Bevaka
Swedbank

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Undersökning: Majoritet av svenskarna sparar fel

Endast 40 procent av svenskarna anser att de har ett sparande som är ändamålsenligt. Det visar en undersökning som Sifo Kantar gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna, enligt ett pressmeddelande.

Drygt 50 procent av de som sparar pengar vet vad som påverkar avkastningen. En av fem tycker att det är svårt att förstå hur risken påverkar sparandet.

Swedbanks privatekonom Arturo Arques tipsar privatpersoner om att investera i 3–4 olika fonder för att sprida sina risker.

Sparekonomen Frida Bratt har sex tips för hur man optimerar sitt fondsparande. Till Expressen delar hon med sig av vad man bör tänka på:

  1. Ha inte för mycket på sparkontot – Man bör alltid ha en buffert på sparkontot, men på grund av inflationen urholkas värdet på pengarna och därmed bör överskottet alltid placeras i fonder där de kan växa istället.
  2. Håll koll på fördelningen – Sparar du på medellång sikt bör du fördela sparandet mellan aktier och räntor, och då gäller det att hålla uppsikt så att fördelningen alltid ger den optimala vinsten. Allt efter förutsättningarna förändras får du balansera om mellan aktiefondsandelar och räntefonder.
  3. Rata aktivt förvaltade globalfonder – Slösa inga pengar på aktiv förvaltning med global exponering, sälj av dyra globalfonder och satsa på breda indexfonder.
  4. Välj aktiv Sverigefond med omsorg – Komplettera globalfonderna med indexfonder med exponering mot Sverige. Ska du välja en fond med aktiv förvaltning? Välj då en mindre fond med tydlig profil och inriktning.
  5. Välj rätt komplement – Titta exempelvis mot USA och Ryssland, och se vad som är läge att sälja av och inte.
  6. Tänk till innan du väljer paketerat – Även om det kan kännas smidigt är paketerade fonder dyrt, och du bör undvika det. Men om du absolut inte orkar sälja fonder själv kan det var ett alternativ. Men! Betala inte mer än 0,4 procent för din blandfond.
3 jan