Bevaka
Tencent

Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Minirally avslutade bästa Wall Street-året sedan 2013

Efter annandagens rekord kom tomterallyt av sig på New York-börserna och inte förrän under årets sista börstimme vände indexen upp och stängde nyårsaftonen på plus:
• S&P 500: +0,3%
• Nasdaq: +0,3%
• Dow Jones: +0,3%

Det betyder att breda S&P 500 stänger året 28,9 procent högre – det starkaste börsåret sedan 2013 då indexet ökade 29,6 procent, skriver CNBC.

Nasdaq summerar året 35,2 procent högre, medan Dows facit skrivs till 22,3 procent plus.

Inte ens Donald Trumps tweet om att han ska underteckna fas ett i handelsavtalet med Kina den 15 januari och senare åka till Peking för att inleda samtal om fas två gav någon särskilt långvarig glädje åt investerarna på Wall Street, som under nästan hela nyårsaftonen handlades i rött.

Under dagen blev det klart att ett kinesiskt konsortium med techjätten Tencent Music i spetsen ska köpa upp en del av skivbolaget Universal Music Group. Tencents aktie steg 0,6 procent på Wall Street.

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio rusade 53,7 procent i går efter att ha rapporterat en mindre förlust än väntat. På tisdagen fortsatte aktien upp 8,1 procent.

Boeing nådde under dagen en överenskommelse med Turkish Airlines om kompensation för flygförbudet som utfärdats för flygplanstillverkarens olycksmodell 737 Max, skriver CNBC. Aktien backade 0,2 procent.

Bland vinnarna fanns Apple som stängde 0,6 procent högre för dagen. Aktien blev även årets vinnare på storbolagslistan Dow Jones med en uppgång på 86,2 procent.

31 dec 2019
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dagens börs

Nytt rekord på Wall Street trots Trumps nya tullutspel

Wall Street steg inledningsvis till nya rekordnivåer på tisdagen men efter att Donald Trump hållit tal dämpades börshumöret och de ledande indexen stängde så här:
• S&P 500: +0,2 %
• Nasdaq: +0,3 %
• Dow Jones: +/-0,0 %
Det innebär att Nasdaq stängde på ny rekordnivå, medan Dow tangerade gårdagens rekord och att S&P 500 stängde en enda punkt under fredagens rekordnivå.

Dagens stora frågetecken var det tal president Donald Trump höll hos Economic Club of New York under kvällen. Presidenten uppgav att fas ett av ett handelsavtal med Kina var ”nära”. Han hotade samtidigt med höjda tullar om Kina inte går med på ett avtal. Trump sa ingenting om att skjuta upp biltullarna mot EU som ska träda i kraft i morgon.

Börsen steg inledningsvis till nya rekordnivåer för samtliga index under talet men föll sedan tillbaka.

Walt Disneys streamingtjänst Disney+ hade till slut premiär på tisdagen. Då det är en storsatsning kan marknadens och kundernas bemötande under de närmaste dagarna få betydelse för aktien och på tisdagen steg den 1,4 procent.

Trots starkare rapport än väntat efter stängning i går kväll rasade Spotifys rival Tencent Music 8,1 procent.

Industriunderleverantören Rockwell Automations delårsrapport togs väl emot av investerarna – aktien handlades upp 10,5 procent.

Sämre gick det för Advance Auto Parts som presenterade ett svagare delår än väntat – aktien föll 7,5 procent.

E-cigarettillverkaren Juul uppges göra sig av med 650 tjänster – storägaren Altria steg 1,3 procent efter nyheten.

Tesla meddelade under kvällen att man bygger sin fjärde gigafactory i Berlinområdet – aktien steg 1,4 procent.

Facebook meddelade att man lanserar Swish-liknande tjänsten Facebook Pay. Aktien var upp kring 2,5 procent när nyheten kom och stängde på ungefär samma nivå.

12 nov 2019