Bevaka
USA:s ekonomi

Leah Millis / TT NYHETSBYRÅN
USA:s ekonomi

Fed sänker styrräntan – nu ökar pressen på Riksbanken

Som väntat valde amerikanska Fed att sänka styrräntan. Den sänks med 0,25 procentenheter och hamnar i intervallet 1,75–2,00 procent.

Direktionen var inte enig i sitt beslut, två ledamöter ville inte sänka medan en ville sänka med 50 punkter.

Även hushållens konsumtion ser bra ut skriver centralbanken men pekar på svag inflation och att företagens investeringar har försvagats.

Som huvudargument till sänkningen anges osäkerheten i ekonomin globalt, och den låga inflationen.

I sin prognos framåt skriver Federal Reserve att centralbanken väntar sig en ökad ekonomisk aktivitet, en stark arbetsmarknad och att inflationen ska stiga. Samtidigt skriver Fed att prognoserna är osäkra.

Precis som analytiker pekat på tar banken en försiktig hållning när det gäller prognosen för kommande åtgärder. ”För att bestämma tidpunkt och storlek på kommande åtgärder kommer direktionen att bedöma realiserade och förväntade ekonomiska utsikter”.

Ökar pressen på Riksbanken

Marknaden och de flesta analytiker har trott på en sänkning. Och Fed-chefen Jerome Powell har vid flera tillfällen skickat kraftfulla signaler om att en räntesänkning är på gång. I somras genomförde Fed en sänkning som en följd av de alltmer negativa ekonomiska signalerna i den amerikanska ekonomin.

Enligt flera bedömare blir det svårt för Riksbanken att höja räntan när USA väljer en helt annan väg. Riksbanken kommer med nästa räntebesked i december.

”Jag tror inte att det är någon som förväntar sig att Riksbankens räntehöjning kommer att realiseras”, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar till SvD.

18 sep 2019