uttalande.

Enligt granskningsorganet ska polisen ha varit inblandad i skjutningar, trakasserier och sexuella övergrepp.

Det brutala polisingripandet mot George Floyd i USA har inte lett till några stora protester i Kenya. Flera aktivister har dock dragit paralleller mellan händelserna i USA och polisbrutalitet som många gånger passerar ostraffat i Kenya.

Igår 20:47
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Person med munskydd.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell om munskydden: Stanna hemma i stället

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att munskydd passar in i den svenska coronastrategin, säger han till TT.

Det är hans kommentar efter att WHO ändrat sina rekommendationer om att allmänheten bör använda munskydd på platser där det är svårt att hålla en social distansiering.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell, till TT.

Han säger också att det är viktigt att vänta in den fullständiga rapporten från WHO, som uttalandena stödjer sig på.

Igår 18:11
Utsikt över Berlin med floden Spree i förgrunden. Halvard Alvik/NTB scanpix/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar som reser till Tyskland riskerar karantän

Tysklands regering rekommenderar karantän för medborgare från EU-länder med ett högt antal nya coronafall – något som betyder att svenskar som reser till landet kan få stanna längre än de tänkt sig, skriver TT.

Enligt den tyska folkhälsomyndigheten Robert Koch Institut är det just nu bara resande från Sverige som kan behöva sättas i karantän – eftersom Sverige är det enda landet i EU som har registrerat fler än 50 nya coronainfektioner per 100 000 invånare de senaste sju dagarna.

En förklaring till det höga talet nya infektioner i Sverige är den senaste tidens upptrappning i antalet genomförda tester, skriver TT.

18 min
Bild från intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Glapp i överdödlighet kan påverka synen på Sverige

Sveriges jämförelsevis höga dödstal kan delvis bero på att andra länder har ett betydligt större glapp mellan överdödlighet och konstaterat avlidna i covid-19, skriver DN.

I Sverige står dödsfallen i covid-19 för 80 procent av överdödligheten – medan samma siffra i till exempel Spanien och Italien är 63 respektive 59 procent. I länder där glappet är stort måste dödstalen i covid-19 sannolikt skrivas upp, enligt DN.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, får frågan om Sverige felaktigt har pekats ut som syndabock och svarar då att myndigheten har försökt påpeka att registreringen ser väldigt olika ut i olika länder.

– Det blir väldigt svårt att jämföra rakt av, men det görs ändå eftersom det är en siffra och det är väldigt lätt att ta till jämförelser.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Protesten på Sergels torg. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Hakelius: Knäböjande polisen ville inte vara trist

Coronaepidemin tycktes ha avslöjat en ung generation ”ivriga medlöpare”, menar Expressens Johan Hakelius i en krönika och skriver att han därför blev lättad över de stora protesterna i Stockholm.

”Om revolutionärer skulle låta sig hejdas av ett simpelt virus så vore allt hopp om den här kulturen ute”, skriver han.

Mitt i den arga protestmassan steg en polis ut och ställde sig på ett knä för att visa sitt stöd för Black lives matter. Hakelius skriver att han tror att polisen inte ville vara en tråkig myndighetsperson.

Det är begripligt skriver Hakelius – men nedslående att det fungerade:

”På någon minut förvandlades ett gryende upplopp till ett kramkalas där alla älskade alla.”

35 min
Muriel Bowser på taket av Hay Adams hotel i Washington.  Khalid Naji-Allah / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gata vid Vita huset döps om till stöd för protesterna

I veckan skingrade USA:s president Donald Trump Black lives matter-protesterna på en gata i Washington D.C. för att ta bilder. Nu väljer staden att döpa om gatan till stöd för protesterna till ”Black lives matter plaza”.

Och för att budskapet verkligen ska gå fram har staden också målat gatans nya namn i stora gula bokstäver.

– Vi vill uppmärksamma att vårt land ska bli mer mer rättvist och att svarta liv och svarta människor betyder något i vår nation, säger Muriel Bowser, borgmästare i Washington D.C. till NBC.

1 tim
Ögonblicket då Martin Gugino knuffades till marken. MIKE DESMOND / TT NYHETSBYR�N
undefined

Poliser slutar i protest mot att kollegor stängdes av

Två poliser stängdes av efter att 75-årige Martin Gugino knuffats och skadats allvarligt i samband med protester i Buffalo i delstaten New York. Nu säger nästan 60 av deras kollegor upp sig från den specialstyrka de tillhör i protest mot beslutet, rapporterar NBC.

– 57 personer har sagt upp sig eftersom de känner avsky mot behandlingen av två av deras kollegor, som bara utförde order, säger fackklubbsordföranden John Evans.

Polisen uppgav först att Martin Gugino snubblat, men rörliga bilder visar att han knuffades till marken.

1 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
Illustrationsbilder TT
Ledarsvepet

Ledare: ”Sverige gör allt för att få högsta betyg – annars raseras självkänslan”

Flera av dagens ledarsidor uppmärksammar på olika sätt Sveriges nationaldag.

GP:s Karin Pihl menar att omvärldens åsikter om Sverige är en viktig del av självbilden, åtminstone politikernas. Den internationella tveksamheten inför Sveriges coronastrategi blir därför problematisk.

”Den svenska självbilden liknar den flitiga elevens, som gör allt för att få högsta betyg. Det är hennes identitet och stora stolthet, att vara bäst i klassen. Men om hon får dåligt betyg på ett prov raseras självkänslan”, skriver hon.

Dagens Industris PM Nilsson skriver att den svenska flaggan under våren tagit plats i svensk politiks centrum genom sin synliga placering på politikernas kavajslag under presskonferenser om pandemin. Han konstaterar att ”svensk nationalromantik” ofta kretsar kring en längtan till naturen snarare än till en kulturtradition.

˝Den naturnära identiteten skapar i bästa fall också ett slags ansvar. Svenskarna är långt ifrån prickfria i sin naturvård, men man gör inte vad som helst med en plats eller ett landskap som man har känslor för”, skriver han.

2 tim
Illustrationsbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledarskribent omplaceras efter tweet – får inte skriva

Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär omplaceras efter ett uppmärksammat och kritiserat inlägg på Twitter, rapporterar Journalisten.

I en tweet som var en kommentar till de pågående protesterna i USA, skrev Skogkär:

När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass”.

I en replik svarar Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje att detta är ett sätt att uttrycka sig på som tidningen inte kan ställa sig bakom.

– I den dialog vi har haft under en längre tid har jag varit tydlig med att det kan bli aktuellt med andra arbetsuppgifter om hans twittrande fortsätter att störa vår opinionsbildning, säger Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan.

I ett mejl till Journalisten skriver Skogkär att tweeten var ”korkad”, men uppger också att han inte kommer att acceptera omplaceringen.

Igår 13:33
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer