Klimathotet

Techjättar i kamp mot klimatförändringar

IT-jätten Salesforce har tillkännagivit att man tillsammans med 20 andra techföretag nu gått samman i en allians för att möta klimathotet och försöka reducera utsläppen till 2020. I alliansen – som fått namnet Step Up Declaration – ingår bland annat Uber, HP, Wework och Autodesk.

De olika bolagen vill med initiativet bland annat bekräfta det hot som klimatförändringar utgör, medan man samtidigt också ser affärsmöjligheter i form av investeringar i teknologi som kan lösa problemen. Det uttalade målet är att påskynda den globala övergången till ren energi. Initiativtagaren Salesforce har själva lovat att bedriva sin verksamhet till 100 procent med förnybar energi till år 2022.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer