Bevaka
Vitvaror

FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Så sänker du elkostnaden – enkla knepen som gör störst skillnad

Nu är det som kallast och fakturan från din elleverantör extra betungande. Det finns många enkla knep som minskar elkostnaderna drastiskt. Enligt sajten Elskling.se skulle många hushåll minska den totala energikonsumtionen med minst 10 procent per år genom att göra miljösmarta val.

  • Belysning. För det första: Köp lågenergilampor. Men det vanliga husmorsknepet – släck lamporna – är också effektivt. Det kan vara värt att inhandla en timer.
  • Kyl & Frys. Se till att ha rätt temperatur. En kyl ska ha +4C och för frys -18C. Varje grad gör stor skillnad – för varje minskad grad ökar energiförbrukningen med 5 procent, är tumregeln. Frosta av frysen och rengör baksidan av kylen om det går ett par gånger per år.
  • Tvätt. Använd inte torktumlaren i onödan och använd torkskåp sparsamt. Ett tips är till exempel att centrifugera så slipper får du ned torktiden. Ett bra knep är också att tvätta i 40 grader i stället för 60 grader.
  • Diskmaskin. Allmänt: Byt vitvaror. De senaste modellerna är energisnålare, och utvecklingen går snabbt. De flesta nya diskmaskiner är idag däremot A- eller B-klassade.
  • Isolering. Det kan vara värt att se igenom isoleringen i ditt hus.
  • Varmvatten: Var sparsam och se till att varmvattenberedaren blir ordentligt isolerad.
  • Innetemperatur: Rent allmänt kan man kanske leva med en innetemperatur som är aningen kallare. En grad gör stor skillnad i energikostnader.
  • Laddare: Dra ur alla laddare eller andra adaptrar när du inte använder dem.
  • Spis: Att koka med lock och dessutom ha rätt storlek på kastrullen har stor betydelse. Det kan spara 80 procent av energin, skriver Aftonbladet.
4 feb
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden för RUT och ROT

RUT-avdraget höjs – så gör du ett extra ekonomiskt klipp

Från 1 juli fördubblas RUT-avdraget och kommer även kunna användas retroaktivt, något som kan innebära extra klirr i kassan för många. Dina Pengar reder ut hur du kan dra nytta av det nya avdraget.

Taket för RUT-avdraget ligger idag på 25 000 kronor och höjs till 50 000. Avdraget kommer även gälla retroaktivt under hela året så att du som redan utnyttjat det under gällande omständigheter kan begära omprövning och få tillbaka mer.

RUT-avdraget har en stor mängd användningsområden. Bland annat kan det utnyttjas vid barnpassning, snöskottning, flytt av bohag och reparation av vitvaror i hemmet.

Vad som kan vara bra att komma ihåg är att när man köper tjänster som omfattas av RUT-avdraget så behöver man själv inte göra något, då den som utför arbetet själv skickar in ansökan om bidrag till Skatteverket.

Höjningen är ett resultat av överenskommelsen mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna, och enligt samma överenskommelse ska avdraget så småningom tredubblas. Men man väljer inte att göra en gemensam höjning av både RUT- och ROT-avdraget.

2016 valde man att sänka ROT-avdraget från 50 procent till 30 procent, vilket man ser nu har resulterat i att 80 000 företag har lämnat ROT-arbetsmarknaden. Det nya RUT-avdraget har välkomnats av många, bland andra Svenskt Näringsliv, men organisationen anser fortfarande att det krävs en förenkling av reglerna för att underlätta för företagare.

4 jun 2019