Bevaka
Utanförskapet på arbetsmarknaden

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utanförskapet på arbetsmarknaden

Måleribranschen öppnar dörren till arbetslivet för arbetslösa

Genom att sätta färg på Göteborg vill bransch- och arbetsgivarorganisation Måleriföretagen hjälpa skoltrötta eller arbetslösa ungdomar mellan 19–24 år in i arbetslivet. I projektet får ungdomar möjlighet att arbeta på olika måleriprojekt i staden.
Verksamheten har bedrivits sedan 2014 och är ett samarbete mellan flera aktörer, blanda annat Framtiden-koncernen, AkzoNobel, Göteborgs 400-årsjubileum 2021 och Arbetsförmedlingen.

Sedan starten för fem år sedan har drygt 65 procent av ungdomar som deltagit i Sätt Färg på Göteborg fått anställning. Oftast på företaget där de gjorde sin praktik.
­– Det känns inte så jobbigt att gå upp på morgonen nu när jag vet att jag ska någonstans, säger Saga Lilja, till Arbetet.
Under tiden som de deltar i projektet får dem ett aktivitetsstöd som motsvarar Försäkringskassan, lön får de när de fått en anställning på ett måleriföretag. Utöver att vara en väg till arbete är ambitionen att förbättra svenskkunskaperna hos de som behöver det. Personer utan svenska som modersmål paras ihop med svensktalande för att lära sig språket bättre.

– Samtidigt blir det ett utbyte av kulturförståelse. De som är uppvuxna i Sverige berättar om sina erfarenheter och tvärtom. Så det bryts en hel del fördomar, säger projektchefen Erling Zandfeld till Arbetet.

Enligt honom beror framgången till stor del på närheten till arbetsgivarna.

20 sep