Bevaka
Vårbudgeten

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Under ytan syns konturer av inrikespolitiska strider

På onsdagen presenterades vårbudgeten och på de lokala ledarsidorna diskuteras krisen effekter på ekonomin och på den rådande partipolitiska kartan.

Stig-Björn Ljunggren på Sydöstrans ledarsida påminner om att statens resurser även måste finnas till användning på lång sikt. För det arbetet är Januariavtalet centralt, menar han.

”När staten nu med stora resurser försöker överbrygga krisen, så att näringslivet snabbt kan komma tillbaka på banan, får vi inte glömma denna den svenska modellens grundbult: Ständig utveckling! Välfärd och tillväxt hänger ihop!” skriver Stig-Björn Ljunggren.

Svend Dahl på Blekinge Läns Tidnings ledarsida tror snarare att krisen kan medföra utökade sprickor mellan Januariavtalets partier. Han poängterar att flera av de tilltagna kortsiktiga åtgärder på lång sikt är i linje med önskelistor hos LO och Socialdemokraterna.

”På så sätt kan coronakrisen komma att väcka liv i den typ av politiska konflikter som dominerade svensk politik innan de senaste årens kulturkrig om invandring och Sverigedemokraterna” skriver Svend Dahl.

Mikael Hermansson på Borås Tidning befarar att ett förödande ekonomiskt scenario kan bli verklighet.

”Tajming kommer därför att bli nästa stora fråga och då blir det svårare. När kommer det läge då det inte är de gamla jobben som ska räddas utan de nya som ska hjälpas fram?” avslutar Mikael Hermansson.

16 apr
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Forskare sågar elstödet – kunderna blir blåsta på 100 miljarder

Elkonsumenterna är de stora förlorarna på elcertifikatsystemet, visar en ny forskningsrapport. Enligt DI handlar det om fördyringar på över 100 miljarder kronor.

– Vår analys visar att stödsystemet för att subventionera förnybar el som Sverige infört är kraftigt olönsamt för samhällsekonomin, säger Bengt Kriström, professor i naturresursekonomi på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå.

Enligt rapporten är elkunderna de största förlorarna genom att de tvingas betala högre elpriser genom elcertifikatavgifter via elräkningen. Elcertifikatsystemet har misslyckats, menar forskarna.

– Vår studie visar att det finns mycket svagt eller inga stöd för att subventionerna gynnat den tekniska utvecklingen, skapat fler arbetstillfällen eller givit en säkrare eltillförsel, säger Bengt Kriström.

Stödet som kostar elkunderna miljardbelopp varje år har ingen positiv klimatpåverkan trots att det bidragit till en investeringsboom i bland annat vindkraft och biobränsleeldad kraftvärme.

– Anledningen är att EU:s handel med utsläppsrätter styr de klimatskadliga utsläppen och lägger ett tak. Vår slutsats är att samhällsekonomin skulle ha vunnit uppemot 9 miljarder kronor om elcertifikaten aldrig införts, säger Bengt Kriström till DI.

Tankesmedjan Timbro anser att uppgifterna är uppseendeväckande.

– Förutom att vara ineffektivt och slå hårt mot elkonsumenterna så kan det inte uteslutas att elcertifikatsystemet bidragit till att slå ut annan fossilfri elproduktion, nämligen en rad kärnkraftsreaktorer, vilket skadar elförsörjningen. Den här subventionen är bara en gratislunch för en del kapitalägare och borde avskaffas, säger chefsekonomen Jacob Lundberg till DI.

27 aug 2019