Bevaka
Toyota

Mostphotos/Roland Magnusson 
Storsatsningen på elfordon

Här tankas framtidens vätgasbilar – allt som behövs är vatten och sol

Elbilar i all ära. Men i Mariestads kommun har man gått ännu längre genom att satsa på vätgasbilar som drivs av vatten och sol, skriver SVT Nyheter.

Det innebär också att kommunen är plats för den första tankstationen i världen där vätgas tillverkas på plats och där vem som helst kan tanka. Till skillnad från laddstolpar för elbilar är tankstationen bortkopplad från elnätet och självförsörjande på energi, berättar elingenjören och vätgasentusiasten Hans-Olof Nilsson.

Projektet som har realiserats med hjälp av EU-bidrag, är ännu i sin linda. Men i förlängningen kommer det att leda till kostnadsbesparingar för kommunen, tror Jonas Johansson, utvecklingschef på Mariestads kommun.

– Ännu så länge är det inte lönsamt, men när kommunen kommit upp i 30-50 bränslecellsbilar så räknar vi med att spara pengar. De är billigare att köra än de fossildrivna bilar som vi successivt byter ut, säger han till SVT Nyheter.

Samtidigt hoppas politiker på att projektet sätter Mariestad på kartan och ge ett lyft till det lokala näringslivet.

Det kanske inte blir en forskningshub för globala fordonsjättar som Toyota eller Mercedes, men det vore en vinst i sig om det skulle öka antalet arbetstillfällen, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M).

– Man måste vara realistisk, men redan om tjugo lokala företag skulle öka antalet anställda tack vare satsningen på gröna, smarta tekniker har vi gjort en vinst. Sedan vet man aldrig vad som händer.

10 jun 2019