Theresa May möter pressen inför EU-mötet 18 oktober Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit

Theresa May öppnar för långsammare väg ut ur EU

Storbritannien kan överväga att förlänga övergångsperioden för brexit för att slippa gränskontroller mellan Nordirland och Irland. Det säger Theresa May inför EU-toppmötet på torsdagen, skriver Direkt.
Enligt tidigare bestämmelser löper övergångsperioden, som Storbritannien kallar implementeringsperiod, från utträdet 29 mars 2019 till 31 december 2020. Nu diskuteras en förlängning med ett år, vilket ogillas av brittiska EU-kritiker då landet skulle blir kvar i unionen längre.
– Om ett gap skulle uppstå mellan implementeringsperioden och den nya handelsrelationen skulle perioden kunna förlängas i några månader, säger hon.

Läs också

Om utträdesavtalet

Den 29 mars lämnar Storbritannien EU, med eller utan ett så kallat utträdesavtal. Det är en uppgörelse om allt från rent ekonomiska frågor till vad som händer på utträdesdagen och hur de framtida relationerna ska se ut.
Kommer man överens om ett avtal inleds en 21 månader lång övergångsperiod då allt egentligen är som förut. Lyckas man inte enas riskerar den 29 mars bli en kaotisk dag där landet, dess invånare och företag kastas ut i ett ”juridiskt limbo”, enligt Financial Times.
För brittiska företag blir det för varje dag mer angeläget att säkra övergångsperioden och ta del av detaljerna i uppgörelsen, skriver Bloomberg.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer