Bevaka
Tjänstepension

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens pensioner

Sex av tio behöver högre pension

Sex av tio över 56 år kommer inte att klara sig på sin pension utifrån vad de behöver få in varje månad för att få ekonomin att gå ihop. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank.

Knappt sex av tio över 56 år uppger att de för att klara sig ekonomiskt behöver en pension på minst 23000 kronor före skatt, vilket är betydligt mer än den genomsnittliga pensionen som är 18000 kronor per månad före skatt.

Att jobba längre är en lösning, men det är samtidigt bara en av tre i åldern 56–65 som kan tänka sig att göra det för att höja pensionen med 1000 kronor per månad.

- Kan och orkar du arbeta något eller några år längre så spelar det stor roll för pensionen. För vanligt förekommande yrken ökar pensionen med över 1 000 kronor per månad om du jobbar ett år extra efter att du fyllt 65 år, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna, i ett pressmeddelande.

Tips för en pension att klara sig på:

– Livsinkomsten bestämmer pensionen. Försök arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension, och försök att arbeta heltid.

– Det gör stor skillnad för din pension om du kan arbeta ett eller två år efter du har fyllt 65 år.

– Spara privat till din pension. Ju tidigare du börjar spara desto mindre belopp behöver du sätta undan.

– Ställ om din ekonomi i god tid före pension. Finns det utgifter som du kan dra ner på, till exempel amortera extra på lån, så gör det.

Källa: Swedbank och sparbankerna

8 feb
Illustraitonsbild. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Framtidens pensioner

Skynda på om du saknar tjänstepension - gäller både företagare och anställda

Är du en av de 245 000 arbetande svenskar som står utan tjänstepension? Du kan spara själv, och får också dra av för det. Men det är brådis – pengarna måste in före årsskiftet, rapporterar TT.

Fast det går att kompensera sig själv för den uteblivna tjänstepensionen, förklarar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Det är avdragsgillt om man sparar för att kompensera för tjänstepensionen. Det är undantaget, annars får man inte dra av för pensionssparande, säger Arturo Arques.

Den som vill ordna sitt sparande för i år kontaktar helt enkelt bara en bank eller ett försäkringsbolag. Men det är viktigt att det sker före årsskiftet för att pengarna ska kunna dras av på skatten i år, påpekar han.

– Det är en bra utgångspunkt att spara 4,5 procent av lönen, säger han.

Runt 96 procent av alla löntagare har tjänstepension, som arbetsgivaren betalar in, berättar Per Gustafson, utredare på Inspektionen för socialförsäkring.

– Alla i offentlig sektor har det, de som saknar tjänstepension är privatanställda i småföretag, och så egenföretagare, säger han.

Tjänstepensionen handlar vanligtvis om 4,5 procent av lönen, som sätts in i tjänstepensionssystemet. Arbetsgivarens skyldighet att betala regleras i kollektivavtal, men för de företag som inte tecknat ett sådant kan det ibland vara så att de inte betalar in. Egenföretagare, ofta med små verksamheter, är också dåliga på att se om sin tillvaro på äldre dagar.

17 dec 2018