Regelkrånglet

”Täpp till luckorna i patentsystemet”

Det svenska patentskyddet är i dag full av luckor för den kapitalsvaga aktören vilket hotar landets innovationskraft, skriver representanter från Uppfinnarkollegiet på Realtids debattsida.

Till skillnad från andra EU-länder, kan svenska innovatörer inte garanteras att få sin sak prövad i rätten. Och även om det skulle ske riskerar en patenträttegång att bli extremt kostsam. Detta eftersom den väletablerade parten anlitar fem jurister samtidigt som den kapitalsvage aktören har svårt att bekosta ett eget ombud.

Men det finns en ljusning vid horisonten. En ny rättsordning, Unified Patent Court (UPC), som har förhandlats fram i Europa under flera decennier, kan i framtiden bidra till att kraftigt minska rättegångskostnaderna för tvister.

Men det är fortfarande oklart när den vinner laga kraft och i vilken mån rättshjälpen kommer att fungera. Därför kvarstår behovet av en översyn av de svenska rättegångsreglerna, menar debattförfattarna.

Om debattörerna:

Peter A Jörgensen och Kjell Jegefors, ledamöter av Uppfinnarkollegiet

Toppnyheter

Dagens börs

Skog och läkemedel i topp – här är årets bästa aktier

Medicinteknik- och läkemedelsbolag, skogsjättar och andra råvarubolag tillhör vinnarna på den skakiga Stockholmsbörsen i år.

Omni Ekonomi har grottat ner sig i Infronts siffror och kan nu lista alla aktier på börsens tre huvudlistor som stigit i år. Totalt har 51 aktier handlats upp sedan årsskiftet.

Uppgångarna kan jämföras med Stockholmsbörsens breda index som backat 15,62 procent sedan 2019 blev 2020.

Hela listan med vinnaraktier hittar du här nedanför.

2 tim
Illustrationsbild: Fotgängare i Tokyo ses i en spegel som står i ett butiksskyltfönster.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dragkamp mellan optimism och pessimism på börserna

Flera av Asiens ledande handelsplatser håller stängt på långfredagen, men bland de som var öppna var utvecklingen blandad. När Tokyobörsen stängde låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,8%
• Shanghai: −1,1%
• Shenzhen: −2,0%
• Kospi: +1,1%

Data som släpptes på fredagsmorgonen visade att Kinas konsumentprisindex steg 4,3 procent i mars, jämfört med samma period i fjol. Det var lägre än ökningen på 4,8 procent som analytikerna hade räknat med, enligt en Reutersenkät.

Tokyobörsens Nikkei 225-index inledde handeln på plus, men vände nedåt inför handelspausen och sedan uppåt igen när pausen var över. Monex marknadsanalytiker Toshiyuki Kanayama kopplar uppgången till gårdagens amerikanska stimulanspaket från Federal Reserve, som bland annat innefattade 2 300 miljarder dollar i lån för små och medelstora företag.

Mutsumi Kagawa, Rakuten Securities globala chefsstrateg, beskriver utvecklingen som ”en dragkamp mellan de som är pessimistiska (om viruspandemin) och de som är optimistiska som anser att de inte vill missa en sällsynt chans att köpa aktier till billigt pris”.

Idag 03:59
Läs mer om Dagens börs
Utkörningsleverantören Foodora. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efterfrågan på hemkört ökar: ”En ny matkultur”

Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen där tusentals svenskar har förlorat sina jobb. Samtidigt har efterfrågan på utkörd mat ökat.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet, förutspår att coronakrisen kommer att bli starten på en ny matkultur, skriver DN.

– När allt återgår till det normala igen kan vi tänka oss att fler är vana vid att beställa hemkörd mat. Jag tycker mig även se en förskjutning av dagens huvudmål. Lunchen blir det tydliga huvudmålet för oss som stannar hemma, säger han till tidningen.

Igår 16:49
Flygbilder över Eskilstuna och Östersund. TT
undefined

Krispaketet till kommuner är i praktiken redan slut

Om Konjunkturinstitutets nya ekonomiska prognos för året blir verklighet äts regeringens 15-miljarderssatsning till kommunerna upp av minskade skatteintäkter redan i år. Det skriver Dagens Samhälle.

Sajten har pratat med flera kommuntoppar, bland annat Uppsalas kommunstyrelseordförande Erik Pelling (S). Kommunen får 234 krismiljoner i regeringens satsning, samtidigt som man spår tappade skatteintäkter på 200 miljoner. Dessutom har man kraftigt ökade kostnader, bland annat för att undersköterskor anställs ”för glatta livet”.

– Det vore en katastrof om kommuner hängde på varselvågen, säger han.

Igår 17:59
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Danmarks statsminister Mette Fredriksen. PHILIP DAVALI / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Ledare: Danmark närmar sig svenska coronastrategin

Danmarks lättnad av coronarestriktionerna och vårdpersonalens brist på försäkring mot covid-19 är två av de frågor som behandlas på långfredagens ledarsidor.

Att Danmark lättar på sina restriktioner efter påsk är ett tecken på att landet är på väg att närma sig den svenska linjen, menar Sydsvenskans osignerade ledare. Den danska regeringens agerande kan tolkas som att man nu försöker hitta en balans för hur snabbt smittspridningen sker, skriver man, och pekar på att en för långsam spridning ökar risken för en brant ökning till hösten.

Men vilken som är den rätta vägen framåt går ännu inte att säga och ingen bör peka finger åt någon annan, lyder ett av huvudresonemangen.

”Tills vidare måste varje land efter bästa förmåga fatta beslut utifrån läget och den senaste kunskap som finns”.

Vårdpersonalen måste snarast få en försäkring mot covid-19, skriver Karin Pihl på GP:s ledarsida. Att virussjukdomen ännu inte finns med bland de sjukdomar som klassas som arbetsskada för personer i vårdyrken är oacceptabelt, resonerar Pihl.

”Riskerar man sin hälsa på jobbet ska man få ersättning om man drabbas”.

2 tim
Ulf Kristersson/Stefan Löfven TT
undefined

Kristersson avbröt möte med Löfven om nya lagen

Moderatledaren Ulf Kristersson lämnade plötsligt ett möte om den nya smittskyddslagen med statsminister Stefan Löfven och de övriga partiledarna tidigare i veckan, rapporterar Expressen.

Enligt tidningen ska Kristersson ha varit missnöjd med att regeringen gett oppositionspartierna endast omkring 45 minuter att godta den reviderade smittskyddslagen, som man ansåg innehöll flera brister.

Moderaterna valde dock senare att ge grönt ljus efter att ha fått igenom en ändring som ger större möjligheter till ersättning för företag som tvingats stänga sin verksamheter till följd av den nya lagen.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Ett pendeltåg med namnet ”Wuhan China” på centralstationen i Essen i Tyskland. I förgrunden syns en skylt var hela text lyder ”I mitten av Europa”. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Oro i Europa: ”Ljus i tunneln kan vara ett skenande tåg”

I takt med att allt fler smittade tillfrisknar öppnar land efter land i Europa för att sakta men säkert börja öppna upp sina samhällen. Det rapporterar SvD, vars korrespondenter har gått igenom läget i några av de värst drabbade länderna.

Italien planerar för ”fas 2”, då till exempel restauranger och affärer kan öppna igen, medan Schweiz inrikesminister säger att landet ”ser ljuset i tunneln”.

Samtidigt kvarstår rädslan för ett bakslag. I Lombardiet oroas myndigheterna av att trafiken har ökat med tio procent jämfört med veckan innan och i Milano har polisen satt upp vägspärrar för att hindra människor från att resa i påsk.

Tidningen Le Figaro skriver att president Emmanuel Macron nu måste övertyga fransmännen om att ljuset i tunneln inte är ”strålkastarna på tåget som rusar rakt mot oss i full fart”.

2 tim
Brooklyn Bridge och Manhattan. Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
undefined

New York har fler fall än något land utanför USA

Med omkring 160 000 coronafall har delstaten New York nu fler bekräftat smittade personer än något land utanför USA, rapporterar flera medier med hänvisning till statistik från Johns Hopkins-universitetet.

Spanien och Italien har cirka 152 500 respektive 143 500 bekräftade fall.

Antalet dödsfall i New York är dock långt efter Spaniens och Italiens. Omkring 7 000 smittade har dött i New York – att jämföra med 15 500 i Spanien och 18 000 i Italien, rapporterar BBC.

I hela USA har omkring 462 000 smittofall och nästan 16 500 dödsfall registrerats.

5 tim
Hart Island utanför Bronx i New York. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

New York begraver offer för coronasmittan i massgrav

Bilder från New York visar hur människor i skyddsdräkter begraver enkla furukistor i en massgrav. Gravplatsen ligger på Hart Island utanför Bronx, där New York-bor som saknar anhöriga eller inte haft råd att själva ordna en begravning jordsätts.

En normal vecka begravs omkring 25 döda på Hart Island – efter coronautbrottet i staden är antalet nu uppe i omkring 25 per dag, fem dagar i veckan, rapporterar Reuters.

Över 5 000 personer i staden New York – 7 000 i delstaten – har hittills dött i coronarelaterade sjukdomar. Om bårhus och ordinarie kyrkogårdar blir överfulla har New York planer på att använda Hart Island som tillfällig begravningsplats även för dem som egentligen ska begravas någon annanstans.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt