Bevaka
Vapen

Montage TT.
Skatten på plastbärkassar

Starka reaktioner mot plastpåseskatten

Reaktionerna mot plastpåseskatten är starka. SD menar i Aftonbladet att tulltjänstemännen nu måste börja räkna plastkassar.

Gårdagens artikel i fPlus om att plastpåseskatten var på väg att röstas igenom i riksdagen väckte starka reaktioner, inte minst i sociala medier. Svensk Handel kritiserade skatten på punkt efter punkt. Artikeln delades vidare av många och bland kommentarerna märktes uttryck som ”godhetsposerande”, ”verklighetsfrånvänt” och ”felriktat”.

Vid eftermiddagens omröstning i riksdagen röstade samtliga partier utom Moderaterna och Sverigedemokraterna som väntat för skatten. Det innebär att det från maj införs en skatt på tre kronor för plastbärkassar och 30 öre på mindre plastpåsar. Butikerna räknar med att en plastkasse kommer att kosta kunderna 6–7 kronor.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver två företrädare för SD att regeringen återigen straffar skattebetalare. Partiet menar att skatten för med sig bisarra konsekvenser som att tulltjänstemän nu måste börja räkna plastkassar vid Sveriges gränser.

”Upp till 40 plastkassar får man importera, 41 räknas som ett brott. Det är bra att ha i åtanke för den som anser att tullen bör lägga mer kraft på att förhindra införsel av narkotika och illegala vapen”, skriver Martin Kinnunen, miljö- och klimatpolitisk talesperson, och Eric Westroth, skattepolitisk talesperson, i Aftonbladet.

29 jan
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ledarsvepet: ”Ge oss en färdplan mot ett tryggare Sverige”

Det krävs mer än omtanke och ord från regeringens ministrar, skriver flera ledarsidor runt om i landet. De efterfrågar handling och att trygghetsfrågan tas tag i på riktigt.

”Kraftiga uttryck och löften från regeringen är inte helt ovälkommet. Men det förpliktigar. Otryggheten, och den grova och brutala gängkriminaliteten, kan inte bekämpas med enskilda twitter-inlägg eller en blixtvisit till Malmö”.

Det skriver Bawar Ismail på Gefle Dagblads ledarsida och poängterar att tryggheten måste säkras för alla, det kan inte bli en klassfråga som i länder där välbärgade familjer flyttar till gated communities.

Även Karin Phil på Göteborgs-Postens ledarsida reagerar på ministrarnas twittranden efter dåden den senaste veckan. Hon lyfter att brottsstatistiken för dödligt våld kopplat till gängkriminalitet ökar, men det betyder inte att det är ett nytt fenomen.

”Det räcker inte att oja sig över våldet. Det kan alla göra. Löfven, Johansson och Damberg – ni styr landet. Ta ert ansvar eller avgå” skriver Karin Phil.

Johan Rudström på UNT skriver att regeringen inte har suttit overksam medan våldet har ökat. Exempelvis har hårdare vapenlagar införts.

”Men regeringen har uppenbarligen inte gjort tillräckligt. Det mest uppenbara är att det krävs fler poliser och där har varken regering eller opposition lösningar på kort sikt, trots vidlyftiga löften” skriver han.

30 aug 2019
HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - reaktionerna

Lista: Så påverkas du av en hård Brexit

Om inga nya besked kommer i veckan lämnar Storbritannien EU utan ett avtal den 12 april. Det innebär att Storbritannien med en gång räknas som ett land utanför EU.

Det riskerar att sätta käppar i hjulen privatpersoner som vill resa och handla mellan Storbritannien och Sverige, skriver Tullverket.

Det kommer exempelvis bli dyrare att shoppa brittiska varor på nätet eftersom:

  • Alla varor kommer, oavsett värde, att beskattas svensk moms.
  • Tullavgifter kan tillkomma om du handlar varor som kostar mer än 1 600 kronor.

Dessutom får läkemedel från Storbritannien inte längre föras in Sverige via post eller paket.

Det kommer också att bli krångligare att resa till och från Storbritannien eftersom:

  • Du måste deklarera varor som överskrider ett värde av 4 300 kronor om du reser med flyg eller färja. Om du reser på något annat sätt är motsvarande summa 3 000 kronor.
  • Du måste deklarera pengar om du reser in i EU med mer än 10 000 euro i kontanter.
  • Du får bara föra in alkohol motsvarande 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl.
  • Gränsen för tobak är 200 cigaretter.
  • Du måste tillämpa särskilda regler om du ska jaga eller tävla och reser med skjutvapen eller om du köper eller säljer ett vapen.
  • Du måste tillämpa särskilda regler om du reser med din hund eller katt.
  • Du får med vissa undantag inte föra in animaliska produkter som exempelvis kött och mjölkprodukter till EU om du inte har tillstånd för det.
  • Du får inte föra in så kallade Cites-föremål. Cites-föremål är djur och växter eller produkter gjorda på djur och växter som är utrotningshotade.

Om du flyttar till eller från Sverige kommer personlig egendom kallas för flyttsaker, vilket det finns möjlighet att få tullfrihet för.

Andra sätt som privatpersoner kan påverkas vid en hård Brexit är exempelvis genom svängningar på börsen eller nya regler för företag som i sin tur kan leda till ändrade prissättningar.

Källa: Tullverket

8 apr 2019