Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sport

Tidigare fotbollsprofil åtalas för två våldtäkter

En tidigare allsvensk fotbollsprofil åtalas för två fall av våldtäkt, under samma natt mot samma kvinna. Det rapporterar Expressen.

Mannen misstänks för att ha våldtagit kvinnan i sitt hem i mitten av oktober. Enligt åtalet har han med kraft dragit av hennes byxor.

Fotbollsprofilen, som har flera SM-guld i bagaget, har tidigare beskrivit förloppet som ”ömsesidigt”.

Mannen har suttit häktad i nästan två månader. Han nekar till brott.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Brott

Toppnyheter

Arba Kokalari, Tomas Tobé och Ulf Kristersson. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Moderaterna blev störst bland förstagångsväljare

Moderaterna blev största parti hos förstagångsväljarna, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Partiet fick 21 procent av väljarna i åldern 18–21 år.

Miljöpartiet och Centerpartiet ligger strax efter med 17 respektive 16 procent av förstagångsväljarnas röster. Socialdemokraterna fick 12 procent.

Liberalerna ligger kvar på 7 procent från föregående val och Sverigedemokraterna ökade från 9 till 10 procent bland de yngsta väljarna.

Kristdemokraterna gick bäst bland äldre och fick bara 6 procent av de yngre väljarna.

Sämst i åldersgruppen gick det för Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ som fick 4 respektive 2 procent.

30 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Liberalerna ”utraderade” utanför storstäderna

Liberalerna gjorde ett katastrofval och landade enligt det preliminära valresultatet på 4,1 procent.

Inte någonstans i landet ökade partiet. Mest tappade man i traditionellt moderata län, enligt Aftonbladets sammanställning över hur valresultatet ser ut i landet.

Expressen skriver att partiet hamnade under spärren i 17 av 21 län. Bara i Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Uppsala hamnade man över fyra procent.

Riksdagsledamoten Mats Persson (L) säger att han är mycket oroad.

– Det här sänder en chockvåg i hela Liberalerna. Att vi är mer eller mindre utraderade utanför storstäderna visar att vi nu måste förändra partiet i grunden, säger han till Expressen.

3 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Efter massutskicket från S – nu anmäls partiet

Socialdemokraterna anmäls till både JO och Konsumentverket efter att man på valdagen skickade ut ett sms till över en halv miljon väljare, skriver Expressen.

I sms:et uppmanade partiet väljare att gå till vallokalerna och att rösta på Socialdemokraterna. Utskicket har fått kritik då många frågat sig om detta är förenligt med dataskyddsförordningen GDPR.

Totalt har 18 anmälningar om vilseledande marknadsföring inkommit till Konsumentverket. JO har tagit emot åtta anmälningar.

4 tim
Läs mer om EU-valet Sverige
Amorteringskravet

Analytiker: Därför hotas bostadskarriärerna

Prisraset på bostäder är INTE över. Tvärtom, räkna med prisfall på ytterligare 10 procent. Och nu hotas många människors bostadskarriärer när amorteringskraven lamslår marknaden. ”Var ska köparna komma från?” frågar bostadsanalytikern Lars Strömqvist i en artikel i DI.

Hans analys bygger på att en bostadskarriär växer i takt med att en bostads säljs med överskott och investeras i nästa boende. Men när priserna jämnar ut eller rent av faller bryts kedjan och köpkraften, bland annat till de nya prestigeprojekten i storstäderna bromsar in.

– Bostadskarriärerna går åt skogen. Det går inte att göra dem på de här premisserna. Men jag tror att vi kommer att få se hyresrätter eller olika hybridformer komma in i karriärkedjan på något sätt. Folk kommer fortfarande att behöva byta bostad i takt med livscykeln.”

Han får stöd av Lars E.O Svensson, professor i nationalekonomi och tidigare vice riksbankschef, som utrett hur amorteringskraven påverkat bostadsmarknaden. I rapporten visas svart på vitt att amorteringskravet dels stänger ute unga människor från att kunna köpa en bostad, dels blir en bromskloss för Stockholms möjligheter att locka till sig nya människor.

Därför är vår slutsats att det skärpta amorteringskravet borde plockas bort så att fler får en chans att komma in på bostadsmarknaden, säger Daniella Waldfogel på Stockholms Handelskammare som beställt undersökningen.

27 min
Theresa May. ADRIAN DENNIS / AFP
EU-valet Europa

Theresa May efter fiaskot: ”Väldigt nedslående kväll”

Det konservativa Torypartiet med avgående premiärminister Theresa May i spetsen backade rejält i EU-parlamentsvalet. Partiet blev bara landets femte största, med knappt nio procent av rösterna.

I sitt första uttalande beklagar May resultatet, skriver The Guardian.

– Det var en väldigt nedslående natt för Tories, säger May.

Hon säger vidare att valresultatet visar på vikten av att nå en överenskommelse om brexit och att hon hoppas att resultatet får parlamentet att verkligen anstränga sig för att hitta en lösning.

15 min
Salvini MIGUEL MEDINA / AFP
EU-valet Europa

Salvinis mål: EU:s andra block – med Fidesz och SD

Matteo Salvini hoppas kunna locka uppemot 150 EU-parlamentariker till sitt EU-kritiska block, skriver AP.

Gruppen Nationernas och friheternas Europa (ENF) består förutom Salvinis parti Lega och regeringskollegan Femstjärnerörelsen redan av bland andra franska Nationell Samling och Alternativ för Tyskland.

På en presskonferens säger Salvini att han räknar med att även Brexitpartiet och Ungerns regeringsparti Fidesz ska lämna sina nuvarande grupper och ansluta sig till ENF.

Även partier som svenska Sverigedemokraterna och EU- och invandringskritiska partier från Tjeckien, Finland, Danmark och Spanien är enligt Salvini möjliga tillskott – förutsatt att alla ”kan komma över sin avundsjuka och sina sympatier och antipatier”.

Skulle Salvini lyckas få ihop 150 parlamentariker skulle blocket bli EU:s näst största.

2 tim
En flicka i vallokal till vänster/Liviu Dragnea till höger. Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa

Fängelse och väljarsvek för Rumäniens starke man

Liviu Dragnea, partiledare för Rumäniens regerande parti PSD, vaknade till en tuff ny verklighet på måndagen. Valresultatet på 25 procent var lägre än väntat och vid lunchtid kom dessutom beskedet att landets högsta domstol fastställer ett 3,5 år långt fängelsestraff för otillbörlig maktutövning mot honom.

Den liberala oppositionen PNL fick 28 procent och den nybildade liberala koalitionen USR-PLUS knep överraskande åt sig 21 procent.

Den socialdemokratiske partiledaren Dragnea har anklagats för att inskränka demokratin och nu ökar pressen på honom att avgå, skriver Bloomberg.

– Jag har alltid tagit ansvar för vad jag har gjort, jag kommer inte ge upp makten under några omständigheter, sa Dragnea till reportrar i Bukarest.

Rumäner vallfärdade till valurnorna i EU-valet, hela 49 procent röstade jämfört med 32 procent år 2014.

3 tim
Läs mer om EU-valet Europa
Liberalernas valvaka. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet reaktioner och analyser

Ledare: L:s EU-kärlek blev manisk och självupptagen

Liberalernas förbehållslösa kärlek för EU blev manisk, blind och självupptagen, skriver DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki. Hon skriver att partiet gjort ett misstag när de trodde att väljarna var lockade av budskapet att allt med EU är fantastiskt.

”För utan gränsdragningar, utan proportioner, blir vilken kärlekshistoria som helst destruktiv”, skriver hon.

Sydsvenskans ledarredaktion menar däremot att Liberalerna har visat mod och engagemang med sin EU-iver.

”[...] snarare har det varit uppfriskande att åtminstone ett parti inte tvekat”, skriver skribenten.

2 tim
Joerg Meuthen, toppkandidat för tyska AfD när resultaten presenterades. CHRISTOPH SOEDER / DPA
EU-valet reaktioner och analyser

”Ytterhögern lyckades inte svämma över Europa”

Europas extremhöger gick framåt men inte så starkt som en del befarade, konstaterar flera politiska skribenter på måndagsmorgonen efter att det preliminära valresultatet blivit klart.

”Det är goda nyheter för Europas demokratiska partier och ännu bättre nyheter för EU”, skriver Politicos Matthew Karnitschnig i en analys. Enligt honom har strategin från Europas centristiska politiska skikt – att utmåla valet som ett ödesval för Europa – mobiliserat väljarna. Att populisterna inte översvämmat EU är en seger för politiker som Angela Merkel och Emmanuel Macron, menar han.

SvD:s Teresa Küchler skriver att EU-valets resultat innebär en rejäl omskakning. EPP blir fortsatt största partigrupp men försvagas. Det är omskakande att ytterhögern fick framåt, skriver Küchler som samtidig noterar att valdeltagandet ser ut att landa på över 50 procent. ”EU-intresset har åtminstone fått sin renässans.”

Idag 04:17
Läs mer om EU-valet reaktioner och analyser
Företagande i praktiken

Fem knep som gör dig till en superförhandlare

Glöm win-win – nu är det happy-happy som gäller om du vill bli en framgångsrik förhandlare, menar forskaren Lars-Johan Åge enligt Driva Eget.

Lars-Johan Åge uppger att det inte räcker med att båda parterna i en förhandling känner att de vinner något på uppgörelsen – utan det behövs något mer. Båda parterna måste känna sig lyssnade på, att de blir bemötta med respekt och att motparten känns förtroendeingivande.

Lars-Johan Åge ger i sin nya bok fem tips för att lyckas som förhandlare:

1. HA EN POSITIV KÄNSLA

Ett gott humör är en av de viktigaste faktorerna för ett framgångsrikt samarbete.

2. TÄNK TILL

Kommer man väl förberedd till ett möte ökar chanserna till att man når fram till just happy-happy. Här handlar det om att dels ta reda på vad man själv verkligen vill – och sedan fundera ut några tänkbara alternativ.

3. FIXA RELATIONEN

Världens bästa gisslanförhandlare lägger stort fokus på att bygga en relation med gisslantagaren. Förstår man den personens perspektiv blir det mycket lättare att prata.

4. SNACKA RÄTT

Undvik att köpslå. Då fokuserar man bara på sina egna ståndpunkter och mindre på våra egna och motpartens behov.

5. HA EN PLAN B

Om någon vägrar ge upp sin ståndpunkt, blir arg eller attackerar dig verbalt – då behövs en plan B.

2 tim
Todd VanSickle / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Företagande i praktiken

Så startar Rickard Branson och Tim Cook den perfekta arbetsdagen

Här är tips från sju framgångsrika vd:ar om vad de gör för att få en perfekt start på arbetsdagen, enligt Fast Company.

 • Virgin Groups grundare Richard Branson vaknar klockan 5 varje morgon. Dagen börjar med motion som tennis eller cykling runt Necker Island. ”Övningarna gör att jag kommer i en bra sinnesstämning för att göra affärer. Det hjälper mig också att få den vila jag behöver varje natt. Det finns inget mer tillfredsställande än att veta att jag har gett allt både fysiskt och mentalt varje dag”, skriver han på sin blogg.
 • Clique Brands Katherine Power börjar också sin dag med ett träningspass. ”Jag kan inte tänka så klart utan den timmen i början av dagen”, sa hon i en intervju med Self.
 • Nadia Boujarwah, vd för abonnemangstjänsten, stiger upp 6:30 för att meditera.
 • Microsofts vd Satya Nadella göra samma sak, fast bara i i 90 sekunder. ”Det ger en bra grund och gör att du kommer i kontakt med dig själv och världen runt dig, det är fascinerande”, har han sagt.
 • Elliot Weissbluth, grundare av finansföretaget HighTower, startar sin dag så tidigt som 04.00 och gör en tydlig plan för sin arbetsdag, prioriterar om ifall det krävs. "Jag gör kaffe och samlar mig – var står jag, vad är planen är för dagen, och funderar över de de saker som måste göras”, sa han till Business Insider.
 • Googles vd Sundar Pichai går upp lite senare – mellan 6.30 och 7.00 – och sätter sig ned med ett pappersexemplar av Wall Street Journal. ”Tro det eller inte, jag läser en tidning varje morgon,” sa han i en intervju med Recode.
 • Apples vd Tim Cook går upp klockan 04.00 och börjar sin dag genom att läsa Apples användarkommentarer. Det tycker han är en bra start på dagen, enligt Fast Company.
22 maj
Företagande i praktiken

Tjänstebil eller privatbil – vilket är mest förmånligt?

En vanlig fråga som många företagare undrar över är om de ska välja tjänstebil eller privatbil. Företagande.se reder i en artikel ut vad som gäller för de två alternativen. De allmänna råden är:

 • Tänker du köra en relativt ny och dyrare bil – tjänstebil.
 • Kör du mer än 3 000 mil i tjänsten varje år – tjänstebil.
 • Kör du en nyare miljöbil – tjänstebil.
 • Kör du mer än 1 000 mil i tjänsten med en bil som är äldre än 4–5 år och som är värd mindre än 200 000 kr – äg bilen privat och ta ut milpengar för tjänsteresorna.

Företagande.se skriver att om bilen ska användas i momspliktig verksamhet är det mest lönsamt att leasa tjänstebilen. Det gäller även om företaget inte behöver låna för ett köp. Det beror på att halva momsen på leasingavgifter alltid är avdragsgill som ingående moms, men att ingen del av momsen i de flesta fall får dras av som ingående moms vid ett köp av en personbil.

Företagande.se ger också konkreta exempel på vad som gäller vid olika situationer och hur företagaren bör göra med bensinen och trängselskatten.

22 maj
Läs mer om Företagande i praktiken

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jeremy Corbyn. HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Corbyn pressas: ”Högsta prioritet att utropa val”

Labourledaren Jeremy Corbyn pressas av partimedlemmar som vill att partiet ska driva på för en ny folkomröstning om brexit, skriver The Guardian. Bland annat har partiets ekonomiskpolitiske talesperson John McDonnell twittrat under morgonen att partiet måste stötta ”folkets röst”.

I en intervju lovar partiledaren att han lyssnar på partimedlemmarna och väljarna:

– För närvarande är det högsta prioritet att utropa allmänna val och faktiskt ha ett val där vi kan ta beslut om framtiden, säger Corbyn till The Guardian.

1 tim
Tom Watson och Jeremy Corbyn. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Labourtoppar vill ha ny brexitpolicy efter valet

Flera personer inom Labourpartiet kräver snabba åtgärder för att förändra partiets brexitpolicy efter det stora nederlaget i EU-parlamentsvalet, rapporterar BBC.

– Vi behöver ändra riktning skyndsamt, säger vice partiledare Tom Watson som tycker att man ska fortsätta kampanja för en ny omröstning men att man inte kan gå in i den utan en ny policy.

Partiets finanspolitiske talesperson John McDonnell säger att Labour måste stödja ”folkets röst” i en ny omröstning, rapporterar Reuters.

Labours tidigare kommunikationschef Alastair Campbell säger till BBC att han röstade på Liberaldemokraterna för första gången eftersom att han inte tycker att Labour lyckats utforma en policy som landet kan enas kring.

Partiledare Jeremy Corbyn skyller nederlaget på att Torypartiet inte lyckats leverera brexit och att Labour kommer att ena ”det splittrade landet”.

5 tim
Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Efter segern: ”Borde få vara med i brexitförhandlingar”

Brexitpartiets ledare Nigel Farage kräver att få vara med i brexitförhandlingarna, rapporterar Reuters.

– Vi borde få vara med nu, det står ganska klart, säger han efter att det nya partiet blivit det klart största brittiska partiet i EU-parlamentet.

Han anser också att Storbritannien måste lämna EU den 31 oktober.

– Om vi inte lämnar den dagen så kan ni förvänta er att Brexitpartiet kommer att upprepa den här överraskningen i nästa val.

När 99 procent av rösterna var räknade tidigt på måndagsmorgonen låg partiet på 31,6 procent, enligt Europe Elects. Landets största partier De konservativa Torypartiet och Labour tappade stort.

Idag 06:22
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
undefined