Bevaka
Zombie

Foto:  Matt Dunham
Brexit - analyser

”Vi kan inte gå som zombies mot ett avtalslöst brexit”

Alla de svenska politiska partierna borde ha gjort sin läxa av brexit, skriver EU-experten Ulf Bergström (S) och Brexit-experten Rickard Ydrenäs i ett debattinlägg i SVT Opinion. Men i stället ”härskar tystnaden”, menar de.

Theresa May har för andra gången lidit en smärtsam förlust i det brittiska parlamentet om det omförhandlade utträdesavtalet och har förlorat kontrollen över processen. Hennes position som premiärminister är därmed kraftigt försvagad, skriver Bergström och Ydrenäs.

”Det brittiska parlamentet är samtidigt fortsatt djupt splittrat om vad de vill ha för en slags brexit”, skriver de vidare. ”Två veckor innan utträdet famlar vi i blindo”.

En viktig anledning till EU-skepsisen i Storbritannien var att politikerna inte bemötte de lögner om EU som ”tabloidpressen spydde ut”, skriver debattörerna, och menar att kostnaden för att inte försvara EU-samarbetet är enormt.

”Var är då den svenska politiska EU-debatten om Europaparlamentet, två och en halv månad innan valet 26 maj?” Vi måste vara aktiva medlemmar i EU, påpekar de. ”Har vi råd att inte förbereda oss för ett worst case scenario, när det enbart är drygt två veckor kvar?”

Enligt Bergström och Ydrenäs borde Sverige öka de politiska kontakterna med Tyskland – ”en av våra viktigaste exportmarknader och det politisk tyngsta landet i EU”.

”Vi kan inte gå som zombies mot ett avtalslöst brexit när de flesta små och medelstora företag är oförberedda”, avslutar de.

14 mar