Bevaka
Zaida Catalán

Zaida Catalán. Arkivbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Zaida Catalán

Misstänkta för mordet på Catalán har rymt

Tre män som misstänks för mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán har rymt från häktet.

En av dem har erkänt delaktighet i mordet på Catalán.

Uppgiften om flykten kommer från en advokat som försvarar två av de tre männen, som ska ha rymt från häktet i staden Kananga under natten till tisdag.

En av männen, som advokaten försvarar, har erkänt sig skyldig till att ha deltagit i morden på Catalán, den amerikanske FN-medarbetaren Michael Sharp och den lokala medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. Det är oklart huruvida de två andra männen har erkänt delaktighet.

Catalán och Sharp hade tillsammans med Shintela lämnat Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen för att undersöka misstänkta massakrer i Kasairegionen. Några veckor senare hittades de mördade. Sammanlagt har drygt ett tiotal personer gripits för morden, däribland en militäröverste och en informatör för landets underrättelsetjänst ANR.

Varken regeringen, åklagarmyndigheten eller representanter för kriminalvården har kommenterat rymningen. Men en talesperson för FN:s fredsbevarande insats i landet säger att den visar på brister som behöver åtgärdas.

Zaida Cataláns mamma skriver i ett inlägg på Twitter att hon är besviken och ledsen över att flykten innebär att viktig information och vittnesmål försvinner från fallet.

Zaida Catalán och Michael Sharp rapporterades saknade tillsammans Betu Shintela i mars 2017. De hade lämnat staden Kananga och rest mot Bunkonde i Kasairegionen, några veckor senare hittades de döda.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer i Kasairegionen, där det varit en väpnad konflikt mellan den lokala Kamuina Nsapu-milisen och regeringsstyrkor.

Kongo-Kinshasas regering har förnekat inblandning i massakrerna, och även sagt att regeringssoldater inte har använt systematiskt övervåld i regionen.

7 maj 2019