Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

”Tillåt längre lastbilar - för klimatet, trafiksäkerheten och konkurrenskraften!”

Att öka lastbilarnas kapacitet är en nyckelfaktor i klimatomställningen, och en del i smart transportpolitik som inte offrar välfärden för lägre utsläpp, skriver företrädare för företag och transporter, i Hela Hälsingland.

”För att klara av klimatomställningen måste vi elektrifiera, underlätta för produktion av biobränsle och utveckla järnvägen för godstransporternas behov,” skriver företrädarna. Men att även tillåta längre lastbilar är en del i en mer energieffektiv transportindustri.

Det skulle innebära färre fordon på vägarna, lägre utsläpp och utan utökat slitage på vägarna. Samtidigt skulle konkurrenskraften höjas och gynna svenska åkerier.

”Hela samhället vinner på att vi ökar kapaciteten på lastbilarna. Det är bra för miljön, trafiksäkerheten och konkurrenskraften. Det borde vara lätt att vara överens om att detta är smart politik som bör genomföras så snart som möjligt”, skriver företrädarna i debattinlägget.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer