Bevaka
Tjänstepension

Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens pensioner

Så räcker tjänstepensionen längre

Allt fler tar ut tjänstepensionen innan de fyller 65 år eller under en period om fem-tio år direkt efter sista arbetsdagen.

Det riskerar att sänka pensionsinkomsterna kraftigt när man kommer upp i de högre åldrarna och tjänstepensionen tar slut.

Det visar nya siffror från pensionsbolaget AMF:s pensionsrapport som Dina Pengar tagit del av.

Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF, anser att det är en oroande utveckling.

– Tar man ut all sin tjänstepension på några få år, då väntar ett väldigt inkomstbortfall den dag som tjänstepensionen är slut, det är det som problemet består av.

AMF:s statistik visar att cirka 60 procent av de som har sin tjänstepension hos bolaget tar ut sin tjänstepension under en tidsbegränsad period och att den stora majoriteten valde att ta ut den under en period på fem eller tio år.

Risken är att den då inte räcker ända fram eftersom vi lever allt längre.

– I långa loppet kan det bli ett problem för staten om den här företeelsen skulle fortsätta att öka. Om normen blir att man tar ut tjänstepensionen på fem eller tio år så blir det nog svårt att trygga sin försörjning när man blir äldre. Tanken med tjänstepension är ju att man ska ha en försörjning under hela sitt liv, säger Dan Adolphson Björck.

För att skaffa sig en bättre kontroll över sin pension och tjänstepension är Dan Adolphson Björcks råd att gå in på minpension.se och skaffa sig en överblick. Att se över möjligheten till extrabetalningar i form av deltids- eller flexpension är också bra.

12 mar
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens pensioner

Sex av tio behöver högre pension

Sex av tio över 56 år kommer inte att klara sig på sin pension utifrån vad de behöver få in varje månad för att få ekonomin att gå ihop. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank.

Knappt sex av tio över 56 år uppger att de för att klara sig ekonomiskt behöver en pension på minst 23000 kronor före skatt, vilket är betydligt mer än den genomsnittliga pensionen som är 18000 kronor per månad före skatt.

Att jobba längre är en lösning, men det är samtidigt bara en av tre i åldern 56–65 som kan tänka sig att göra det för att höja pensionen med 1000 kronor per månad.

- Kan och orkar du arbeta något eller några år längre så spelar det stor roll för pensionen. För vanligt förekommande yrken ökar pensionen med över 1 000 kronor per månad om du jobbar ett år extra efter att du fyllt 65 år, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna, i ett pressmeddelande.

Tips för en pension att klara sig på:

– Livsinkomsten bestämmer pensionen. Försök arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension, och försök att arbeta heltid.

– Det gör stor skillnad för din pension om du kan arbeta ett eller två år efter du har fyllt 65 år.

– Spara privat till din pension. Ju tidigare du börjar spara desto mindre belopp behöver du sätta undan.

– Ställ om din ekonomi i god tid före pension. Finns det utgifter som du kan dra ner på, till exempel amortera extra på lån, så gör det.

Källa: Swedbank och sparbankerna

8 feb