Bevaka
Teknikföretagen

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

Så påverkas avtalsrörelsen av corona

Avtalsrörelsen kan komma att skjutas fram som en följd av coronaviruset. Men än så länge har det inte tagits några beslut om det, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Det finns ”skäl att fundera” på att skjuta fram den, säger Erland Olauson, som är en så kallad Opartisk ordförande, Opo, och medlar i förhandlingarna om industriavtalet. Han tillägger att det inte är han utan parterna som bestämmer om huruvida det blir paus i förhandlingarna.

På frågan om förhandlingarna kan genomföras på distans svarar Erland Olauson nekande.

– Där har jag en rätt bestämd uppfattning att om man ska få en förhandlingsdelegation att acceptera avtal som delvis inte är något de vill ha, då är det väldigt svårt att göra det på distans, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

”Analyserar situationen”

Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen och en av de parter som förhandlar industriavtalet, säger att han inte ser det som en omöjlighet att skjuta upp förhandlingarna.

– Vi håller på att analysera situationen, säger han och tillägger att det går bra att ”sitta i samma rum” under förhandlingarna eftersom avtalsrörelsen betraktas som ”verksamhetskritiska möten” enligt Teknikföretagen. Således finns inga mötesrestriktioner där.

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, säger att de tänker fortsätta med planen tills något annat meddelas.

Industriavtalet går ut den sista mars och tanken är att Opo ska komma med en första hemställan i nästa vecka. Den slutgiltiga hemställan ska komma sista helgen i mars.

17 mar