Bevaka
Tillväxt

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Småföretagarnas villkor

Sätt inte krokben för företag och tillväxt!

Företagarförbundet Fria Företagare vill uppmana finansministern och även näringsministern att se värdet i de svenska småföretagen, skriver förbundsordförande Mats Assarsson på organisationens hemsida. ”I stället för att beskatta dem hårdare och försvåra för dessa redan hårt arbetande och inte sällan lågavlönande entreprenörer.”

Mats Assarsson skriver att ”förändringar av entreprenörsskatten eller 3:12 reglerna har utretts under lång tid för att slutligen i augusti 2017 skrotas av en majoritet i riksdagen”. Han nämner att det berodde på att riksdagsmajoriteten insåg att en försämrad möjlighet till utdelning av investerat kapital i småbolag skulle slå mot entreprenörskap och företagande. Därför fick Magdalena Andersson ”lägga hela förslaget och utredningen i soptunnan”.

Att förslaget skrotades blev en prestigeförlust för Magdalena Andersson, skriver Mats Assarsson. Det är därför hon nu ”slår tillbaks” och återigen lyfter 3:12 reglerna i samband med diskussioner om en skattereform. 

Mats Assarsson skriver att man borde se värdet av de entreprenörer som jobbar runtom i hela Sverige inom olika branscher och bidrar till landets tillväxt då ”åtta av tio jobb skapas i småföretagen”.

”Sätt inte krokben för företagen genom att straffa småföretagarna med försämrad entreprenörsskatt”, skriver Mats Assarsson på hemsidan.

Igår 09:07
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

”Inflation är nästa möjliga krisscenario”

Vid en kommande kris måste inflationsbekämpning gå före sysselsättning, skriver Gunnar Eliasson, professor emeritus i industriell dynamik, på Svd Debatt.

”Många års slapp penningpolitik och negativ ränta, särskilt inom EU, har pumpat världsekonomin full med likviditet, som bara väntar på att aktiveras. I Sverige har samma penningpolitik motiverats av att hålla nere kronkursen, för att hjälpa fram en export, som inte behövt någon hjälp från det hållet, och sänka en arbetslöshet, som i ett internationellt perspektiv redan var låg.”

I industriländerna ligger den monetära räntan sedan länge långt under den naturliga ränta, konstaterar han. En förklaring är den inflationsdämpande låglöneexporten från Kina. En annan är att den nya gig-ekonomin har försvagat fackföreningarna, och att effektivare tillverkning har hållit lönerna i schack genom att eliminera låglönejobb. Allmänna förväntningar om fortsatt låg inflation och ränta är ytterligare en förklaring, som tillfälligt kan ha hållit löner och inflation på mattan.

”Men när nu den amerikanska centralbanken börjar justera upp räntan för att återställa normala förhållanden kan mycket oväntat inträffa. Förväntningarna kan ändra förtecken, och skapa oväntade icke linjära ketchupeffekter i form av plötslig inflation.”

Expansiv penning- och finanspolitik under en god konjunktur har drastiskt reducerat förutsättningarna att föra expansiv politik under den kommande lågkonjunkturen – den ”likviditetsstinna världsekonomin har blivit en inflationistisk krutdurk”, skriver han.

”Då måste inflationsbekämpning få företräde före arbetslöshet.”

17 feb