Bevaka
Teknikföretagen

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Ny prognos: Globala ekonomin en hårsmån från recession

Den globala ekonomin kommer att klara sig med en hårsmån från recession, visar Teknikföretagens dagsfärska konjunkturrapport.

Bottenkänningen syns redan och 2020 kommer ekonomin att vända upp igen. Men riskerna för en recession går samtidigt inte att utesluta på grund av fortsatta riskfaktorer som handelskriget.

Trots en avmattning finns det fortfarande tillväxt i ekonomin. Men då utgör Kina det exceptionella dragloket medan resten av världen ekonomier pekar i en nedåtgående riktning.

Problemet är bristen på investeringar, något som centralbankerna är medvetna om och försöker att lindra genom att skjuta till med stimulanser i sina respektive ekonomier.

”För att vi ska få den vändning vi ser framför oss måste investeringarna komma igång igen”, sade Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall vid en pressträff.

I Sverige väntas tillväxten landa på 1 procent i år och 1 procent 2020 i spåren av en fallande export, minskade investeringar och avmattning på bostadsbyggandet. Även teknikindustrin är utsatt vilket återkommande aviseras i form av varsel och neddragningar.

Vidare skriver Teknikföretagen att i takt med Riksbanken plattar ut räntekurvan nästa år kommer de att missa inflationsmålet med råge.

”De goda åren för svensk industri har vi bakom oss”, sade Mats Kinnwall.

Innovationsföretagen konstaterar att orderläget inom kunskapsintensiva företag mattas av, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

Avmattningen är mer en normalisering av orderläget, från de extrema beläggningsgraderna under rekordåren 2016–2018. Såväl arkitekter som teknikkonsulter och industrikonsulter redovisade försämrade rörelseresultat under maj-augusti i år jämfört med föregående period och med samma period förra året.

– Orderläget försämrades förvisso, men förväntningarna på orderingången framöver stärktes. Mycket talar för att marknaden för innovativa ingenjörs- och arkitektbolag stabiliseras efter några rekordår, säger Magnus Höij, förbundsordförande i Innovationsföretagen.

7 nov 2019