Bevaka
Ulla Hamilton

Mostphotos
Vinster i välfärden

UC/SvD: Välfärdssektorn inte speciellt lönsam

Välfärdssektorn är inte speciellt lönsam i jämförelse med resten av näringslivet, visar en analys som kreditinformationsföretaget UC har gjort på uppdrag av Svenska Dagbladet.

Studien bygger 16 000 bokslut från välfärdsföretag och trots att vård, skola och omsorg är en miljardindustri så är den genomsnittliga lönsamheten låg, skriver SvD.

12,5 miljarder kronor fördelat på 16 000 bolag kan jämföras med att de fyra storbankerna tillsammans tjänade 106 miljarder kronor förra året.

Hela näringslivet hade en lönsamhet före skatt på 11 procent. Den genomgång som UC gjort för SvD Näringsliv visar att utbildningsföretagen i snitt tjänade 5,5 procent och hälso- och sjukvårdsföretagen 7,15 procent, skriver SvD.

För Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, kommer siffrorna inte som en överraskning.

– Det här är vad vi försökt säga hela tiden. Skolorna gör inga övervinster. När regeringen talar om 4,7 miljarder i övervinster är det en hittepåsiffra, säger hon till SvD.

Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv, hoppas på mer faktabaserad debatt vad gäller välfärdsföretagandet.

– Regeringens tal om att skolsektorn karakteriseras av övervinster är således inget annat är en myt, det vill säga en felaktig föreställning. Det vore klädsamt om den viktiga debatten om välfärdens framtid baserades på fakta. Det skulle medborgarna tjäna på, skriver Anders Morin på Svenskt Näringslivs hemsida.

7 sep 2018