Bevaka
TT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Privatekonomi

Skuldfälla när räkningar blir digitala

Ekonomi (TT). I brevlådan, via e-posten, på nätbanken och i den digitala brevlådan — nu för tiden kan räkningarna dimpa ned lite var som helst. Frågan är hur vi ska kunna få kontroll på vår ekonomi när kanalerna är så många.

En gång i tiden kom räkningarna som pappersbrev i brevlådan. Inte var det särskilt kul post att öppna, men man visste vad man hade att betala och kunde samla allt på ett ställe.

Nu är det annorlunda. Räkningar kan hamna både i den verkliga och i den virtuella världen, exempelvis via e-post, som e-faktura hos din nätbank eller i din digitala brevlåda. Det finns till och med fordringsägare som kräver betalt per sms.

Gå överstyr

En del kanske du betalar via appar hos betaltjänstföretag, annat går via autogiro.

- Det här är jätteobehagligt. Det kan lätt gå överstyr. Det är säkert en av orsakerna till att man kommer efter med räkningar. Det har blivit väldigt svårt, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Räkningarna kommer också med olika förfallodagar under månaden, och med olika långa betalningstider. Det gör att vi måste hålla mycket mer koll, i många fler kanaler, än förr.

Trassligt blir det också för dem som har gemensam ekonomi, eller som sköter ekonomin åt andra. Om räkningar hamnar i en persons privata e-post eller digitala brevlåda så kommer inte någon annan åt dem.

- Det blir svåröverskådligt, Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter.

Kan bli dyrt

- En del räkningar hamnar i spamkorgen, och många har också flera e-postadresser för att ta emot reklam. Då vet man inte riktigt var de hamnar. Många fakturor har kort betalningstid, så det kan bli dyrt för konsumenter om de missar räkningen och får betala påminnelseavgifter, säger Jan Bertoft.

För att inte hamna på efterkälken med räkningarna gäller det att skaffa sig kontroll själv, konstaterar Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank.

- Jag tror på en checklista över sådant som man vet kommer varje månad, som hyra och förskoleavgift. Om räkningar kommer i mejlen försöker jag själv att flagga dem och flytta över dem i en särskild mapp för fakturor.

Johanna Cederblad/TT

8 jul
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS-krisen

Pilotstrejken har brutit ut

Pilotstrejken är ett faktum efter att samtalen mellan SAS och flygbolagets piloter inte nått någon lösning.

Strejken är nu i gång, bekräftar Wilhelm Tersmeden, ordförande för Svensk pilotförenings SAS-sektion, för TT.

Arbetsgivarorganisationen Transportföretagen tycker att piloterna bör ta sitt förnuft till fånga.

"Situationen är djupt olycklig, det var inte här vi ville hamna. Vi hade önskat att piloterna tagit ett större ansvar i den här situationen. Men piloterna står kvar vid sitt extrema löneanspråk om 13 procent mer trots redan hög snittlön på 93 000 kronor i månaden", säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Transportföretagens flygbranschavdelning, i ett uttalande till TT.

Facket kallar siffran på 93 000 kronor för oärlig och menar att ingångslönen för en pilot ligger på 34 000 kronor. Att ange snittlönen är svårt enligt facket, rapporterar SVT Nyheter.

Under kvällen har medlare lagt ett bud om att fler piloter ska kunna påverka och överblicka ett mer förutsägbart schema, samt få en löneökning på 2,3 procent, i enlighet med marknaden, uppger arbetsgivaren. Facket har krävt en löneökning på 13 procent. Piloterna sade under kvällen nej till budet som medlarna presenterade för parterna, medan arbetsgivaren sade ja.

Förhandlingarna involverar svenska såväl som danska och norska piloter. För de norska och danska piloternas del uppges förhandlingarna fortsätta på övertid.

Redan under torsdagskvällen meddelade SAS att 205 flygningar har ställts in på fredagen i förebyggande syfte. Torbjörn Granevärn påpekar att både resenärer och anställda drabbas av strejken och tycker att piloterna bör "ta sitt förnuft till fånga".

I skrivande stund har pilotfacket inte kommenterat ytterligare.

26 apr