Elpriserna

Tillfälligt lägre elpriser – så skyddar du dig för nästa prischock

Elpriset har vänt nedåt på grund av att det varit blåsigare och mer nederbörd i norra Sverige, meddelar Vattenfall. Men det statliga bolaget varnar samtidigt för att det osäkra väderläget kan leda till att priset skenar igen.

– Givet det ostadiga läget vi är i, med högre priser än för ett år sedan, bör kunder med hög konsumtion och rörligt elpris vara lite mer på sin vakt. Trots att det väntas både mer vind och nederbörd, kan förutsättningarna plötsligt vända och spotpriset går upp, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning, i ett pressmeddelande.

Under vintern har elpriset slagit rekord vid flertalet tillfällen. I januari låg det så kallade spotpriset på den nordiska elbörsen på omkring 63 öre per kilowattimme vid ett tillfälle. Orsaken till det höga elpriset har varit det kalla och vindsnåla vädret.

– Om du vill ha koll och trygghet så rekommenderar vi ett fast 3-årigt elpris med bytesrätt. Jag tror vi kommer att behöva vänja oss vid att vädret är mer ombytligt och detta påverkar elpriset oavsett årstid, säger Jonas Stenbeck.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer