Bevaka
Svend Dahl

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Under ytan syns konturer av inrikespolitiska strider

På onsdagen presenterades vårbudgeten och på de lokala ledarsidorna diskuteras krisen effekter på ekonomin och på den rådande partipolitiska kartan.

Stig-Björn Ljunggren på Sydöstrans ledarsida påminner om att statens resurser även måste finnas till användning på lång sikt. För det arbetet är Januariavtalet centralt, menar han.

”När staten nu med stora resurser försöker överbrygga krisen, så att näringslivet snabbt kan komma tillbaka på banan, får vi inte glömma denna den svenska modellens grundbult: Ständig utveckling! Välfärd och tillväxt hänger ihop!” skriver Stig-Björn Ljunggren.

Svend Dahl på Blekinge Läns Tidnings ledarsida tror snarare att krisen kan medföra utökade sprickor mellan Januariavtalets partier. Han poängterar att flera av de tilltagna kortsiktiga åtgärder på lång sikt är i linje med önskelistor hos LO och Socialdemokraterna.

”På så sätt kan coronakrisen komma att väcka liv i den typ av politiska konflikter som dominerade svensk politik innan de senaste årens kulturkrig om invandring och Sverigedemokraterna” skriver Svend Dahl.

Mikael Hermansson på Borås Tidning befarar att ett förödande ekonomiskt scenario kan bli verklighet.

”Tajming kommer därför att bli nästa stora fråga och då blir det svårare. När kommer det läge då det inte är de gamla jobben som ska räddas utan de nya som ska hjälpas fram?” avslutar Mikael Hermansson.

16 apr