Bevaka
Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv
Arbetsmiljöverkets kontroller

Straffavgifter gör arbetsgivare villrådiga

Laglydiga arbetsgivare står handfallna när medarbetare agerar på eget bevåg och inte följer gällande arbetsmiljöbestämmelser. Såväl offentliga som privata arbetsgivare frågar sig hur långt ansvaret sträcker sig, skriver redaktionen på Svenskt Näringsliv.

Företaget Byggmästarn i Skåne drabbades av höga sanktionsavgifter för ett litet jobb på två timmar, där personalen skulle riva upp en golvmatta i ett privat hem.

Enligt vd Carin Stoeckmann så hade medarbetarna både utbildning och regelverket klart för sig. Först i efterhand kom de på att det kunde ha varit asbest i mattan.

– För det fick vi en sanktionsavgift på 50 000 kronor.

Samuel Hugosson, HR-utvecklare på Systembolaget har liknande erfarenheter.

– Systembolaget har hög svansföring när det gäller arbetsmiljön och jag tror att vi också har gott anseende. Det blir lite knepigt när vi får en sanktionsavgift på 300 000 kronor för att vi inte har skrivit rätt formulering i en mall. Vi hade kunnat lägga de pengarna på att förbättra arbetsmiljön, säger han till redaktionen.

För att få mer effektiva och rättssäkra sanktionssystem har Svenskt Näringsliv presenterat flera förslag. Arbetsgivarorganisationen vill bland annat att rättstillämpningen i ansvarsfrågan ses över.

– Vi tycker att rättsliga instanser behöver beakta det lagstiftade medarbetaransvaret i större utsträckning än vad man gör i dag, säger arbetsmiljöexpert Amelie Berg.

Text: Karin Janson

3 jan