Storgatan i Östersund / Illustrationsbild. Wikimedia Commons  / TT
De svenska terroristerna

Terrorgripne i Östersund: Kriminella krävde terrordåd

Mannen som greps i Östersund i augusti i år, misstänkt för stämplig till terrorbrott, säger att han träffat personer i Kazakstan som hotat att döda hans familj om han inte utförde ett terrordåd i Sverige, rapporterar Ekot.

Radion har tagit del av Kriminalvårdens personutredning om mannen i 30-årsåldern som släpptes fri efter en månad i häkte. Det var mellan 2016 och 2018 som han träffade en grupp kriminella i sitt hemland Kazakstan i samband med att han besökte en moské och dessa personer ska ha hotat att döda mannens familj om han sa nej till att utföra ett terrordåd i Sverige.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Utredaren Gudmund Toije. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Las-förslaget: Tiden tonas ner – kompetens viktigare

Regeringens omdebatterade las-utredning föreslår bland annat att fem personer i stället för två får undantas från las-listan vid uppsägningar, meddelar utredaren Gudmund Toijer.

I utredningen föreslås också att möjligheten för facken att begära en gemensam turordning slopas och att det blir svårare för arbetstagaren att kunna hävda sin kompetens på andra arbetsuppgifter.

– Anställningstiden tonas ner något, och den anställdes kompetens betydelse uppgraderas, säger han.

Till arbetstagarens fördel finns framförallt två förslag bland annat nio månaders förtur till anställning i stället för dagens tolv.

2 tim
Nyamko Sabuni.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

C och L försvarar utredning: Precis det vi har beställt

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni svarar på arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks kritik kring las-utredningen:

– Direktiven utgår från överenskommelsen i januariavtalet. Utredningen levererar precis det vi har beställt, säger hon under en presskonferens.

Hon säger också att hon vill att utredningens förslag genomförs även om partierna inte enas.

Martin Ådahl, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, hoppas att parterna kan komma överens, men om de inte gör det menar han att januariavtalet är tydligt.

– Då kommer utredningens förslag genomföras, säger han till Expressen.

Nordmark (S) har i en intervju med DN sågat utredningen och sagt att den inte följt de givna direktiven, samt att den inte levt upp till kravet på balans mellan parterna.

4 tim
 Torbjörn Johansson och avgående LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till höger. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO hotar sluta förhandla: Har ett vapen mot pannan

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att januaripartiernas hot om att lagstifta om förändrad arbetsrätt försvårar parternas pågående samtal. I en intervju med SvD liknar han situationen vid att ”förhandla med ett vapen mot pannan”.

Han säger vidare att en möjlig väg för LO kan vara att helt vägra fortsätta förhandla med Svenskt Näringsliv.

– De flesta regeringar vägrar ju att förhandla med terrorister som hotar att skjuta gisslan, säger han.

Även tillträdande LO-basen Susanna Gideonsson, i dag ordförande för Handels, går hårt åt utredningens förslag och kallar det ”ett oacceptabelt slag mot den svenska modellen”.

– Stoppa utredningen. I papperskorgen, dokumentförstöraren eller riksdagsarkivet, säger hon i ett pressmeddelande.

21 min
Läs mer om Diskussionen om LAS
 Aida Hadzialic. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

S vill ha statliga vårdlager: ”Finland har fått beröm”

Socialdemokraterna i Stockholm vill att staten tar över beredskapsansvaret i sjukvården, skriver DN. Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) pekar ut Finland som en förebild.

– Finland har ju fått mycket beröm för hur man varit föreberedda för krisen och inte haft brist på skyddsutrustning under pandemin, säger Hadzialic.

Hon menar vidare att det sedan 90-talet har utvecklats en ”just in time-kultur” vilket har gjort att flera regioner är dåligt förberedda inför en kris.

1 tim
Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Investera med förnuft viktigare än på länge”

Det är en bortglömd skuldsättning som nu gör sig påmind: Skuldnivån hos landets kommuner har fördubblats de senaste 20 åren och nu riskerar Covid-19 att öka den ytterligare, skriver Barometern på ledarplats.

Den svenska statsskulden är låg. Men nu visar en rapport från Kommuninvest att det istället finns ett växande skuldberg ute hos landets kommuner. Den offentliga skuldsättningen har helt enkelt flyttat från staten till kommunerna och regionerna. Mitt i den pågående coronakrisen blir det ett allt mer allvarligt problem.

– Två ekonomiska prioriteringar framstår som helt ofrånkomliga efter coronakrisen: ett mycket större fokus på överskott i verksamheten och en mycket större försiktighet när det gäller investeringar.

29 min
Sten Stromgren
undefined

Oklara besked tvingar företag varsla

Korttidspermitteringen ersätts av varsel. Det är verkligheten för de anställda på Engcon i Jämtland. Orsaken är de oklara reglerna som nu gör att företaget tar saken i egna händer, allt enligt ett pressmeddelande.

Liksom många andra företag har industriföretaget Engcon använt korttidspermitteringar för att hålla nere kostnaderna och övervintra pandemin. Men sedan Tillväxtverket svängt i frågan om hur krisstödet ska användas, återkallas den permitterade personalen och en del av dem varslas istället.

– Osäkerheten i vilka politiska beslut som slutligen kommer att gälla, gör att företaget väljer att avstå bidragsstödet för att själva kunna styra kostnadsmassan, skriver företaget i en pressrelease.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Illustrationsbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Scania inför nedskärningar – 1 000 jobb hotade

Lastbilsjätten Scania planerar för omfattande minskningar av personalstyrkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Scania skriver att coronakrisen har lett till ett stort intäktstapp och att efterfrågan på företagets produkter väntas ”förbli lägre under lång tid”. Man bedömer därför att företaget har en ”övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen”.

– Detta inkluderar en översyn av upp till 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson.

Idag 08:08
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Göteborg officiellt i lågkonjunktur – med råge

Göteborg befinner sig nu officiellt i lågkonjunktur. Det fastslår Business Region Göteborg i en färsk rapport där konjunkturindikatorn landar på 60,9 – långt under nivån 99 som signalerar ett normalt läge, skriver flera medier.

– Det tidigare bottenvärdet från finanskrisen är därmed utraderat med marginal, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, enligt DN.

Han tillägger att regionen går mot klart sämre tider och att det kommer synas på arbetsmarknaden framöver.

4 tim
Lisa Lorentzon. Pressbild, Scania
undefined

Facket om Scanias besked: Hoppas undvika varsel

Fackförbunden inom Scania hoppas kunna undvika varsel, säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania, till SVT Nyheter.

I dag meddelade lastbilstillverkaren att man planerar för personalminskningar och att 1 000 tjänstemannapositioner på huvudkontoret i Södertälje ses över.

– Nu handlar det om hur vi ska kunna ställa om utan att våra anställda påverkas. Men vi måste vara transparenta med att vi kanske inte kommer lyckas, säger Lorentzon.

5 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Kina: USA är beroende av att lämna samarbeten

USA har blivit beroende av att lämna internationella samarbeten och att skrota avtal. Det sa Zhao Lijian, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, under måndagen, angående Donald Trumps besked att klippa banden med Världshälsoorganisationen (WHO), skriver Reuters.

Enligt Zhao Lijian är beslutet själviskt och ensidigt.

Trump har motiverat sitt beslut med att WHO ska ha förmedlat kinesisk desinformation om coronaviruset, något WHO förnekar.

2 tim
USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jingping. Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konflikten trappas upp: Kina stoppar bönimport

Kinas regering har bett statliga importörer att pausa inköp av vissa amerikanska jordbruksvaror, däribland sojabönor. Det uppger källor för Bloomberg.

Draget beskrivs som det senaste tecknet på att fas ett-handelsavtalet mellan supermakterna är i fara. Bakgrunden är ökade spänningar mellan länderna kring Hongkong. I förra veckan godkändes nya kontroversiella säkerhetslagar i Hongkong, vilket möttes av skarp kritik från Donald Trump.

De globala börserna och USA-terminerna faller på nyheten.

Idag 08:44
Protester i Hongkong mot nya säkerhetslagen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina hotar om motangrepp efter Trumps studentbeslut

Kinas regering hotar med motangrepp efter att president Donald Trump tagit bort Hongkongs särskilda behandling i bland annat tullfrågor samt meddelat restriktioner för kinesiska studenter i USA, rapporterar AFP.

– Alla ord och handlingar som skadar Kinas intressen kommer att mötas med motattacker från kinesiska sidan, säger Zhao Lijian, talesperson vid kinesiska utrikesdepartementet.

Restriktionerna mot studenterna är en reaktion på nya säkerhetslagen i Hongkong, vilket Trump menar är slutet på ”ett land, två system”.

Idag 08:47
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Donald Trump utanför Vita huset i lördags. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Analys: Trump gör en dålig situation ännu sämre

USA:s verkliga svagheter blottas i en unikt svår kris av virusutbrott, rekordhög arbetslöshet och att städer står i lågor – samtidigt. Presidenten gör situationen ännu sämre, skriver Dan Balz i en analys i The Washington Post.

”Han fäktar snarare än leder och hans instinkter är helt fel om vad landet går igenom”, skriver Balz.

Att Donald Trump skyller protesterna på vänsterextrema gruppen Antifa visar hur lite han försöker förstå de underliggande orsakerna till protesterna och den förtvivlan som finns i de afroamerikanska grupperna, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.

Andrew McCarthy konstaterar i en analys i Fox News att det av flera orsaker är helt onödigt av Trump att terrorstämpla Antifa. Bland annat att det är en beteckning som enligt lag endast kan användas om utländska organisationer.

1 tim
Protester i El Paso, Texas. mark MARK LAMBIE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro över att protester i USA blir ”superspridarevent”

Oron växer för att coronaviruset ska spridas i protesterna mot polisvåld efter George Floyds död. Över hela USA samlas människor i stora grupper, något som riskerar att bli så kallade superspridarevent, enligt Los Angeles borgmästare Eric Garcetti.

Men Spence Ingram, en av demonstranterna i Atlanta, säger till AP att hon inte har något annat val.

– Det är inte okej att vi måste vara här ute och riskera våra liv mitt under en pandemi. Men jag måste protestera och ständigt kämpa för mitt liv, säger hon.

Över 104 000 personer har dött i covid-19 i USA.

3 tim
Protester i Louisville i tisdags. Jada W. / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Man ihjälskjuten vid polisprotester i Louisville

En man har dött efter att ha blivit skjuten i Louisville i samband med protester mot polisvåldet i USA. Lokala WLKY-TV rapporterar att mannen sköts av polisen men enligt NBC News har myndigheterna ännu inte kommit med någon information om vem som avlossade det dödande skottet.

I ett uttalande skriver polischefen i Louisville att poliser och nationalgardet tidigt i natt lokal tid skickades till en parkeringsplats för att skingra en folksamling:

”Poliser och soldater började tömma parkeringen när de blev beskjutna. Både LMPD (lokala polisstyrkan, reds anm) och nationalgardet sköt tillbaka och en man på platsen dog.”

3 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
Bild från London där vissa skolor återigen öppnade i dag. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Halv miljon barn hemma när distrikt trotsade Johnson

Minst 54 av Englands 343 distrikt trotsade premiärminister Boris Johnsons plan att öppna skolorna i dag. I stället gick order ut om att fortsatt hålla stängt, eller att det var upp till rektorerna att själva bestämma, skriver The Telegraph.

Flera av områdena instämmer i kritiken som har kommit från landets lärarförbund, som har hävdat att det inte är säkert att öppna skolorna.

Totalt handlar det om upp till 550 000 skolbarn som kan ha hållits hemma på måndagen.

25 min
Vårdpersonal/Soo Aleman. TT/SVT
undefined

Överläkare: Troligare med småvågor än ny jättevåg

Oron för en andra våg av coronasmitta ökar i takt med att flera länder nu lättar på sina restriktioner. Men Soo Aleman, överläkare och docent vid Karolinska institutet, tror att den är obefogad när det gäller Sverige.

– Jag tror inte det är någon jättevåg som kommer – utan småvågor, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Risken för stora bakslag är större i länder som varit väldigt nedstängda menar hon.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer