Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Tio år sedan Lehmanskräcken

Den här veckan minns många Lehmankraschen som blev symbolen för den globala finanskrisen för tio år sedan. Många befarade det värsta och det skapades panik på världens börser, och banker världen över slutade tvärt att låna ut pengar. Krisen var snart ett faktum, bara i Sverige försvann 100 000 industrijobb.

– Det jag kommer ihåg från den dagen och söndagen dagen innan är att kompisar och folk i finansbranschen talade om den stora kraschen som 1929, säger Jan Olsson som också är Nordenchef för Deutsche Bank med bas i London, till Ekot.

Det rådde panikstämning. Skulle de amerikanska myndigheterna låta den stora investmentbanken Lehman Brothers krascha och vilka dominoeffekter skulle det i så fall leda till?

– Vi såg kursrörelser på tio, tjugo procent på en dag i banker, kanske trettio till och med på investmentbanker i USA, så det var en enormt nervös stämning. Inte bara dagarna efter Lehman utan flera månader efteråt, och det här går även in i 2009 och 2010. Vi ser konsekvenserna även i dag, säger han till Ekot.

Och nu varnar flera tunga ekonomer och experter för att en ny djup kris kommer att drabba Sverige.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

1 tim
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer