Bevaka
The Guardian

Dylan Martinez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - analyser

Boris Johnsons brexit – fyra möjliga lösningar

Det finns ett ämne som kommer dominera Boris Johnsons nya roll som ledare för Tory-partiet och premiärminister för Storbritannien. The Guardian har listat fyra av de mest troliga scenariorna för Boris Johnsons brexit.

Scenario 1

Boris Johnson installeras som premiärminister och tar sommarmånaderna i akt för att förbereda sina brexitplaner. I augusti beger sig Johnson ut på en turné till europeiska huvudstäder för att charma EU-ledarna och öka sin popularitet hos den brittiska befolkningen.

När Johnson återvänder till parlamentet efter sommaren är hans plan att försöka driva igenom ett godkännande för en May-lik deal genom att hitta stöd hos parlamentsledamöterna som vill undvika en no-deal och samtidigt hedra folkomröstningens resultat.

Lyckas Johnson gäller det att snabbt få igenom den nödvändiga lagstiftningen innan deadline 31 oktober. Med vind under sina vingar efter ett lyckat brexit kan Johnson begära ett parlamentsval till våren, eller ännu tidigare, för att skaffa sig det mandat han behöver för att kunna driva igenom de politiska reformer han planerat, som exempelvis stora skattesänkningar.

Scenario 2

Johnson väljer att alliera sig med brexitenthusiasterna som lobbat för att dumpa Mays deal och fokuserar på att istället med EU förhandla fram en uppehållsperiod efter utträdet i oktober, då Storbritannien kan fortsätta redan existerande samtal om handelsavtal med unionen.

Får Johnson stöd för detta i parlamentet blir det ett brexit den 31 oktober och Storbritannien hamnar i limbo medan handelsavtalen säkras med EU. Möter Johnson motstånd väljer han istället att begära ett snabbt parlamentsval och hoppas att folket kan ge honom det mandat som krävs för att gå vidare.

Förlorar Johnson och Labour får makten kommer de utlova en ny folkomröstning, med möjligheten att lägga fram sin egen deal först. Johnson blir då en av historiens kortast regerande premiärministrar och kan förlora ledarskapet för Tories i en misstroendeomröstning.

Scenario 3

Johnson har flera gånger sagt att no-deal brexit inte är hans plan A, men att britterna måste vara beredda på ett eventuellt hårt utträde. I sina förhandlingar med EU-ledarna väljer han att driva på linjen att dumpa utträdesavtalet och efter G7 toppmötet i Biarritz står det klart att Johnson hellre närmar sig Trump än sina europeiska kollegor.

När parlamentet återgår efter sommaruppehållet meddelar Johnson att hans enda val är att driva på en no-deal, efter misslyckade EU-förhandlingar, och möter hårt motstånd både från egna partikamrater och utomstående. Johnson har här möjlighet att begära parlamentsval, bara dagar innan deadline.

På grund av valet begär Johnson ytterligare en kort från EU, och resultatet är omöjligt att förutspå. Johnsons löfte om no-deal brexit kan både minska stödet för Nigel Farages Brexitparti men också elda på konflikten inom Tories och stärka stanna-sidans krafter.

Scenario 4

Johnson möter snabbt motstånd från partikamrater som ställer sig emot no-deal och när parlamentet återkommer efter sommaruppehållet tar Labour-ledaren Jeremy Corbyn tillfället i akt och lägger fram en misstroendeomröstning. Johnson förlorar och under 14 dagar kan det uppstå en anti no-deal-allians, möjligtvis ledd av högt uppsatta Labourpolitiker var syfte blir att implementera en ny folkomröstning.

Uppstår det ingen majoritet under dessa två veckor leder det till ett parlamentsval cirka sex veckor senare. Johnson tvingas begära ytterligare en uppskjutning av deadline och om han inte blir avsatt som ledare för partiet kommer han under valet driva en hård kampanj.

I detta scenario hoppas Labour på att Johnsons impopularitet kan ge dem möjlighet att ta makten från Tories.

24 jul 2019