Olga Tokarczuk. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset

”Tokarczuk på tvärs med vad Polen står för i dag”

Stefan Ingvarsson skriver i Expressen att polska författaren Olga Tokarczuk, 2018 års vinnare av Nobelpriset i litteratur, var en frihetens röst i Polen efter att folkrepubliken monterades ner för 30 år sedan. Hennes språk och berättelser var inte skrivna i opposition eller i vare sig samhällets eller nationens tjänst.

”Ödets ironi är att denna fria röst i dag har blivit politisk”, skriver han. Men det är inte Tokarczuk som blivit det, utan dagens splittrade Polen som rört sig i en patriotisk riktning där landets kulturminister säger sig aldrig ha kunnat ta sig igenom en enda av Nobelpristagarens böcker.

”Inte så konstigt eftersom dessa böcker går på tvären mot allt han står för”, skriver Ingvarsson.

Claire Armitstead skriver i The Guardian att Olga Tokarczuks själva väsen, som en dreadlocksbärande och vegetarisk feminist, går på tvärs mot självutnämnda polska patrioter. För fem år sedan kallades hon också för en ”förrädare”, efter att i romanen ”The Books of Jacob” ha drivit tesen att Polen och dess folk inte bara varit offer för andras förtryck – utan själva gjort sig skyldiga till det.

Toppnyheter

BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Wall Street återhämtar sig – fallen avtar trots varning

Amerikanska börser fortsätter mardrömsveckan och gick på fredagskvällen likt en jojo mellan fall på 2 och 3 procent. På eftermiddagen kom ett uttalande från WHO om att organisationen uppgraderar risken för global spridning till ”hög” och fallen på Wall Street tilltog. Senare släppte centralbanken Federal Reserve ett uttalande där Fed-chefen Jerome Powell öppnade för att sänka räntan genom att skriva att banken ”är beredd att använda sina verktyg”. En knapp timme innan stängning står ledande index som följer:
• S&P 500: -2,7%
• Nasdaq: -2,0%
• Dow Jones: -3,2%
Nyhetsmässigt har dagen präglats av mörka budskap om coronavirusets effekter på ekonomin och börsbolag. Reuters har rapporterat att världsindex är på väg mot den sämsta veckan sedan finanskrisen – enligt nyhetsbyrån har nu 5 000 miljarder dollar i börsvärde utraderats. Och ännu mer ser det ut att bli innan handelsveckan är över.

United Airlines meddelade på fredagen att man skär ner på flygningar brett i Asien, i brist på efterfrågan. Aktien backar drygt två procent.

Bland övriga nyheter tappar Beyond Meat närmare 17 procent efter att bolaget redovisat en överraskande förlust över kvartalet. Förlusten kommer trots att intäkterna tredubblats på ett år.

En analytiker på BMO Captial Markets placerade Disney som sitt förstaval framför konkurrenten Netflix. Båda aktierna backar, men har i veckan stått emot oron relativt bra. Disney är ner drygt 1 procent, Netflix drygt 2 procent.

Både Uber och Lyft har fått köprekommendationer från Keybanc Capital.

2 tim

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer