Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya höghastighetstågen

Tågoperatörerna: Stockholms Handelskammare har fel om höghastighetsbanorna

Handelskamrarna i södra Sverige är för höghastighetsbanorna. Men Stockholms Handelskammare är emot och har publicerat en kritisk rapport. Det har fått Tågoperatörerna att reagera på vad de menar är felaktigheter i rapporten.

Stockholms Handelskammare publicerade i dagarna en rapport som på en rad punkter kritiserar den planerade satsningen på höghastighetsbanor mellan storstäderna i Sverige. Det är bland annat de höga kostnaderna för de nya banorna i relation till den dåliga standarden på det övriga järnvägsnätet som Handelskammaren kritiserar och menar att det är andra investeringar som borde prioriteras.

Björn Westerberg, vd för Tågoperatörerna väljer trots kritiken att till del se positivt på Handelskammarens rapport.

-       I grunden har vi samma inställning till fördelarna med järnväg och det är glädjande. Vi är också eniga om de problem som finns idag, bland annat punktligheten och kapaciteten. Däremot är vi inte eniga om lösningen och vilka åtgärder som behövs.

Hur tänker du då?

-       En av de stora fördelarna med höghastighetsbanorna är att de är separata från stambanorna och därmed frigör kapacitet där. Idag är den blandade trafiken på banorna, godståg, snabbtåg och regionaltåg ett kapacitetshinder. Minskar trafiken där får bland annat godstrafiken betydlig bättre förutsättningar vilket gynnar näringslivet. Över huvud taget saknar jag näringslivets perspektiv i rapporten från Stockholms Handelskammare.

På vilket sätt är höghastighetsbanorna viktiga för näringslivet?

-       På flera punkter. Höghastighetsbanorna är inte att bygga järnväg, det är att bygga exportindustri eftersom det kommer att skapa ett kunnande som vi kan exportera. Dessutom knyter det oss till det europeiska järnvägsnätet med bättre och snabbare transporter av både passagerare och frakt.

Tidsaspekten är ju en del i kritiken från Stockholms Handelskammare och de menar att restiderna inte minskar nämnvärt?

-       Men där har Handelskammaren fel. Det blir möjligt att resa Stockholm – Hamburg på fem timmar och Stockholm – Göteborg på under två timmar. All forskning visar att med resor under tre timmar flyttar stora delar av passagerarströmmarna från flyg till tåg. Där är tågets miljöpåverkan mycket tydlig.

Finns det idag ett konkret beslut om investeringen eller hur är processen?

-       Höghastighetsbanorna är med i januariöverenskommelsen som slår fast att projekteringen ska slutföras och bygget genomföras. Men det ska också finnas en robust finansieringslösning på plats och det är den som de politiska förhandlingarna just nu handlar om.

Blir det grönt ljus till slut?

-       Ja, de positiva fördelarna överväger och det är att framtidssäkra Sveriges framtida hållbarhet. Men det måste komma igång snabbt och regeringen måste sätta ner foten nu. Vi kan inte stå där om femtio år när våra barn frågar varför vi inte tog ansvar för miljön och klimatet.

Toppnyheter

Moderaternas Elisabeth Svantesson under sitt anförande  SVT
Höstbudgeten

Svantessons kritik: Hur tondöv kan en regering bli?

Finansminister Magdalena Andersson inleder budgetdebatten i Sveriges riksdag efter att gått den traditionsenliga budgetpromenaden från Finansdepartementet.

Hon säger att budgeten som regeringen nu lägger fram bygger Sverige starkare och förekom kritiken mot den nya varianten på friåret som Miljöpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna.

– Det här är en av flera möjligheter i en kommande avmattning att rusta fler för omställning, säger hon från talarstolen i riksdagen.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är hård i sin kritik mot budgeten och säger att den hotar rättsstaten och samhällskontraktet på sikt.

– När man ska göra satsningar kan jag bara konstatera att man lägger mer pengar på friåret än på polisen. Hur tondöv kan en regering och dess stödpartier bli? frågar Svantesson.

27 min
Thorwaldsson, Löfven/Botström, Baudin och Andersson. TT
undefined

Kritiken inifrån: ”Tar fram skämskudden, ärligt talat”

SSU:s ordförande Philip Botström totalsågar regeringens budget, skriver Aftonbladet. Han menar att den kommer att gynna ”rika gubbar på Östermalm som har kristallkrona i taket”.

– Jag tar fram skämskudden, ärligt talat, säger han till TT.

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk till skattesänkningarna och menar att högre arbetslöshet och större problem i landets kommuner är att vänta.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger i ett pressmeddelande att politikerna måste släppa sina ”ideologiska käpphästar” och satsa på välfärden.

Avskaffad värnskatt, familjevecka och det så kallade utvecklingsåret kostar tillsammans nio miljarder kronor, pekar Kommunal på.

– Bara dessa tre reformer motsvarar 21 000 undersköterskor, säger Baudin.

1 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Illustrationsbild. TT
Mjölkböndernas framtid

Oatlys drag mot Arla: Vill varumärkesskydda ”brölk”

Havredrycksproducenten Oatly vill varumärkesskydda de påhittade orden ”pjölk”, ”trölk”, ”brölk” och ”sölk”, rapporterar Aftonbladet. Arla använder orden i sin reklam för att särskilja drycker som enligt mejerijätten inte smakar som mjölk.

– Det var ju uppenbart att Arla använde de där hitte-på-namnen som en beteckning på våra produkter. Ett smart sätt att säga Oatly, utan att säga det liksom,  säger Martin Ringqvist, kreativ direktör för Oatly Norden till Aftonbladet och uppger att de börjat använda orden själva.

Arla har å sin sida skickat in en invändning till Patent- och registreringsverket som bestrider registreringarna från Oatly.

2 tim
Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oatly: ”Kampanjen är inte en attack mot bönder”

Efter Oatlys reklam ”spola mjölken” som anspelar på ”spola kröken”-kampanjen från 70-talet har bönder gått ut och kritiserat havremjölksproducenten, skrev tidningen Land under förra veckan. Spannmålsodlarnas riksorganisation säger att ”ingen i svenskt lanbruk tjänar på den debatten”.

Nu besvarar havremjölksproducenten kritiken som riktats mot dem i en debattartikel i Aftonbladet.

”Kampanjen är inte en attack mot svenska bönder, lika lite som ”Spola Kröken” var en attack mot svenska sprittillverkare. Den lyfter ett i längden ohållbart konsumtionsbeteende”, skriver Linda Nordgrencommunication manager på Oatly.

”Vi vet att svensk mjölk är bland den mest klimatvänliga i världen, men det räcker ändå inte” fortsätter hon.

2 tim
Läs mer om Mjölkböndernas framtid
Lindsey Graham/bild från attackerna TT
undefined

Donald Trumps förtrogne om dåden: ”Krigshandling”

Flera politiker i USA har krävt återhållsamhet från amerikanskt håll efter drönardåden mot saudiska oljeanläggningar.

Den inflytelserike republikanske senatorn Lindsey Graham väljer däremot en hårdare linje och kallar det som inträffat för ”en krigshandling”. Han menar att attackerna bara kan ha utförts direkt, eller med inblandning, av den ”onda regimen i Iran”. Det rapporterar AFP.

Graham, som är en av president Donald Trumps förtrogna, skriver på Twitter att Washington borde överväga en attack mot Irans oljeraffinaderier som svar.

Idag 03:26
Läs mer om Drönarattacken i Saudiarabien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Benny Gantz, ledare av partiet Blåvita alliansen. GALI TIBBON / AFP
Valet i Israel

Krav på samlingsregering efter jämna valresultatet

Sittande premiärministern Benjamin Netanyahus parti Likud och Blåvita alliansen får 32 platser var i parlamentet i Israel, rapporterar flera medier. Både Netanyahu och tidigare militärchefen Benny Gantz som leder Blåvita alliansen, kommer nu behöva förhandla med mindre partier för att nå majoritet.

– Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Nu ställs krav på en samlingsregering, bland annat från Avigdor Lieberman, ledare för nationalistiska partiet Yisrael Beiteinu och tidigare Likud-politiker.

– Vi har bara ett val, en nationalistisk, liberal och bred regering som består av Yisrael Beiteinu, Likud och Blåvita alliansen, säger Lieberman enligt Sky News.

3 tim
Benjamin Netanyahu med hustrun Sara Netanyahu. MENAHEM KAHANA / AFP
undefined

Efter jämna valet i Israel: Båda rivalerna lovar att försöka bilda regering

Vallokalsundersökningar indikerar att premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckades med att säkra en majoritet i Israels nyval i går.

I ett tal inför anhängare i Tel Aviv i natt lovade Netanyahu att han ska bilda en koalitionsregering. Uttalandet gjordes bara en halvtimme efter att Blåvita alliansens ledare, tidigare militärchefen Benny Gantz, hållit tal och lovat samma sak, rapporterar Jerusalem Post.

Enligt premiärministern vill alla nuvarande allianspartier till hans Likud forma en koalition och undvika en, med Netanyahus ord, ”farlig anti-zionistisk regering”.

Ingen av de båda rivalerna utropade sig officiellt som segrare.

Idag 04:03
Israels president Reuven Rivlin samt en bild från en vallokal i Israel från tisdagen. TT
undefined

Ökat valdeltagande i Israel – snart väntar sondering

Antalet som röstade under tisdagens val i Israel var högre än vid valet i april, rapporterar Times of Israel och hänvisar till landets valmyndighet.

69,4 procent av befolkningen har röstat, vilket är 1,5 procentenheter högre än i valet i april, men inte lika stort som 2015 då 72,36 procent gick och röstade.

Efter valet meddelade landets president Reuven Rivlin på Twitter att han kommer att göra allt för att ”få igenom folkets vilja” och undvika ytterligare ett nyval. Nästa söndag ska alla ledare som fått tillräckligt med mandat träffa Rivlin och efter det kommer han bestämma vem som får sondera för ett styre.

Den som får det formella uppdraget har sex veckor på sig att bilda regering.

Igår 21:30
Läs mer om Valet i Israel