Bevaka
Sveriges entreprenörer

Sveriges entreprenörer

Tesla fick superentreprenören att lägga om kursen – bygger elbåt

Serieentreprenören Konrad Bergström lägger om kursen igen. Efter succén med Zound Industries och försäljningen av hörlurar ger han sig nu in i båtbyggarbranschen, skriver tidningen Entreprenör.

Inspirerad av Tesla lanserade han nyligen ”folket elbåt” under namnet X Shore.

– Jag har alltid varit nyfiken på det nya. Min pappa och min farfar är ingenjörer så det kommer kanske därifrån. Det var tydligt att Tesla skulle ta över bilindustrin och jag började skissa på konceptet med en elbåt, säger Konrad Bergström.

Målet är att X Shore ska vara ett miljardbolag inom fem år.

– Försäljningen har kommit i gång. 300 personer har betalt för att testköra den och ytterligare 150 har lagt en beställningsförfrågan via webben, så det finns redan 450 potentiella kunder i kö.

Genom åren har han drivit en rad framgångsrika företag inom livsstilsprodukter och inte varit rädd för att kasta sig in i nya projekt:

– Jag är en arbetare i grunden och har säkert gjort fler timmar än de flesta. Det är väl det som lett till min framgång – all träning har gjort att jag blivit bättre.

Här är Konrad Bergströms 5 bästa tips: Så lyckas du i vitt skilda branscher!

  1. Gå globalt direkt. Strukturera efter den globala marknaden för att undvika överraskningar när du väljer att satsa internationellt. Om du enbart fokuserar på Sverige först finns det risk för marginalfel när du till exempel lanserar i Tyskland. Det kan kräva helt andra kostnader för distribution som du missat att räkna med.
  2. Hitta hålet i marknaden. Nya produkter kan skapas när det blir teknikskiften. Zound gjorde hörlurar för att telefonerna blev smarta och konsumenterna började gå omkring med sin musiksamling. Elbåtarna blev snabbt globala för att det blev en politisk prioritering och för att bilbranschen utbildade folket.
  3. Måla upp en vision men var öppen för nya vägar. Hur vi ska nå vår vision förändras hela tiden. I dag är det på ett sätt, i morgon är det på ett annat. Det kan gå fort. Behåll visionen men var beredd på att sättet att nå dit kan förändras.
  4. Var inte rädd för att testa. Tester leder fram till de bästa lösningarna. Var gärna lite galen i den kreativa processen och inte för inrutad. Vad bred och skala ned sen när du identifierat kostnader, tekniska hinder eller annat som påverkar idén.
  5. Tjäna pengar. Finns det ingen struktur för att tjäna pengar faller allting snabbt. Jag lärde mig det den hårda vägen genom min konkurs.
17 maj