Bevaka
Vinkrönikan, Sanna Aspberg

TT
Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Dryckestipsen du inte får missa till midsommarmaten

En anekdot som min pappa älskar att berätta på midsommarafton är när jag som barn frågade ”Midsommar – är det en sommar man missar?”. Den frågan har ju hängt lite i luften under våren men nu ser vi fram emot en svensk sommar i alla avseenden.

Midsommarfirandet betyder för många picknickar, middag utomhus och framför allt grillkväll. Här kommer lite sköna tips för stundande helg, men de fungerar såklart resten av sommaren också.

Rosé:

Dark Horse Rosé, Kalifornien/USA, burk 375 ml, 59 kr, nr 2436

Supersmidig förpackning till picknicken, båten eller husvagnen. Men prova den gärna för dess innehåll också! Duktiga vinmakaren Beth Liston gör en torr, frisk och fruktig rosé med massor av bär- och citrustoner. Till kycklingsallad, gravad lax eller bara som sällskapsdryck är den perfekt!

2019 Les Remparts des Ceps Dores Roses, Rhône/Frankrike flaska 375 ml, 59 kr, nr 2239

Om man inte tycker vin på burk är tillräckligt elegant så kan jag varmt rekommendera denna goding. Samma mängd men i glasflaska, liknande druvblandning – grenache dominerar – men en annan del av världen. Ljus, torr, fräsch och lite örtig i stilen.

Mousserande:

Ferrari Brut Organic, Trentino-Alto Adige, Trento/Italien, 165 kr, Nr 7721

100 procent Chardonnay och tillverkad enligt så kallad traditionell metod (förr kallad champagnemetoden) vinet får jäsa en andra gång på flaska så den fina moussen skapas. Här har vi elegans, stramhet, balanserad syra och fin frukt. Ett mycket bra alternativ till äkta Champagne.

Öl:

Södra Farsta I Love You, Haninge/Sverige, burk 330 ml, pris 31,80, nr 34549

Bubbel och rosé i all ära men en kall öl en sommareftermiddag är inte fel. Södra Maltfabriken, ett mikrobryggeri i Haninge, söder om Stockholm tillverkar flera spännande ölsorter. Denna mycket fruktiga mango-IPA är läskande som aperitif.

Snaps:

Åhus Akvavit, Sverige, flaska 700 ml, 269 kr, nr 88301

Akvavit är för många ett måste till sillen – en riktigt bra smakkombination. I år ska jag testa denna från Åhus Destilleri. Den goda kryddningen av kummin, fänkål, rosmarin, citron- och pomeransskal är perfekt till sommarens sill-tallrikar.

Vitt vin:

2018 Sancerre Les Baronnes, Loire/Frankrike, 189 kr, nr 32253

Sauvignon blanc är en druva man sällan blir besviken på. Är den dessutom odlad i Sancerre brukar det som i detta fall bli riktigt bra. En bit gravad lax, getost eller kanske färska skaldjur till blir finemang.

Rött vin:
Till midsommaraftons grillmiddag passar det bra med ett gott rött vin. Gärna med lite krydda och smak så det matchar de grillade smakerna. Här är några exempel:

2018 Paxton Organic ”AAA”, Australien, 129 kr, nr 2586

Riktigt smakrikt och fruktigt sällskap till grillade rätter. Fina ekfatstoner, björnbär och peppar i en härlig blandning. Drygt hälften av vinet består av shiraz, resterande av grenache och mourvèdre. Både ekologiskt och biodynamiskt, man undviker användandet av syntetiska gödnings- och bekämpningsmedel.

2016 Ripassa Superiore, Valpolicella/Italien, 209 kr, Nr 12324

En trotjänare i många vinskåp. Tillverkat enligt ripasso-metoden där man låter vinet jäsa en andra gång på pressresterna från Amarone-tillverkningen. Därefter får det vila 18 månader på ekfat. Resultatet: ett fylligt, smakrikt vin med massor av frukt, körsbär, vanilj och mörk choklad. Till grillat såklart men gott till pastan en regnig dag.

2016 E.Guigal Chateauneuf-du-pape, Rhône/Frankrike, 369 kr, Nr 70503

Klassiskt vin som gärna får serveras till grillat lamm, entrecôte eller oxfilé. I Chateauneuf-du-pape är det tillåtet med upp till 13 druvsorter, här har vi dock en dominans av grenache. Kryddig, fyllig och lång eftersmak med mogen frukt. Ett vin som går utmärkt att lagra några år men är fullt drickbart redan nu.

16 jun