Donald Trump. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Tjänstemän vänder om medborgarfråga – igen

Nu svänger Trump-administrationen igen i den kontroversiella frågan om huruvida man ska inkludera frågan om medborgarskap i den folkräkning som ska hållas nästa år, rapporterar amerikanska medier. På tisdagen tog administrationen en hård förlust och sa att formulären skulle tryckas utan frågan efter att flera domstolar ifrågasatt administrationens motiv. Bara en dag senare säger nu justitiedepartementet att det letar efter ett sätt att lägga in frågan som beskrivs som mycket viktig av president Donald Trump.

Kritiker menar att frågan skulle göra att människor som inte har medborgarskap blir rädda för att svara. Det skulle ge vissa grupper sämre representation eftersom folkräkningen ligger till grund för hur politiska platser i representanthuset fördelas mellan delstater.

Läs mer (2 juli)

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer