Bevaka
Vin

Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Korkat med skadade viner

Har du någon gång öppnat en flaska vin och hällt upp, men när du doftar och smakar är det något som inte stämmer. Det var inte alls sådär fylligt och det smakade inte smörkola och tropisk frukt som det stod i recensionen. Smaken var mer unken, påminde om vått ylle och fuktig källare. Då kan du ha råkat ut för en korkskada.

Det som har hänt är att korken reagerat med blekmedlet man använder för att få en snygg kork. Kan tyckas korkat att riskera denna trista skada, men så länge konsumenterna vill ha ett ploppande ljud när man öppnar flaskan och vinproducenter inte vill överge traditionen kommer det vara så.

Man tror att det är ca 6% av världens viner som är korkdefekta, det kan vara ett högre mörkertal då många inte vet att det där trista och platta vinet inte var korrekt.

Men på senare år har skruvkorken vunnit mark, den är enligt många den perfekta förslutningen. Helt tät och 100% fri från korkskada. Hur den klarar långlagring är däremot oklart.

Om du tror att det kan vara korkskadat är ett trick att låta det stå en stund i glaset, om doften förstärks är det troligen skadat. Man kan också prova att hälla i lite vatten, försvinner doften så är det nog korrekt.

Ett annat knep är att smaka - om det också smakar källare så tyder det på defekt. Jag brukar inte välja vin utifrån förslutning, om vinet är skadat får man byta direkt på Systembolaget.

Men vill man vara på säkra sidan kommer här några tips på viner med skruvkork.

Vita viner:

 • Von Winning Win Win Riesling Trocken 2017, Pfalz, Tyskland Nr 79394, 139 kr.

Trevlig och tydlig torr Riesling som har alla rätt. Friska citrustoner, stor frukt och lite god fetma i eftersmaken. Fin till naturella skaldjur men prova gärna till asiatiska ej för heta rätter.

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/von-winning-win-win-7939401

 • Sancerre Les Baronnes, Sancerre/Loire, Frankrike, Nr 32253, 189 kr

Ett klassiskt vin från ett klassiskt område som ändå fått den smidiga förslutningen skruvkork. Vinet är mycket friskt och aromatiskt. Fräscha dofter av vinbärsblad, krusbär och citrus. Smaken är ren och fruktig med lite fet eftersmak. Som gjord för en vårlunch med naturella eller grillade skaldjur.

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/sancerre-3225301

Röda viner:

 • Musella Valpolicella Superiore 2016, Valpolicella/Venetien, Italien Nr 2393, 129 kr

Ett mjukt och bärigt vin med typiska italienska smaker som körsbär, lingon och russin. Trevligt sällskapsvin men funkar mycket bra som buffévin eller till en god pasta.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/musella-239301

 • Punt Road Pinot Noir 2017, Yarra Valley, Australien, Nr 2955, 149 kr

Pinot Noir är en svårodlad druva som blir mer och mer populär. Den är också en av de äldsta druvsorterna, hela 2000 år gammal! Här är den i australiensk skepnad, en varm och kryddig doft med massor av syltig smak med bra syra för balansen. Drick till ankbröst, lammstek eller krämiga ostar. Den här typen av vin är också goda till vegetariska varmrätter.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/punt-road-295501

 • Chateau Smith Cabernet Sauvignon 2015, Washington State/Columbia Valley, USA, Nr 71907, 179 kr

Från den karismatiske Charles Smith som flera gånger blivit ”Årets Vinmakare” i amerikansk media. Han har ett brokigt förflutet som rockmanager men blev förälskad i Walla Walla i Washington State och började tillverka vin i början av 2000-talet. Denna Cabernet Sauvignon doftar av mogna bär, blyerts, lakrits och rostade toner. Den är balanserad i smaken och tanninerna, är elegant i frukten och har en fin syra. Njut till en grillad köttbit med kryddsmör och en grönsallad.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-smith-7190701

21 mar
Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Vinerna som värmer i fjällstugan

Sportlov och alkoholhaltiga drycker hör väl egentligen inte ihop. Men om man som jag ser sportlovet som en välkommen avkoppling efter oxveckorna så kan det gärna kombineras.  Det är gott och värmande med en vintrig drink på din egna ”after ski” du lätt ordnar för vintersportande vänner. Bjud på en rykande Irish Cappuccino, värmande Lumumba eller en het Jägarte.

Irish Cappuccino (1 drink)

 • 2-4 cl irländsk whiskey (inget krav men om det ska vara Irish så…)
 • ½ tsk socker (gärna farin)
 • 1 dubbel espresso eller starkt kaffe
 • Mjölk och mjölkskum efter tycke.

Blanda whiskey, socker och kaffe i ett högt glas eller i en capuccinokopp, häll på mjölk och toppa med mjölkskum.

Lumumba (1 drink)

 • 2-4 cl cognac, till exempel https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/gronstedts-monopol-vsop-38102
 • 2 dl varm choklad
 • Vispad grädde

Blanda i högt glas eller kopp med den varma chokladen. Toppa med lite vispad grädde.

Kan serveras kall med isbitar men då brukar jag skippa grädden.

Jägarte (1 drink)

Den klart snabbaste drinken när man är riktigt frusen.

 • 3 cl rom  https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/plantation-1031001
 • 2-3 dl starkt, hett te
 • ½ msk råsocker
 • Citron- och apelsinskivor
 • Kanelstång

Blanda rom, te och råsocker i ett glas där du lagt citrusskivorna i botten. Dekorera med kanelstången.

Värmande rödviner

Lite goda viner vill man ju ta med sig till fjällstugan, här är några tips på värmande rödviner och ett litet, superenkelt, drinktilltugg.

21 feb