Krogbranschen har alltid varit tuff. Under pandemin hör sektorn till dem som drabbats hårdast. Regeringen borde tänka om när det gäller alkoholförbudet, skriver Lotta Engzell-Larsson i en ledare i Dagens Industri.
På torsdagen protesterade restauranganställda mot mot regeringens förlängda alkoholförbud. Sedan 15/12 måste restauranger sluta sälja alkohol klockan åtta på kvällen i syfte att minska smittspridningen. Reglerna skulle gälla fram till 15/1, men nu har restriktionerna för krogarna förlängts. Beskedet kom med två dagars varsel.
Det är ett hårt slag mot sektorn som 2019 sysselsatte drygt 200 000 personer, knappt fyra procent av alla som arbetar i Sverige. En bransch jämförbar med stålindustrin där fem procent av arbetskraften finns.
”Det tidigare införda kravet på avstånd mellan borden och max fyra personer per bord innebär redan det väsentligt lägre intäkter eftersom färre får plats, men det är rimligt och bra. Att dessutom stänga halv nio på kvällen innebär att intäkterna rasar ett snäpp till, eftersom det inte går att ha flera sittningar, och är svårare att förstå”, skriver Lotta Engzell-Larsson i DI.