Företagarcoachen - Sofia Hagelin

Tio tips för julens kommunikation - och det är dags att börja nu

Snart är julen här – en fantastisk tid för oss marknadsförare! Nu har du verkligen chansen att visa att du är så mycket mer än bara ett företag. Passa på och bjud på dig själv – våga vara mer personlig, dela med dig och skapa en fin stämning kring ditt varumärke nu till jul. Här är mina tio bästa tips.

 1. Tänk efter vad dina kunder har för problem just nu – att köpa de sista klapparna till nära och kära. Använd Facebooks målgruppssegmentering och skapa relevanta julklappstips för dina viktigaste målgrupper. Du hjälper dina fans att lösa klappkrisen, de kommer bli glada!
 2. Skapa julstämning i all din kommunikation. Välj fina juliga bilder som rimmar med ditt varumärke. Det behöver inte vara så avancerat. Det kanske räcker med att lägga till lite snöflingor på dina bilder, eller en enkel grafisk julstjärna. Bli inspirerad på Pinterest. Eller bildgoogla “Christmas graphics”.
 3. Gör en kampanj för välgörenhet. Vi svenskar ger alltmer till välgörenhet och julen är tiden då den peakar. Kör en kampanj och skänk en slant till bättre behövande. T ex en viss procent av varje försäljning går till en specifik välgörenhetsorganisation. Eller för varje produkt som säljs skänker ditt företag 100 kr till välgörenhet. Uppskattat bland kunderna och bygger verkligen ditt varumärkes trovärdighet.
 4. Glöm inte bort att julpynta i dina sociala kanaler! Sprid lite julglädje på er Facebooksida och på Instagram. Välj en omslagsbild som skapar julstämning och satsa på juligt innehåll som engagerar dina följare.
 5. Tipsa! Julen är en perfekt tid att hjälpa dina kunder med smarta tips för hur de kan göra julen lite vackrare, roligare, godare eller smidigare. Tipsa era fans om sånt som rimmar fint med varumärket, till exempel tips på julklappar, julmat, inredningsfix, adventsfika, eller julpyssel. Den här typen av redaktionellt innehåll bygger inte bara ditt varumärke, det driver relevant trafik och bygger intresse för dina produkter.
 6. Tänk också på att dina följare helt byter vanor och tider över julledigheten, så hela din postingstrategi behöver ses över. Du behöver säkert se över hur både frekvens, tidpunkt och innehåll bör anpassas för julhelgerna. Det kan vara smart att schemalägga sina sociala medier för att maximera effekten. Ni kommer säkert inte jobba alla röda dagar och då kan det underlätta om strategin redan är satt och utarbetad, så att ni bara behöver lägga fokus på att reagera och svara under julhelgen.
 7. Anordna en tävling. Få tidpunkter på året är mer lämpliga. I juldagarna när folk är lediga har dom mer tid att engagera sig i ditt varumärke – utnyttja det! Om den tajmas rätt kan en jultävling skapa massor av engagemang, intresse för dina produkter och nya fans.
 8. Våga var personlig. Bjud på en bild från ditt julfirande. Eller berätta en personlig historia om julfirandet I din familj. Ju mer autentisk du lyckas vara och samtidigt skapa tydlig relevans i ditt varumärke, desto mer lyssnar dina följare på dig.
 9. Visa dina kunder tacksamhet. Tacka för vad de bidragit med för ditt företag och önska dem en fin jul och ett riktigt gott nytt år. Tänk på vår sinnesstämning I juletid och respektera julefriden. Se till att ta ett steg tillbaka på julafton.
 10. Ta samtidigt vara på jul- och nyårsrusningen. När vi svenskar har ätit upp sillen och öppnat alla klapparna, så drar mellandagsreorna igång Självfallet ska du se till att maximera din försäljning då. Förbered din kampanj i god tid innan så det bara är att trycka ut den

Lycka till nu med slutspurten! Och jag önskar dig en fin julhelg med en riktigt lyckad digital spridning av ditt varumärke. Vi hörs igen nästa år!

Toppnyheter

Illustrationsbild. TT
Coronavirusets spridning

Swedbank: Coronaviruset tynger svensk BNP-tillväxt

Sveriges BNP-tillväxt bromsade in något i fjärde kvartalet – bland annat på grund av en svagare nettoexport, spår Swedbank i ett veckobrev inför den kommande veckans publicering av BNP-siffrorna.

Framåt kommer coronaviruset ”sannolikt att tynga tillväxten något”, spår bankens ekonomer.

BNP-siffrorna för fjärde kvartalet 2019 publiceras på fredag. I veckan publiceras också KI:s konjunkturbarometer.

”Där förväntar vi oss att företagen i större utsträckning har påverkats av förväntningar om följdeffekter av coronaviruset”, skriver makroekonomerna.

3 tim
Karnevalbesökare med munskydd. MANUEL SILVESTRI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karnevalen i Venedig avbryts av rädsla för viruset

Karnevalen i Venedig kommer att avslutas under söndagen flera dagar i förväg på grund av coronavirusutbrottet i norra Italien, rapporterar AFP. Även alla idrottsevenemang i regionen stoppas fram till den 1 mars.

– Alla privata och allmänna större sammankomster måste undvikas, säger regionpresidenten Luca Zaia.

Det var just i Venedigregionen som landets första dödsfall kopplat till viruset skedde. Zaia beskriver situationen som den största krisen under hans tio år på posten.

14 min
Läs mer om Coronavirusets spridning
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

4 av 10 kvinnor: Ekonomi håller många kvar i relation

Fyra av tio kvinnor anser att pengar är en starkt bidragande orsak till att många stannar kvar i en dålig relation. Det visar en mätning av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar, skriver DI. Bland männen är det en av fyra som menar att pengar kan bidra till att hålla ihop förhållandet.

Enligt Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson är det viktigt att man pratar om pengar i en relation, till exempel om vem som lägger pengar på vad och hur man kompenserar för olika inkomster.

– Ingen ska behöva stanna i en relation av ekonomiska skäl, säger hon till DI.

21 min
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bratt: ”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital”

”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital så att man kan ta kontroll över sin livssituation.” Så säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Sydsvenskan.

Man ska inte planera för att förhållande ska ta slut – men det gäller att ha en ekonomisk krockkudde, menar Bratt i intervjun.

På Twitter skriver privatekonomen att en ekonomisk buffert gör att privatpersoner kan förändra sin livssituation – kanske sluta på sitt jobb eller lämna ett dåligt förhållande.

”Alla behöver eget sparande, om inte annat för den ekonomiska självkänslan”, skriver Bratt på Twitter.

5 tim
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
undefined

Tipsen: Var hård mot din bank och sluta med kaffet

Var tuff och ställ krav på bankerna när du ska förhandla om räntan på bolånen. Använd snitträntan som argument i förhandlingarna, tipsar Länsförsäkringars ekonom Emma Persson i en intervju med SvD Näringsliv.

Persson och Ikano Bank-ekonomen Sharon Lavie kommer med flera råd för personer som fruktar att februarilönen ska bli låg. Att jämföra försäkringar kan hjälpa, menar Lavie. Persson uppmuntrar att se över vilka utgifter man faktiskt har.

Kaffe på stan och prenumerationer på Netflix och Spotify är andra kostnader som det går att se över, enligt Lavie.

5 tim
Läs mer om Privatekonomi
Människor på en marknad i Afghanistans huvudstad Kabul. OMAR SOBHANI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Om vi inte förlåter dem blir det aldrig fred”

Många hinder återstår men enligt många bedömare är den vapenvila som häromdagen inleddes den bästa chansen på mycket länge att nå en bestående fred i Afghanistan.

The Telegraph har besökt regionen där talibanerna först växte fram under 90-talet för att höra hur människorna där ser på ett avtal som skulle kunna innebära att talibanerna åter tar plats i landets regering.

Jordbrukaren Haji Mohammad minns det hårda tiden under det förra talibanstyret, men säger att han skulle välkomna dem tillbaka, om det kunde leda till fred.

– Om jag inte förlåter dem, kan vi aldrig få fred, säger Mohammed.

USA:s president Donald Trump sa tidigare i dag att han är redo att skriva under ett fredsavtal om ett sådant läggs fram.

1 tim
Pojke klättrar ut från sitt hem som skadats i en attack i december 2019. Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Afghaner hoppfulla: ”Gyllene tillfälle för fred”

Under natten till lördagen inleddes den veckolånga nedtrappningen av våldet i Afghanistan som USA och talibanerna kommit överens om, rapporterar AFP.

Det tillfälliga vapenstilleståndet ger civilbefolkningen i landet andrum från det blodiga kriget som enligt FN:s beräkningar kostat mer än 100 000 människoliv under det senaste decenniet.

Flera afghaner har uttryckt en försiktig hoppfullhet på sociala medier. En av dem är privatpersonen Abu Mahmood. ”Det är ett gyllene tillfälle för Afghanistan att skapa fred”, skriver han på Facebook.

Igår 05:28
Läs mer om Krisen i Afghanistan
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Södersjukhuset går upp i stabsläge – platsbrist

Södersjukhuset i Stockholm går upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist, skriver Svenska Dagbladet. Sjukhusets presstjänst bekräftar läget för tidningen.

– Patienter ligger och skriker. Det ser ut som en krigszon, säger en sjuksköterska till SvD.

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd i region Stockholm är kritisk.

”Nu händer det igen. Sjukhusen i Stockholm behöver fler vårdplatser och anställda, inte färre”, skriver hon på Twitter efter beskedet om sjukhuset.

ST-läkaren Laura Eklinder som startat Stockholms sjukvårdsupprop jobbar på akuten och säger till DN att de patienter som väntat längst där har väntat i 32 timmar.

2 tim
Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) är oroad över stabsläget på Södersjukhuset. Jessica Gow/TT samt Yvonne Åsell/SvD/TT
undefined

Hadzialic kritisk: Personal har varnat för krisläge

Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) som sedan hon tillträdde riktat kritig mot den blågröna majoritetens sätt att sköta vården i region Stockholm är nu orolig för patienternas säkerhet.

Detta efter beskedet att Södersjukhuset i Stockholm under söndagen tvingades gå upp i stabsläge.

– Jag ser på läget med oro, men jag är inte förvånad. Tjänstemän och vårdpersonal har varnat för att vi kommer att gå in i ett krisläge, säger hon till SvD.

Sjukhusets vd Mikael Runsiö berättar om stabsläget för Aftonbladet tv.

– Vi stärker vår beslutsförmåga och ökar vår förmåga och vidtar åtgärder för att försöka underlätta för patienter och medarbetare, säger Runsiö.

27 min
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer