Bevaka
Wall Street

Raheb Homavandi / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Oljejättar vinnare på Iransanktioner

USA-börserna inledde veckans handel efter påskhögtiderna blandat och vid stängning visade indexen följande siffror:

• S&P 500: +0,1%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: –0,2%


Vita huset bekräftade på måndagen uppgifter om att USA inte kommer att förlänga undantagen för åtta de nationer som fått köpa olja av Iran trots sanktionerna. Det fick oljepriserna att rusa till den högsta nivån på sex månader. Oljebolag som Chevron och Exxon Mobil lyfte på Wall Street, upp 1,7 respektive 2,2 procent.

Tesla var i ropet på flera olika sätt. Elon Musk höll under dagen ett event för investerare i fordonstillverkarens högkvarter om tekniken för självkörande bilar samtidigt som både SEC och Tesla-vd:n bett om mer tid att förhandla ett förlikningsavtal. Dessutom tampades bolaget med en viral video från Shanghai som påstås visa en Model S som självantänds på en parkering. Bolaget lämnar också delårsrapport på onsdag och väntas då redovisa minskad försäljning.

Aktien backade 3,8 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing hade också en tung dag på Wall Street. Detta sedan New York Times i helgen publicerade en artikel där intern kritik mot säkerhetsproblemen med bolagets modell 787 Dreamliner lyftes fram. Aktien tappade 1,3 procent.

Hygienjätten Kimberly-Clark rapporterade inför börsöppningen och slog förväntningarna om än med lägre omsättning än motsvarande period förra året. Essitykonkurrentens aktie lyfte 5,4 procent.

Prospekterings- och serviceföretaget Halliburtons delår var bättre än väntat – ändå handlades aktien ner strax under nollan.

I veckan väntar flera tunga rapporter från bland andra Facebook och Amazon.

22 apr