Bevaka
Sverigedemokraterna

Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

”Hur var det nu med löftet, Kristersson?”

På onsdagen meddelade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han samtalat med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Mötet har väckt starka reaktioner på landets ledarsidor.

Mikael Hermansson på Borås Tidnings ledarsida skriver att beskedet inte är förvånande, under en lång tid har de två partierna både velat och verkat närma sig varandra, skriver han.

”Men det har varit många indignerade röster som försökt hävda motsatsen och som gladeligen avfärdat ”det konservativa blocket”. Vad hjälper det när de inblandade själva inte längre ens orkar låtsas om motsatsen?” skriver Mikael Hermansson.

Vad hände med löftet till förintelseöverlevaren Héidi Fried om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna? Det frågar sig Sofia Mirjamsdotter på Nerikes Allehandas ledarsida. Hon menar att löftet också gavs till väljarna med anledning av att SD har målat ut liberalismen som den största fienden, en politik de står för än idag.

”Moderaterna däremot har i och med dagens möte tagit ett jättekliv bort från grundläggande principer, och betydligt närmare en politik och en ordning de för inte alls länge sedan tog starkt avstånd ifrån” skriver Sofia Mirjamsdotter.

Jakob Sidenvall på Smålands-postens ledarsida skriver att partier alltid måste jobba för att få igenom sin politik. Samma typ av logik sågs när Centerpartiet och Liberalerna blev stödpartier till regeringen.

”Om partiet kan få igenom sin politik via riksdagsomröstningar kommer man att ha tydliga segrar att visa för väljarna inför nästa val. Den delikata uppgiften är att lyckas formulera förslagen så att man faktiskt får med sig en majoritet av riksdagsledamöterna” skriver Jakob Sidenvall.

5 dec