Nationalekonomen Assar Lindbeck (t.v) ledde Ekonomikommissionen för att lösa de strukturproblemen som fanns efter 90-talskrisen. Ekonomiprofessorn Johan Eklund (t.h) tycker att det behövs en ny Lindbeckskommission idag.  TT
Den svenska konjunkturen

Toppekonom: Här är reformerna som räddar Sverige

Ekonomiprofessorn Johan Eklund menar att svensk ekonomi måste reformeras i grunden för att ha en chans att ta sig ur coronakrisens järngrepp. ”Det behövs en ny Lindbeckkommission här och nu”, säger han till fPlus.

Flera ekonomer anser att den svenska regeringen hittills gjort för lite och agerat för långsamt för att rädda krisande företag under coronapandemin. Samtidigt måste blicken riktas framåt och det är fortfarande inte för sent att sätta in ett kraftfullt krispaket. Ekonomiprofessorn Johan Eklund, vd för Entreprenörskapsforum, menar att staten måste ta en stor del av notan i det läge landet befinner sig i.

– Kostnaderna för att agera ordentligt nu blir lägre än kostnaderna för att vänta och se. Regeringens agerande riskerar att orsaka permanenta skador på svensk ekonomi som kan bli väldigt svåra att svåra reparera, säger han till Fplus.

Ekonomin behöver reformeras i grunden

Johan Eklund varnar för att Sverige redan före coronakrisen under många år tappat i produktivitet och konkurrenskraft gentemot OECD-snittet. Han anser att den svenska ekonomin därför behöver reformeras i grunden och efterlyser en ny ekonomisk kommission, liknande den som tillsattes av Carl Bildts regering under 90-talskrisen. Ekonomikommissionen, som leddes av nationalekonomen Assar Lindbeck, fick uppdraget att ta fram reformer av det ekonomiska och politiska systemet och hitta vägar ut ur den akuta krisen.

– Vi måste göra de reformer som krävs för att svensk ekonomi ska stå stark på längre sikt. Det går att dra paralleller till 90-talskrisen. Vi behöver ett liknande arbete som Lindbeckkommissionen gjorde för att lösa de strukturproblemen som finns idag. Det behövs en ny Lindbeckkommission här och nu.

Tre huvudområden

Enligt Johan Eklund finns tre huvudområden som dras med strukturproblem. Det första är arbetsmarknaden där det parallellt råder en stor brist på vissa kompetenser samtidigt som vissa grupper inte klarar att etablera sig alls. Det andra området är utbildningssystemet som behöver renoveras hela vägen ända upp till universitetsnivå och det tredje är dagens skattesystem som inte främjar investeringar och företagsbyggande.

– Det handlar alltså om de områden som vi underlät att reformera eller bara delvis reformerade på 90-talet så det är dags att gå hela vägen nu. Det finns all anledning att vara bekymrad över dessa problem. Den nya kommissionen bör ges ett tydligt mandat att reformera ekonomin i syfte att stärka svensk konkurrenskraft.

Johan Eklund hävdar att om regeringen inte räddar företagen nu så leder det till att vi får en utdragen återhämtningsprocess när coronakrisen blåst över. Han flaggar särskilt för företag som befinner sig mitt i globala värdekedjor, som exempelvis svenska exportföretag som gör affärer på en gigantisk internationell marknad.

– Jag är ödmjuk inför att det kan vara svårt att designa krispaket i detta läge men om den svenska staten inte agerar tillräckligt kraftfullt nu kan den svenska konkurrenskraften så sikt skadas. Därför ligger detta högt upp på min dagordning, säger Johan Eklund.

Konkurser måste undvikas till varje pris

Just för att det kan vara svårt att träffa rätt med krisinsatserna är det bättre om staten under några månaders tid hjälper företagen med både löne- och hyreskostnaderna, menar Johan Eklund.

– Konkurser måste undvikas till varje pris och företagen måste hjälpas nu. Regeringen behöver vara generös och pragmatisk och titta på andra länder som har enklare system. Sverige ligger efter både Norge och Danmark. Det Sverige behöver nu är direkta stöd som plockar kostnader. Ju fler bolag som går omkull desto längre och svårare blir återhämtningsprocessen.

Han får medhåll av professor Karl Wennberg vid Linköpings universitet som forskar kring småföretagande och entreprenörskap.

– Vi måste ställa kostnaderna för att hjälpa företagen nu med hyrorna och lönerna och väga det mot kostnaderna som uppstår när människor blir arbetslösa. Som jag ser det är Sverige betydligt mer försiktigt än länder som USA och Tyskland när det gäller att hjälpa sina företag, säger Karl Wennberg till fPlus.

”Finns ingen annan väg”

Ekonomiprofessorn John Hassler vid Stockholms universitet är inne på samma spår. Han vill se massiva krispaket på i storleksordningen 100 miljarder kronor - i månaden - och att staten tar hela notan.

– Det finns ingen annan väg. Vi måste likna det här vid ett krigstillstånd och därför är det självklart att vi gemensamt, alla svenska medborgare, måste ta de här kostnaderna. Det är inte företagens fel att den här situationen uppstått, säger John Hassler till fPlus.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning, menar också att regeringen gör alldeles för lite.

– Det är viktigt att företag som hade varit livskraftiga under normala omständigheter inte går under på grund av coronakrisen som de är helt oskyldiga till, säger han.

Sverige extra utsatt

Flera analytiker bedömer också att coronapandemin kan leda till en mindre globaliserad värld. Johan Eklund menar att Sverige kan drabbas hårt om globaliseringen går bakåt. Sverige befinner sig nämligen i ett utsatt läge med sin lilla och öppna ekonomi och sitt stora beroende av internationell handel. Den inhemska marknaden är för liten för att på egen hand orka producera välstånd, enligt Johan Eklund.

– Välståndet i svensk ekonomi bygger på att företag producerar varor och tjänster och skapar inkomster, inkomster som sedan konsumeras i Sverige. Detta möjliggörs av att vi har en stark position på internationella marknader och hade vi inte haft de här företagen skulle vårt välstånd vara betydligt lägre. Det är företagen som har byggt upp välståndet i vårt land.

Johan Eklund menar att eftervärldens dom mot regeringens politik kan bli hård. Han menar att det vilar ett tungt ansvar på politikerna att inte riskera det svenska välståndet.

– Jag tycker att det var ett klart misstag att regeringen redan från början inte satte in ett mycket kraftfullt stödpaket för att rädda så många företag som möjligt. Hade bara den utfästelsen gjorts så hade det underlättat för många företagare, säger Johan Eklund till fPlus.

Toppnyheter

Storsatsningen på elfordon

Här är elbilen som får räckvidd på över 80 mil

En elbil som kör 83 mil. Kan det vara möjligt? Nu kommer Lucid Motors i Kalifornien med en bil som ”håller i längden”, rapporterar flera medier. Bilen heter Lucid Air.

Lucid Air ska klara 0–100 km/tim på 2,5 sekunder, ha motorer kapabla att leverera upp till 1 000 hästkrafter och ett elsystem på 900 volt, vilket för att det går fort att ladda batterierna.

Enligt bolaget ska de första bilarna nå marknaden nästa år. Det går att förboka i Sverige. Vd:n Peter Rawlinson pekar på 100.000 dollar som riktmärke, skriver DI.

Premiären av Lucid Air är satt till 9 september i höst.

5 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya elbilsvågen – modellerna som kommer 2021

Nästa år introduceras en mängd nya elbilar. Utbudet spås trefaldigas, skriver Allt om Elbil. Bakom modellerna står en mängd traditionella bilmärken. men även ett par nya.

  • Tyska BMW lanserar iVision Dynamic med en räckvidd på 480 kilometer. BMW lanserar även iNext.
  • I början av 2021 kommer Opels Mokka.
  • Dacia har målet att bygga Europas billigaste elbil med 200 km i räckvidd.
  • Lexus har presenterat sin första elbil som ska levereras i början av 2021. Elbilen har fått namnet Lexus UX 300e.
  • Renault planerar en uppföljare till Renault Zoe. Enligt Allt om Elbil lägger Renault mycket krut på hög räckvidd.
  • Skodas första ”familjeelbil” heter Enyaq.
  • Volkswagens har satsat på en en ”folk-elbil”, ID.3. Nu kommer den större ID.4.
  • Kinesiska Aiways SUV U6ion får en räckvidd på upp till 500 km.
  • Den kinesiska uppstickaren Byton bygger elbilen M-Byte.
4 maj
Elsparkcyklar Ørn E. Borgen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny svensk app kan stoppa felparkerade elsparkcyklar

Appen Felsparkerad, vars mål är att råda bot på problemet med felparkerade elsparkcyklar, finns nu i hela landet där elsparkcyklar finns, skriver GP.

Användare av appen kan ange var en felparkerad elsparkcykel finns och vilket företag den tillhör. Därefter skickas en anmälan till stadens trafikkontor och elsparkcykelbolagen.

När appen lanserades i Stockholm kom det in 10 000 rapporteringar på bara några dagar, vilket gjorde att stadens trafikkontor drunknade i mejlanmälningar, skrev Mitt i härom veckan.

5 tim
Läs mer om Storsatsningen på elfordon
Valet i Belarus

Tichanovskaja i ny video: Jag var orolig för mina barn

Oron för sina barns säkerhet fick oppositionsledaren i Belarus, Svetlana Tichanovskaja, att fly landet för Litauen. Det säger hon i en ny video som publicerats på hennes privata Youtube-konto, enligt BBC.

Tidigare på tisdagen publicerades en video där Tichanovskaja, enligt uppgift efter påtryckningar från Aleksandr Lukasjenkos regim, bad sina anhängare att godta resultatet i valet – som kraftigt har ifrågasatts av omvärlden och observatörer.

I den nya videon säger hon att beslutet att lämna landet var hennes eget.

– Många kommer att förstå mig, många kommer att fördöma mig, många kommer att hata mig. Gud förbjude att någon av er ställs inför samma val som jag.

1 tim
Skärmdump från videon / Bild från valmötet Twitter/TT
undefined

Tichanovskaja avrådde från protester: ”Tror att videon spelades in under press”

I en video som publicerats av Belarus statliga nyhetsbyrå Belta uppmanade oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja sina anhängare att ”respektera lagen” och inte bege sig ut på gator och torg för att protestera, rapporterar AFP.

I videon sitter Tichanovskaja i en soffa framför ett fönster med fördragna persienner och förefaller läsa innantill, skriver nyhetsbyrån.

– Vi tror att den här videon spelades in under press från rättsväsendet, säger Tichanovskajas medarbetare Maria Kolesnikova.

Linas Linkevicius, utrikesminister i Litauen dit Tichanovskaja flytt, säger till Expressen att han utgår från att videon spelades in när hon var gripen i Belarus.

3 tim
Aleksandr Lukasjenko / Svetlana Tichanovskaja TT
undefined

Polens utrikesminister: Vi är redo att medla i Belarus

Polen är redo att medla mellan Belarus president Aleksandr Lukasjenko och oppositionen, ledd av Svetlana Tichanovskaja, säger landets utrikesminister Jacek Czaputowicz enligt AFP.

– Det finns fortfarande utrymme för dialog, säger Czaputowicz under ett besök i Riga där han träffat Lettlands, Estlands och Finlands utrikesministrar.

Tichanovskaja har motsatt sig det officiella resultatet i söndagens kritiserade presidentval, där Lukasjenko enligt valkommissionen fick 80 procent av rösterna, och utropat sig själv till segrare. Efter valet har Tichanovskaja lämnat Belarus och tagit sig till Litauen.

5 tim
Läs mer om Valet i Belarus
Vladimir Putin meddelade i dag att Ryssland har tagit fram och godkänt världens första vaccin mot coronaviruset. Alexei Nikolsky / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Analyser: ”Kan avskräcka människor i hela världen”

I Ryssland handlar jakten på ett vaccin mot coronaviruset inte bara om att begränsa pandemin och att läkemedelsföretag kan göra stora vinster – det handlar även om nationell prestige, skriver SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström i en analys.

”Chefen för den ryska fond som finansierar utvecklingen av vaccinet, Kirill Dmitrijev, har kallat det hela för ett ’Sputnik-ögonblick’. Han syftar på att hela världen togs på sängen när Sovjet 1957 sköt upp en satellit i rymden.”

Men att godkänna ett otillräckligt testat vaccin innebär stora risker – inte bara för Ryssland utan för hela världen, skriver DN:s medicinreporter Amina Manzoor.

”Om vaccinet skulle visa sig ge allvarliga biverkningar kan det också avskräcka människor i hela världen från att vaccinera sig med ett annat vaccin, som visat sig vara effektivt och säkert i studier.”

BBC:s hälsokorrespondent Fergus Walsh skriver att president Putin är ivrig att skicka ett tydligt budskap om Rysslands förmåga. ”Men att bara vara först räcker inte”, tillägger han.

3 tim
Coronavaccin som ska testas på en frivillig i London. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland: En miljard doser har beställts av 20 länder

Ryssland hävdar att 20 länder har förbeställt en miljard doser coronavaccin, skriver AFP. Vaccinet har Ryssland döpt till ”Sputnik” efter den sovjetiska satelliten.

Enligt landet ska en industriell produktion av vaccinet starta i september. Testningen ska däremot gå in i fas tre på onsdag.

Tidigare i dag meddelade president Vladimir Putin att han låtit vaccinera sin dotter. Enligt presidenten har landet producerat det första coronavaccinet i världen.

6 tim
Matti Sällberg till höger. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vaccinforskaren: Man vet inte vilka risker som finns

Ryssland hävdar att landet tagit fram världens första coronavaccin och att 20 länder förbeställt totalt en miljard doser. Men den snabba utvecklingen har väckt frågor om landet prioriterar prestige före vetenskap och säkerhet, skriver DN.

– Man har ingen aning om det fungerar eller vilka risker som finns, säger vaccinforskaren Matti Sällberg till tidningen.

Enligt Ali Mirazimi, vaccinforskare vid Karolinska institutet, har insynen i de ryska vaccinationsprogrammen varit begränsad vilket gör informationen svårbedömd, skriver SvD.

6 tim
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin
Ebba Kock. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sveriges elevkårer: Otydliga besked från Skolverket

Dagens besked från Skolverket om skolstarten nästa vecka var otydlig. Det tycker Sveriges elevkårer, som organiserar gymnasieelever, rapporterar Sveriges Radio.

Ordförande Ebba Kock säger att flera kommuner inte har långsiktiga planer för höstens undervisning. Hon vill att det ska finnas en plan som gäller terminen ut.

– Så att det finns en tydlighet gentemot eleverna om hur länge deras schemaläggning till exempel kommer att sträcka sig, säger Ebba Kock.

Enligt Skolverket ska distansundervisning ske undantagsvis och inte vara huvudregeln.

1 tim
Anders Tegnell inför tisdagens pressträff. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Den som har varit utomlands bör tänka efter

Den som har varit utomlands bör jobba hemifrån de första dagarna efter semestern. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens myndighetspressträff.

Han betonade vikten av att följa rekommendationerna för att fortsätta hålla ner antalet smittfall när hösten kommer.

– Det finns vissa varningstecken på att vi kan vara på väg åt fel håll, speciellt bland unga vuxna, sa Tegnell men tillade att den lilla uppgången tycks ha avstannat.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Tillverkning vid SKF och Sandvik. Arkivbilder. TT
Dagens börs

Börsen stängde på högsta nivån under coronakrisen

Stockholmsbörsen steg på bred front på tisdagen och stängde på nya toppnivåer sedan coronakrisen lamslog marknaden. De ledande indexen stängde enligt följande:
• OMXSPI: +1,5%
• OMXS30: +2,1%
Förhoppningar om ytterligare stimulanser i USA gav bränsle till uppgången liksom statistik från Kina som visade på en inbromsning av nedgången i landets producentpriser, skriver Direkt.

OMXS30 stängde på 1 786 punkter och OMXSPI på 703 punkter. Det är de högsta stängningsnoteringarna för indexen sedan det stora coronaraset som startade i slutet av februari.

Bäst gick Stockholmsbörsens industrijättar. Autoliv, Alfa Laval, Sandvik och SKF noterade samtliga uppgångar på över 4,5 procent. I botten av storbolagslistan hamnade Swedish Match med en marginell nedgång under nollan.

Spelstudion Paradox rapporterade på morgonen ett rörelseresultat som ökade med närmare 30 procent samt ökade intäkter med 20 procent under det andra kvartalet. Aktien steg drygt 2 procent.

Storytel rapporterade också under morgonen och redovisade en ökad omsättning och minskad rörelseförlust. Antalet abonnenter ökade med 102 000 användare vilket överträffade målet. Storytel föll nära 9 procent.

Även diamantproducenten Lucara Diamond var ned, aktien backade 3 procent efter förlust i andra kvartalet.

First North-bolaget Northbaze rasade också nära 9 procent efter att bolaget dömts till böter på 600 000 kronor av Stockholmsbörsens disciplinnämnd för att inte ha följt reglerna för informationsgivning.

41 min
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Amanda Lind/Karin Pettersson. TT
De svenska krispaketen

”Antingen är Lind för svag eller så bryr sig inte S”

Kritiken mot kulturminister Amanda Lind växer sig starkare på landets kultursidor. Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson påpekar att det är en vecka sedan Lind sa att hon tryckt på regeringen för att understryka att det är viktigt att ge kulturbranschen bättre förutsättningar. Men några nya besked har inte kommit.

”Det går inte att tolka på annat sätt än att miljöpartisten Lind antingen är för svag för sitt uppdrag eller att Socialdemokraterna struntar i frågan”, skriver Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.

DN:s Johan Hilton uppmärksammar tidningens egen sammanställning av hur mycket pengar som branschen har förlorat under krisen. Inom kort kommer både det offentliga och privata kulturutbudet minska dramatiskt, skriver han.

”Ingrip i handlingen, Amanda Lind”.

2 tim
Jakob Forssmed/Ebba Busch Thor. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

KD vill att stödåtgärderna för företagen förlängs

Kristdemokraterna vill se en förlängning av några av de stödåtgärder för företag som regeringen infört under coronapandemin, skriver TT. En av stödåtgärderna är en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna, vilken upphörde den 30 juni.

– Regeringen måste ge besked om att förlänga sänkningen av arbetsgivaravgiften till särskilt utsatta branscher, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed till TT.

KD tycker också att det särskilda omsättningsstödet bör förlängas.

Idag 10:09
Moneybrother/Amanda Lind. TT
undefined

Moneybrother: Lind – höj gränsen till 150 personer

”ALLA” som artisten Moneybrother, Anders Olof Wendin, jobbat med under åren håller på att knäckas av coronapandemin, även om han själv klarar sig, skriver han i en debattartikel på Aftonbladet. För att fler ska kunna gå på konserter uppmanar han nu kulturminister Amanda Lind (MP) att se till att gränsen för hur många som får vara på en plats höjs till åtminstone 150 personer från dagens 50.

Bara att höja gränsen med 100 personer skulle göra mycket för de artister som har det svårast, skriver han.

”Kan hon inte ringa sina kollegor som fixat så charterplanen kan vara överfulla, att uteserveringarna, tågvagnarna, köpcentren och allt annat kan köra på mer eller mindre som vanligt.”

Idag 07:45
Läs mer om De svenska krispaketen