Bevaka
Valar

PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
Valet i Spanien

Spaniens val: Stark frammarsch för extremhögern

Efter söndagens nyval i Spanien nosar inget parti på egen majoritet. Därmed har den politiska krisen i Spanien om möjligt förvärrats, skriver TT.

Socialistpartiet PSOE är fortsatt största parti, med 120 mandat. Dock är det långt ifrån de 176 mandat som behövs för att bilda majoritet.

Det blev inte heller något succé för de andra etablerade partierna.

Konservativa PP fick ett viss uppsving med 88 mandat, 22 mer än i valet i april. Men det är långt ifrån den återhämtning de hade hoppas på. Mycket av de tidigare mandaten har förlorats till det högerpopulistiska Vox som har stigit med fem procentenheter till 52 mandat, tagit , skriver The Economist.

Vox har även slukat stöd från Vänsteralliansen Unidas Podemos som tappade sju mandat medan det roderlösa centerpartiet Ciudadanos nästintill kollapsade från 57 till 10 mandat.

Även om PSOE har förtur att bilda regering riskerar de fortsatta politiska låsningarna att bidra till ett nytt dödläge.

Enligt Niklas Bremberg, är motsättningarna mellan de olika blocken är för stora för att det ska bli tal om någon samlingsregering, skriver TT.

– Insatserna är så pass höga för partierna nu att de måste söka kreativa vägar framåt. Ett alternativ för Sánchez är att försöka förmå Partido popular att släppa fram en PSOE-budget genom att avstå från att rösta. Men söker han sig vänsterut för ett bredare stöd måste han få med sig katalanska partier, säger han.

11 nov 2019